Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PC - Czarny obraz co kilka chwil

Van Hentai 23 Jul 2016 15:14 618 25
    Van Hentai
    Level 9  
    Witam

Mój problem jest dość nietypowy, więc nie udało mi się znaleźć nic pomocnego w googlach.

Od jakiegoś czasu obraz na monitorze robi się czarny na 2-3 sekundy. Od niedawna pojawiają się też okazyjnie zielone, czy inne poziome linie na ułamek sekundy.

Dzieje się to gdy:
    -ktoś włączy światło w innym pokoju
    -KMPlayer włączy następny utwór po zakończeniu odtwarzania poprzedniego
    -czasem nieprzewidywalnie, bez wyraźnego powodu. czasem 10 razy pod rząd, a czasem wcale przez godzinę czy dwie. Kiedy sam wykonuje te czynności, czasami nic się nie dzieje. Więc nie jest to 100% przypadków.

Co można wykluczyć:
    -zmieniłem system z W7 na W10, czysta instalacja
    -wymieniłem procesor, płytę główną, chłodzenie + skrzynie,RAM oraz GPU.
    -kupiłem listwę z filtrem przeciwprzepięciowym.

Co podejrzewam:
    -Monitor ViewSonic VA2248-LED 22" (nadal ten sam, używany)
    -PSU Corsair CXM 600W (nadal ten sam, wiek: ponad rok)
    -Coś z napięciem w domu w którym wynajmuję pokój

Bardzo proszę o wszelką pomoc. Czy da się jakoś wykluczyć PSU? Boję się że coś się spali.
    Ironia losu, części mam z najwyższej półki cenowej, ale od miesiąca nie mam ani grosza, więc kupienie nowego zasilacza w celu testu jest poza moim zasięgiem. Najważniejsze dla mnie teraz jest może nie samo naprawienie usterki, ale upewnienie się że mi się coś nie uszkodzi z nowych części ...

Wielkie dzięki za wszelkie wskazówki ^^
    kokapetyl
    Level 43  
    Pewnie nie masz innego monitora do podstawienia, lub innego sprzętu, aby sprawdzić monitor na innym sprzęcie. :cry:
    Pozostaje na początek sprawdzić stan kondensatorów w zasilaczu monitora, na płycie PC jak i w PSU.
    Van Hentai
    Level 9  
    Niestety nie mam, każdy tutaj używa laptopów :( Próbuje jakiś dorwać od miesiąca.
    Płyta główna jest nowa, tak jak pisałem w wykluczonych :)
    Czy grzebiąc w PSU łatwo coś popsuć?
    kokapetyl
    Level 43  
    Van Hentai wrote:
    każdy tutaj używa laptopów

W większości przypadków, można do nich podłączyć monitor zewnętrzny.
    Van Hentai wrote:
    Czy grzebiąc w PSU łatwo coś popsuć?

Nie karzę Ci w nim grzebać, ale spojrzeć w jakim stanie są elektrolity, czy nie są napuchnięte, tak samo w zasilaczu monitora jak i na płycie głównej PC.
    Van Hentai
    Level 9  
    Dziękuję za poświęcony czas.
    Ok - zrobione. Trochę mi to zajęło ale udało mi się sprawdzić wszystkie.
    Żaden nie jest napuchnięty ani rozdęty, nie ma też żadnych wycieków - tylko klej (guma) tam gdzie być powinien.
    Sprawdziłem nawet płytę główną - chodź na prawdę nie rozumiem w jakim celu - skoro na starej działo się to samo, co na tej nowiutkiej - jak pisałem wyżej.
    Sprawdziłem znajomych z laptopami, niestety nikt nie ma DVI w laptopach / notebookach. Będę szukał dalej. Podociskałem też kabelki. Niestety nadal to samo.

A tak konkretnie - chciał bym sprecyzować po co głównie pytam ludzi z wiedzą większą od mojej. Zupełnie nie rozumiem tych dwóch rzeczy i wydają mi się nielogiczne. Myślę że gdyby ktoś potrafił mi odpowiedzieć czy to w ogóle ma sens, wiedział bym chociaż na czym stoję :)

Mam dwa nurtujące mnie pytania.
    -W jaki sposób przełączanie piosenek może wpływać na obraz? Skoro płyta główna ze zintegrowaną kartą dźwiękową została wymieniona? Odłączenie głośników oraz jacka nie robi niestety żadnej różnicy.
    -Dlaczego włączenia wiatraka czy zapalenie światła ma jakiekolwiek znaczenie? Skoro kupiłem listwę ochronną? Czy to możliwe by np. psu dostawał za mało prądu? To jest nieduży domek w anglii.
    kokapetyl
    Level 43  
    Van Hentai wrote:
    Ok - zrobione. Trochę mi to zajęło ale udało mi się sprawdzić wszystkie.

