Witam
Mój problem jest dość nietypowy, więc nie udało mi się znaleźć nic pomocnego w googlach.
Od jakiegoś czasu obraz na monitorze robi się czarny na 2-3 sekundy. Od niedawna pojawiają się też okazyjnie zielone, czy inne poziome linie na ułamek sekundy.
Dzieje się to gdy:
-ktoś włączy światło w innym pokoju
-KMPlayer włączy następny utwór po zakończeniu odtwarzania poprzedniego
-czasem nieprzewidywalnie, bez wyraźnego powodu. czasem 10 razy pod rząd, a czasem wcale przez godzinę czy dwie. Kiedy sam wykonuje te czynności, czasami nic się nie dzieje. Więc nie jest to 100% przypadków.
Co można wykluczyć:
-zmieniłem system z W7 na W10, czysta instalacja
-wymieniłem procesor, płytę główną, chłodzenie + skrzynie,RAM oraz GPU.
-kupiłem listwę z filtrem przeciwprzepięciowym.
Co podejrzewam:
-Monitor ViewSonic VA2248-LED 22" (nadal ten sam, używany)
-PSU Corsair CXM 600W (nadal ten sam, wiek: ponad rok)
-Coś z napięciem w domu w którym wynajmuję pokój
Bardzo proszę o wszelką pomoc. Czy da się jakoś wykluczyć PSU? Boję się że coś się spali.
Ironia losu, części mam z najwyższej półki cenowej, ale od miesiąca nie mam ani grosza, więc kupienie nowego zasilacza w celu testu jest poza moim zasięgiem. Najważniejsze dla mnie teraz jest może nie samo naprawienie usterki, ale upewnienie się że mi się coś nie uszkodzi z nowych części ...
Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki ^^
Mój problem jest dość nietypowy, więc nie udało mi się znaleźć nic pomocnego w googlach.
Od jakiegoś czasu obraz na monitorze robi się czarny na 2-3 sekundy. Od niedawna pojawiają się też okazyjnie zielone, czy inne poziome linie na ułamek sekundy.
Dzieje się to gdy:
-ktoś włączy światło w innym pokoju
-KMPlayer włączy następny utwór po zakończeniu odtwarzania poprzedniego
-czasem nieprzewidywalnie, bez wyraźnego powodu. czasem 10 razy pod rząd, a czasem wcale przez godzinę czy dwie. Kiedy sam wykonuje te czynności, czasami nic się nie dzieje. Więc nie jest to 100% przypadków.
Co można wykluczyć:
-zmieniłem system z W7 na W10, czysta instalacja
-wymieniłem procesor, płytę główną, chłodzenie + skrzynie,RAM oraz GPU.
-kupiłem listwę z filtrem przeciwprzepięciowym.
Co podejrzewam:
-Monitor ViewSonic VA2248-LED 22" (nadal ten sam, używany)
-PSU Corsair CXM 600W (nadal ten sam, wiek: ponad rok)
-Coś z napięciem w domu w którym wynajmuję pokój
Bardzo proszę o wszelką pomoc. Czy da się jakoś wykluczyć PSU? Boję się że coś się spali.
Ironia losu, części mam z najwyższej półki cenowej, ale od miesiąca nie mam ani grosza, więc kupienie nowego zasilacza w celu testu jest poza moim zasięgiem. Najważniejsze dla mnie teraz jest może nie samo naprawienie usterki, ale upewnienie się że mi się coś nie uszkodzi z nowych części ...
Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki ^^