Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kocioł Buderus logomax U002 problem z CW

aaban 23 Jul 2016 17:28 1455 4
    aaban
    Level 9  
    Witam
    Mam Kocioł Buderus U002 , mam problemy z ciepłą wodą. Wymieniałem pretostat, czyściłem kocioł, czujniki były sprawdzane są ok. od tamtej wymiany i czyszczenia jest dziwna sytuacja. Ciepłą wodę mam tylko pod pryszniecem i w kuchi. Z tym , że czas reakcji aby załączył się kocioł w kuchni jest bardzo długi i musze odkręcici CW na maxa żeby wogóle załączył się kocuioł. W umywalce w łazience i w umywalce w WC nie leci w ogóle CW . przy umywalkach zakręciłem wężyki połączeniowe z zimną wodą i nadal przy tym pzrepływie kocioł się nie załącza. Sugerowali mi , ze przyczyna mozę być bateria pod prysznicem , która jest z termostatem. Nie mam pomysłu. Insytalator od kotła mówi , że na ewno nie kocioł tylko instalacja. poddałęm się więć i juz. Ma ktoś jakiś pomysła?
    witkowskimarian
    Level 9  
    Nie wiem, czy rozwiązałeś już problem w swoim kotle, ale na 90% będzie do wymiany membrana zaworu membranowego ( zawór trójdrogowy ). Pozdrawiam Marian
    aaban
    Level 9  
    Witam dzięki za pomoc wymieniłem membranę faktycznie była uszkodzona i od razy przy otwarci kranu załączał się. Ale jednak żeby nei było tak prosto to oczywiście nie załączał się na CW . Wymieniłem dławice ale wydaje mi się , ze coś iglica ciężko chodzi. Pzrez dwa dni było ok. Teraz natomiast jest dziwne zjawisko : gdy kocioł jest zimny i długo nie pracuje to po odkręceniu ciepłej wody w którymkolwiek punkcie kocioł się załącza ( czyli chodzi wentylatr) natomiast nie załącza się CW . Ale gdu poruszam ( i tu dziwne ) mikroprzełącznik zaniku wody to coś pstryknie i CW się załacza. Oczywiście nie rozumiem sytuacji bo gdyby to był mikroprzełącznik CW to ok ale zaniku wody ( to ten z tyłu) .W tym , że jezeli uruchomie ogrzewanie to bez problemu sie załącza CO. Może ktoś ma jakiś pomysł ??????
    witkowskimarian
    Level 9  
    Cześć. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    Jeżeli chodzi o kocioł, możemy jeszcze dzisiaj tak po godz. 10.00 rozwiązać temat, ale z uwagi na problem złożony najszybciej będzie to zrobić telefonicznie. Pozdrawiam Marian Witkowski

Dodano po 2 [minuty]:

Dzwoń jeżeli Nowy Rok chcesz rozpocząć z ciepłą wodą bez problemów. Pozdrawiam Marian
    aaban
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź i Życzę wszystkiego dobrego w Nowym roku. Dzisiaj jeszcze przeboleje ale jutro pozwolę sobie zadzwonić tak około 16. Wysłałem zresztą SMS . Pozdrawiam Arek Banaszak

Problem Został rozwiązany. Okazało się , że uszkodzony był czujnik zaniku wody w kotle. Po naprawie hula jak nowy .
    Marian to naprawdę super fachowiec . Pierwszą diagnozę rozpoznał bezbłędnie , drugą gdy już naprawdę nie wiedziałem co jest grane to również trafiony bezbłędnie. Jeżeli ktoś z was jest z okolic Poznani i ma problemy z kotłem to na pewno możecie poprosić o rozwiązanie . Nie znałem do tej pory lepszego fachowca od kotłów . A naprawdę już trochę przeszedłem z tym kotłem. Marian jesteś the best . Pozdrawiam cię i jeszcze raz dziękuję .
    AB