Czy napewno sprawdziłeś zasilacz monitora, miałem podobne objawy (opisane w #1) i to była wina jego.
    Co do "dwa nurtujące mnie pytania. To jest ciężko określić, bez podstawienia sprawnych w 100% podzespołów, w pierwszej kolejności monitor i dalej zasilacz komputera i na końcu stawiam na kartę graficzną.
    Van Hentai
    Level 9  
    A czy jest coś co mogę zrobić by wykluczyć ryzyko uszkodzenia sprzętu? Za pół roku będę mógł kombinować z częściami, ale jak się coś spali to będę w bardzo niefajnej sytuacji :(

Sprawdziłem na tyle na ile udało mi się znaleźć informacje w sieci. Mam tani miernik ale nie znam się na tyle na elektronice by się zabrać za to głębiej.

# Sprawdzałem czy ta "pacyfka" na kondensatorach nie jest wypukła, oraz czy nie są rozdęte na boki.
    # Sprawdziłem czy nie ma wycieków lub luzów, ale robiłem to pierwszy raz w życiu.
    # Podociskałem kabelki.
    # W monitorze sprawdzięłm tą część od kabla zasilającego, oraz tą część odbierającą sygnały.
    -Dodam też że monitor się nie wyłącza - dioda nie gaśnie, i nie pojawia się logo "Viewsonic"ani napis "dvi", jedynie czarny ekran, wydaje mi się nawet dwa odcienie czerni. Więc to chyba prędzej ta część która odbiera sygnały z karty graficznej, a nie prąd.

Karta graficzna odpada, bo problem jest stary a karta nowa (NVIDIA GeForce GTX 970)
    kokapetyl
    Level 43  
    Van Hentai wrote:
    # Sprawdzałem czy ta "pacyfka" na kondensatorach nie jest wypukła, oraz czy nie są rozdęte na boki.
    # Sprawdziłem czy nie ma wycieków lub luzów, ale robiłem to pierwszy raz w życiu.

Skoro to pierwszy raz, to może nie masz sprawnego "oka"
    Jeśli to nie problem to wrzuć dokładne zdjęcia zasilacza monitora i płyty głównej PC.
    Van Hentai wrote:
    A czy jest coś co mogę zrobić by wykluczyć ryzyko uszkodzenia sprzętu?

Dopóki nie ustali się przyczyny, to ciężko powiedzieć.
    Możesz wykonać pomiar napięć zasilacza, opierając się o https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Van Hentai
    Level 9  
    Jestem prawie pewny że to co było by widać na zdjęciu, raczej rozpoznałem. Wszystkie były idealnie płaskie. Co mnie martwi to raczej to że może gdzieś mają luzy a ja nie potrafiłem tego stwierdzić.

Poradnik nie zbyt przydatny, ponieważ nie mam molexów a nie ma tam nawet opisanego 6 + 8 do karty graficznej. No i wszystkie moje kabelki są czarne :(

Problem polega na tym że nie mam warsztatu tylko malutki pokoik, wielkie chłodzenie Noctua, i kabelki poupychane dość ciasno. Zdemontowanie chłodzenia to kupa czasu,a co najgorsze boję się że coś uszkodzę więc wolę tego uniknąć. Tym bardziej że płyta główna i karta graficzna miesiąc temu były jeszcze w pudełku.

Przez te wszystkie miesiące byłem prawie pewny że to karta graficzna szwankuje bo kupiłem używaną. Więc ignorowałem problem licząc że w nowym komputerze sam zniknie :(
    kokapetyl
    Level 43  
    Van Hentai wrote:

Przez te wszystkie miesiące byłem prawie pewny że to karta graficzna szwankuje bo była używana więc ignorowałem problem licząc że w nowym komputerze sam zniknie

Na początku jakoś nie zauważyłem wzmianki o nowym sprzęcie.
    Pozostaje w tym wypadku monitor, albo faktycznie coś z zasilaniem, ale stawiam na to pierwsze.
    310artur
    Level 43  
    Monitor ma wejście analogowe i cyfrowe - próbowałeś na tym drugim?
    Masz masę w gniazdku w ogóle? Bo mi się coś wydaje że nie albo masz masę (bolec) zmostkowany do zera i coś w instalacji sieje.
    Na próbę - Jeśli monitor ma wtyczkę z uziemieniem (czyli pod bolec) podłącz go do gniazdka bez bolca.
    Van Hentai
    Level 9  
    Jestem w anglii - tutaj nie ma gniazdek bez bolca. Szukałem UPS-a, ale za pół roku wracam do polski, więc nie mogę wydać 500 zł na UPS który potem mi się na nic nie przyda. Gorzej jak coś się spali, to będę musiał zostać na nast. pół roku :(

Nie wiem jak sprawdzić czy jest zmostkowany do zera, poodłączałem wszystko od listwy ochronnej po za monitorem i skrzynią - nadal źle.

