Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kocioł Buderus logomax U002 problem z CW

aaban 23 Jul 2016 17:28 1371 4
  • #1
    aaban
    Level 9  
    Witam
    Mam Kocioł Buderus U002 , mam problemy z ciepłą wodą. Wymieniałem pretostat, czyściłem kocioł, czujniki były sprawdzane są ok. od tamtej wymiany i czyszczenia jest dziwna sytuacja. Ciepłą wodę mam tylko pod pryszniecem i w kuchi. Z tym , że czas reakcji aby załączył się kocioł w kuchni jest bardzo długi i musze odkręcici CW na maxa żeby wogóle załączył się kocuioł. W umywalce w łazience i w umywalce w WC nie leci w ogóle CW . przy umywalkach zakręciłem wężyki połączeniowe z zimną wodą i nadal przy tym pzrepływie kocioł się nie załącza. Sugerowali mi , ze przyczyna mozę być bateria pod prysznicem , która jest z termostatem. Nie mam pomysłu. Insytalator od kotła mówi , że na ewno nie kocioł tylko instalacja. poddałęm się więć i juz. Ma ktoś jakiś pomysła?
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    witkowskimarian
    Level 9  
    Nie wiem, czy rozwiązałeś już problem w swoim kotle, ale na 90% będzie do wymiany membrana zaworu membranowego ( zawór trójdrogowy ). Pozdrawiam Marian
  • #3
    aaban
    Level 9  
    Witam dzięki za pomoc wymieniłem membranę faktycznie była uszkodzona i od razy przy otwarci kranu załączał się. Ale jednak żeby nei było tak prosto to oczywiście nie załączał się na CW . Wymieniłem dławice ale wydaje mi się , ze coś iglica ciężko chodzi. Pzrez dwa dni było ok. Teraz natomiast jest dziwne zjawisko : gdy kocioł jest zimny i długo nie pracuje to po odkręceniu ciepłej wody w którymkolwiek punkcie kocioł się załącza ( czyli chodzi wentylatr) natomiast nie załącza się CW . Ale gdu poruszam ( i tu dziwne ) mikroprzełącznik zaniku wody to coś pstryknie i CW się załacza. Oczywiście nie rozumiem sytuacji bo gdyby to był mikroprzełącznik CW to ok ale zaniku wody ( to ten z tyłu) .W tym , że jezeli uruchomie ogrzewanie to bez problemu sie załącza CO. Może ktoś ma jakiś pomysł ??????
  • #4
    witkowskimarian
    Level 9  
    Cześć. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
    Jeżeli chodzi o kocioł, możemy jeszcze dzisiaj tak po godz. 10.00 rozwiązać temat, ale z uwagi na problem złożony najszybciej będzie to zrobić telefonicznie. Pozdrawiam Marian Witkowski

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dzwoń jeżeli Nowy Rok chcesz rozpocząć z ciepłą wodą bez problemów. Pozdrawiam Marian
  • #5
    aaban
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź i Życzę wszystkiego dobrego w Nowym roku. Dzisiaj jeszcze przeboleje ale jutro pozwolę sobie zadzwonić tak około 16. Wysłałem zresztą SMS . Pozdrawiam Arek Banaszak

    Problem Został rozwiązany. Okazało się , że uszkodzony był czujnik zaniku wody w kotle. Po naprawie hula jak nowy .
    Marian to naprawdę super fachowiec . Pierwszą diagnozę rozpoznał bezbłędnie , drugą gdy już naprawdę nie wiedziałem co jest grane to również trafiony bezbłędnie. Jeżeli ktoś z was jest z okolic Poznani i ma problemy z kotłem to na pewno możecie poprosić o rozwiązanie . Nie znałem do tej pory lepszego fachowca od kotłów . A naprawdę już trochę przeszedłem z tym kotłem. Marian jesteś the best . Pozdrawiam cię i jeszcze raz dziękuję .
    AB