Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Lenovo R400 jaki procesor max?

szefol84 24 Jul 2016 11:26 1131 9
    perlit
    Level 39  
    Chodził będzie, ale może być problem z nadmiernym grzaniem, gdyż TDP jest o 40% większe.
    Dużego przyśpieszenia też nie dostaniesz. Jeśli nie masz jeszcze tego procesora, to zakup jest nieopłacalny. Lepszą kulturę pracy będziesz miał wymieniając dysk twardy na dysk SSD 120/128 GB na system. Talerzowy dysk możesz przełożyć w miejsce nagrywarki DVD po zakupie odpowiedniej kieszeni.
    http://allegro.pl/kieszen-2-dysk-hdd-lenovo-t510-t420-w510-r400-fv23-i4893598063.html
    dt1
    Admin of Computers group
    W oficjalnej dokumentacji tego modelu są wymienione procesory P9700, T9800, T9900 jako wspierane. Swoją drogą, tak jak Kolega @perlit pisał, wielkiej różnicy w wydajności bym się nie spodziewał.

http://www.levnapc.cz/ProductsFiles/thinkpad-t400-manual-en.pdf
    Używane w tych modelach procesory są wyszczególnione w tabeli od strony 242 (według nadrukowanego na dokumencie numeru strony).
    szefol84
    Level 10  
    Ciekawa propozycja z tym dyskiem SSD pytanie czy każdy dysk SSD podejdzie pod tego laptopa.
    Dziękuje za odpowiedzi chyba zostanę przy tym procku i wymienię CD na dysk SSD.
    perlit
    Level 39  
    szefol84 wrote:
    czy każdy dysk SSD podejdzie pod tego laptopa

Każdy 2,5" z gniazdem SATA II/III.
    Proponuję Transcend SSD370 128GB SATAIII
    szefol84
    Level 10  
    Dobra teraz szybkie info jak mogę wam podziękować, nigdzie nie mogę znaleźć przycisku podziękuj.
    dt1
    Admin of Computers group
    Co do SSD można rozważyć wersje 240-256GB, co prawda na sam system i najpotrzebniejsze programy 120/128 często starczy, ale może się szybko robić ciasno, a te dyski mają tendencję do życia dłużej niż talerzowe. Będziesz go mógł jeszcze prawdopodobnie w następnym komputerze użyć.

Warto zatem dorzucić stówkę do 2x większego. Może GoodRAM Iridium PRO 240GB, Crucial MX200 250GB, Adata SP920 256GB itd?
    szefol84
    Level 10  
    Odkopuję temat i będę jednak przekładał procesor na T9900, wiem mało opłacalne jednak to kocham i muszę to zrobić to takie moje małe hobby (rozbudowa starych laptopów) udało mi się z innym starym laptopem który ładnie się sprawuje po dzień dzisiejszy to czemu ma nie wyjść z tym.
    Jedynie co mnie martwi to TDP jest wyższe o 10W, jednak postaram się o lepszy efekt chłodzenia.
    szefol84
    Level 10  
    pomoc użytkowników.