Próbowałem podłączać monitor do karty graficznej na DVI analogowe, niestety nie robi to żadnej różnicy. Nie mogę podłączyć go całkiem analogowo, bo monitor ma wyjście DVI i VGA, karta graficzna ma tylko DVI i DVI analogowe, a płyta główna tylko hdmi i display port

Szukam kogoś kto udostępnił by mi monitor, nadal. Bardzo ciekawią mnie informacje na temat sieci. Jeśli znalazł bym coś konkretnego, mógł bym kontaktować się z właścicielem posesji by próbował to naprawić, wezwał elektryka na kontrole albo coś ..
    310artur
    Level 43  
    Nie wiem sam. Dla testu tani przedłużacz kupić i mu masę odciąć (rozebrać to z gniazdkami i tam odkręcić przewód masowy). Ale jak pisałem to tylko teoria - nie dawno ktoś tu miał brak obrazu po HDMI i podpięcie monitora bez uziemienia problem usuwało.
    Żeby podpiąć analogowo musisz mieć kabel DVI-VGA lub adapter DVI-I-VGA i kabel VGA-VGA. Albo taki adapter
    i kabel DVI-I-DVI-I. Po zmianie gniazda sygnał raczej nadal leci cyfrowo (DVI-I jest źródłem sygnału tak cyfrowego jak analogowego)
    PS piszesz że trochę tam się znasz - więc rozumiem że przy wszelkich zabawach z napięciem sieciowym zachowasz należytą ostrożność żeby sobie krzywdy nie zrobić. Wszelkie zabawy z wtyczkami gniazdami i kablami robimy po odcięciu zasilania od nich.
    Van Hentai
    Level 9  
    Mam moją starą listwę bez ochrony przeciw przepięciowej. Nada się?
    Z tego co rozumiem, mam to wziąć, usunąć to od "bolca" w części żeńskiej, i podpiąć pod to monitor?

P.S. o ile nie masz na myśli czegoś mniej oczywistego o czym nie wiem, po za odłączeniem od źródła prądu?
    kokapetyl
    Level 43  
    Van Hentai wrote:
    . Gorzej jak coś się spali, to będę musiał zostać na nast. pół roku

Chyba trochę przesadzasz :D
    Jednak bez konkretnego ustaleń (zlokalizowania) usterki ciężko coś powiedzieć, trzeba wyeliminować czynniki które mogą to powodować , ale jak się określiłeś nie masz możliwości,
    kokapetyl
    Level 43  
    310artur wrote:
    Nie wiem sam. Dla testu tani przedłużacz kupić i mu masę odciąć (rozebrać to z gniazdkami i tam odkręcić przewód masowy). Ale jak pisałem to tylko teoria

Niby OK, ale
    Van Hentai wrote:
    na 2-3 sekundy. Od niedawna pojawiają się też okazyjnie zielone, czy inne poziome linie na ułamek sekundy.
    310artur
    Level 43  
    Moja wydumana i nie poparta żadnym dowodem teoria opiera się na zakłóceniu w sygnale powodowanym kiepskim uziemieniem. Dlatego np wentylator w innym pokoju powoduje problem. Bo o ile w Anglii nie mają jakichś dmuchaw przemysłowych w pokojach to w spadek napięcia od wentylatora nie uwierzę (przy czajniku to już by wtedy światła gasły)
    Van Hentai
    Level 9  
    No, miałem już dwie tanie listwy ochronne (ze światełkiem ale bez guzika) do różnych rzeczy, które miały defekt że jak się np. coś do 2 czy 3 gniazdka włączyło, to wywalało korki.

Teoria możę i wydumana i niepoparta niczym, ale jak na razie jedyna która próbuje wyjaśnić jakim cudem zapalanie światła czy inne tego typu rzeczy to powodują.

Kiedy pojawiają się te poziomie linie, to tylko w okresach gdy monitor zaczyna częściej gasnąć.
    Myślę że w jakiś sposób musi to być połączone z kartograficzną (ale karta sama w sobie, płyta główna również) są na 100% wykluczone. Także to wszystko nie ma sensu. Cieszę się że ktoś próbuje jakoś połączyć wszystko w jedną całość, biorąc pod uwagę wszystkie poszlaki które podałem.

