Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CITROEN JUMPY 1.6HDI - Nie kręci rozrusznik , brak zasilania ECU

dami17 21 Jul 2016 21:17 10605 6
    dami17
    Level 11  
    Witam.
    Mam problem z Citroen Jumpy 2011r 1.6HDI
    EDC16C34
    BSM - 9675878080
    BSI - 966689568002

Objawy: rozrusznik nie kręci , brak komunikacji z sterownikiem silnika . W BSI F015 (błąd komunikacji z ECU) i 9528 (brak sterowania rozrusznikiem) .

Sprawdziłem zasilanie ECU i brakuje +12V które wychodzi z BSM (czarne złącze).
    Zasiliłem to na krótko i komunikacja wróciła , błędów brak rozrusznik daje oznaki życia.

Sprawdziłem BSM miernikiem i okazało się ,że pin z czarnego złącza (zasilanie do ECU) jest połączony z bezpiecznikiem F21(5A) a zasilanie bierze z szarego złącza (pin zaznaczyłem na zdjęciu)

I tutaj pojawia się pytanie skąd BSM bierze zasilanie ? Jeśli z BSI to na którym pinie bo już to sprawdziłem i żaden nie ma połączenia z tym pod maską .

Proszę o jakąś poradę ,albo kawałek schematu bo wolałbym wiedzieć czego szukam zanim rozpruję całą instalację .

Pozdrawiam
    dami17
    Level 11  
    Pomyliłem się , przewód z szarego złącza zasila przekaźnik wentylatora .
    ECU jest zasilany bezpośrednio z BSMa więc albo wymiana albo naprawa jeśli jest to możliwe .

BSM zalany jest jakąś żywicą.
    Jest jakiś patent na dostanie się do środka bez uszkodzenia obudowy ?
    dami17
    Level 11  
    Po kilku godzinach pracy problem rozwiązany . Przyczyną awarii był przewód między BSM a ECU (szary przewód w czarnym złączu PIN5 od strony BSM)

Trochę dziwne rozwiązanie tutaj występuje. Ecu steruje przekaźnikiem w BSM ,który podaje zasilanie do ECU.

Dobrze ,że udało mi się znaleźć schemat wewnętrzny BSM i rozpiskę pinów bo szukanie na chybił trafił odpada .

Jak widać piszę sam do siebie ale pozdrawiam wszystkich .
    damdam

Level 34  
    Dlaczego to rozwiązanie wydaje Ci się dziwne? takie samo jak w każdym innym systemie sterowania silnikiem (z nielicznymi wyjątkami).
    sapernik
    Level 10  
    witam kolego mam taki sam problem mozesz troszki mnie bardziej poprowadzic chodzi jaki kolor kabla idzie na zasilanie ecu
    wojciechplwrocWielic
    Level 1  
    Panowie pomocy, mam ten sam problem, brak zasilania na ECU Fiat Scudo mk2,
    podeślijcie proszę ten schemat.
    decybel91
    Level 42  
    Najniższy bezpiecznik 30a to zasilanie na ECU. Z bsm kabel szary i różowy dość gruby. Najniższa kostka w bsm.