Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik prądowy - nieprawidłowy pomiar przez sterownik

Zenek-Show 22 Jul 2016 00:22 1488 4
    Zenek-Show
    Level 10  
    Witam,

Problem dotyczy pomiaru długości linkowym czujnikiem z wyjściem prądowym 4-20mA.
    Ww czujnik podaje sygnał na wejście sterownika PLC ustawione do pomiaru prądu 0-20mA.
    Sygnał przez ok. 90% swojego zakresu jest bardzo liniowy, jedynie ostatnie 10% (powyżej 18mA) przestaje trzymać liniowość poprzednich 90% zakresu (trochę to wygląda jakby się nasycał). Wydaje mi się, że problemem może być rezystancja wejściowa wejścia sterownika PLC wynosząca aż 400 Ohm. Podejrzewam, że na amperomierzu cyfrowym nie miałbym tego zjawiska (ze względu na dużo mniejszą rezystancję wejściową), ale jutro to jeszcze sprawdzę. Całość montowana na podwoziu 12V.
    Czy dobrze podejrzewam, że powodem takiego zachowania jest duża rezystancja wejścia do pomiaru prądu ?
    Czy da się jakoś obniżyć tę rezystancję (za pomocą zewnętrznego rezystora) ?
    Czy może lepiej czujnik w wyjściem prądowym za pomocą rezystora przekształcić w czujnik napięciowy ?
  • Helpful post
    jega
    Level 24  
    Zenek-Show wrote:
    Czy dobrze podejrzewam, że powodem takiego zachowania jest duża rezystancja wejścia do pomiaru prądu ?
    To już pytanie do wróżki :D

Ale zastanówmy się. 20mA x 400Ω = 8V. Czujniki o zakresie 4..20mA z reguły są zasilane tym prądem, więc też potrzebują jakiegoś napięcia dla siebie - czy masz jego dane? Może więc po prostu brakuje napięcia?
    Zenek-Show wrote:
    Czy da się jakoś obniżyć tę rezystancję (za pomocą zewnętrznego rezystora) ?
    Nie widzę przeszkód, przecież i tak już kombinujesz. Zyskasz liniowość kosztem czułości i rozdzielczości bo stracisz kolejną część zakresu pomiarowego.
    Zenek-Show wrote:
    Czy może lepiej czujnik w wyjściem prądowym za pomocą rezystora przekształcić w czujnik napięciowy ?
    Ani lepiej ani gorzej. Pytanie jaki to będzie zakres napięciowy, bo jak 0..10V to będzie jeszcze gorzej, jeżeli masz rację, że brakuje napięcia.
    Zenek-Show
    Level 10  
    Według noty katalogowej rezystancja czujnika wynosi < 500 Ohm to tylko nieco więcej wejścia sterownika PLC.

Poniżej sposób podłączenia ww. czujnika:

Czujnik prądowy - nieprawidłowy pomiar przez sterownik [/img]
    jega
    Level 24  
    Czy to jest czujnik pasywny (zasilany linią) czy aktywny (ma własne zasilanie)?
    Jakie napięcie wymusza prąd w pętli?
    Jaka jest rezystancja samej pętli?
    Próbowałem zbilansować spadki napięć?
    Zenek-Show
    Level 10  
    Pomogło wstawienie rezystora równolegle do wejścia sterownika PLC, aby zmniejszyć jego rezystancję wejściową. Zastosowałem rezystor 2k Ohm. Wprawdzie straciłem nieco na dokładności bo zakres prądu zmniejszył się o około 1/6

400 /(2000+400) = 1/6

ale jest to w zupełności akceptowalne. Najważniejsze było uzyskanie liniowości w pełnym zakresie wysunięcia linki i to jak najbardziej udało się uzyskać.