P.S. Nie uszkodzę tak monitora, jak go podłączę bez masy na kilka minut?
  • Helpful post
    310artur
    Level 43  
    Bez uziemienia dla jasności, źle się wcześniej wyraziłem. Ale rozumiem że wiesz o co chodzi. Faza i masa musi być a to co u nas jest bolcem już nie. Nie uszkodzisz go nawet jakby tak pracował. Nie każdy monitor w ogóle ma. W Polsce w starym budownictwie co drugi bolec to atrapa i nic się nie dzieje ;)
    Van Hentai
    Level 9  
    O rzesz ty, nie mówię że na pewno bo nie zawsze te wiatraki itd. dawały ten sam wynik, ale albo mam strasznego pecha, albo rozwiązałeś mój problem :) To jest profesjonalizm, jesteś jak doktor House elektroniki :D I ja tak mogę ten monitor bezpiecznie używać już cały czas? Jak na razie 0 anomalii.

Ważne pytanie: tylko monitor jest podłączony do tego gniazdka bez uziemienia. To znaczy że co mu jest? Wiadomo co jest uszkodzone? W jakim obszarze chociaż? Jeśli tak to znaczy że mój zasilacz jest raczej sprawny? :)
    310artur
    Level 43  
    To znaczy że cały sprzęt jest sprawny a do poprawki jest instalacja elektryczna.
    Elektrykiem już nie jestem wcale (gniazdko sobie złożę ale to tyle). Elektronikiem też nie - to takie tylko hobby ;) pojęcia nie masz ile się można nauczyć jak tu na elektrodzie siedzisz i czytasz/pomagasz tym co już wiesz.
    Monitor może tak pracować. Mało tego możesz ten przerobiony przedłużacz wpiąć w listwę przepięciową a monitor w przedłużacz. I tak może to działać. Uziom odcięty a ochrona przepięciowa jest.
    Co do naprawy instalacji - to już może ktoś inny niech się wypowie. Czytałem tu o metodach np. uziemiania do grzejnika (taki uziom prowizoryczny). Jednak jakoś nie miałem konieczności się w takie coś bawić a sama zabawa z zasilaniem sieciowym jest dla mnie mało zabawna. Problem stwarzają odbiorniki indukcyjne. Wszelkie silniki albo np. przetwornice AC-DC (zasilacze,ładowarki, albo i żarówki LED choć świetlówki też potrafią). Zwłaszcza jeśli któreś z tych urządzeń jest uszkodzone lub kiepskiej jakości. Tyle wiem teoretycznie. Z resztą instalacją w nie twoim budynku nie ty będziesz się martwił ;)

PS w sumie masz szczęście - czasem w takim przypadku jest problem z dźwiękiem w PC. A wtedy już trochę gorzej. PC też może działać bez uziemienia i nic mu nie jest. Ale już w PC choćby ze względu na metalową obudowę lepiej żeby jednak było uziemienie.
    Van Hentai
    Level 9  
    Podejrzewałem dźwięk i wszystko inne, ale ku mojej rozpaczy po wymianie 90% sprzętu problem został.

No to moje ostatnie pytanie - teraz wiemy że to monitor albo sieć, tak? Bo chyba uziemienie w gniazdku nie może być za mocne? XDD Tak na logikę? Chodzi mi o to czy to wyklucza uszkodzenie komputera. Tzn to co jest złe w sieci, nie powinno uszkodzić komputera?
    310artur
    Level 43  
    Nie uszkodzi zasilacz markowy już tam o odpowiednie filtry na wejściu też zadbali. Wszystko inne przecież działa to nie może być tak źle z tą siecią.
    Uziom nie może być za mocny - za to zły już może być (niezerowy), pojawia się na nim jakieś zmienne napięcie. Masz miernik to możesz spróbować - zmierz napięcie między uziomem w gniazdku czy tam w listwie/przedłużaczu a grzejnikiem/kranem czyli czymś metalowym uziemionym naturalnie. Niekoniecznie coś wypatrzysz bo prosty miernik jest "wolny" no ale coś pewnie będzie. Mały zakres i VAC (i VDC bo kto wie co tam się przebija).
    Sam monitor uszkodzony też nie jest raczej. To co opisałeś to najbardziej mi do zepsutego kabla monitora pasowało. Ale to by było za proste i nie wyjaśniałoby wpływu włączania innych urządzeń. Jakiś prawdziwy elektronik pewnie potrafiłby lepiej sprecyzować co w masie jest źle że taki jest objaw. Intuicyjnie tylko wnioskuje że chodzi o ekranowanie kabla sygnałowego. Ekran jest uziemiony - ale jeśli na uziomie pojawia się "coś" to on zamiast chronić przed tym co mogłoby się indukować pod wpływem z zewnątrz sam powoduje zakłócenia.
    Van Hentai
    Level 9  
    No teraz to ma sens :) Czyli widocznie jakieś urządzenie w domu albo sama sieć przepuszcza jakieś niewielkie napięcie do uziemiania. W pomiary nie będę się już bawić bo nawet nie wiem jakie wartości są właściwe. Więc problem rozwiązany :)