Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciężarowe - Prosty alarm zabezpieczający kabinę ciężarówki. Proszę o podpowiedź

marko1006 24 Jul 2016 16:53 5907 15
Automation24
    marko1006
    Level 10  
    Witam
    Jestem kierowcą ciężarówki i sporo jeżdrzę po Francji, a tam ostatnio nasilają się napady na kierowców poprzez wstrzyknięcie gazu obezwładniającego przez uszczelkę schowka lub drzwi.
    Wymyśliłem sobie dwa niezależna zabezpieczenia:

1. Dźwiękowy uruchmiany krańcówkami
    2. Oświetlenie okolic kabiny czujkami ruchu

ad1.
    Zamontuję około dziesięciu włączników krańcowych w narożnikach dżwi, schowków i maski. Krańcówki po minimalnym odchyleniu drzwi będą uruchamiały syrenkę poprzez przekaźnik z timerem. Uzbrajanie przez prosty włącznik wewnątrz kabiny.

syrenka
    http://alarmy.abc24.pl/default.asp?kat=99454&pro=844301
    krańcówka
    https://botland.com.pl/czujniki-krancowe/921-wylacznik-czujnik-krancowy-z-dzwignia-prosta-wk315.html
    przekaźnik
    http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p147,przekaznik-czasowy-wydluzajacy-3srm150-24

Myślę że powinno zadziałać, ale jest jeden problem.
    W ciężarówkach jest zamontowany główny wyłącznik prądu zamontowany na zewnątrz, przez który złodziej bez kłopotu dezaktywuje alarm.
    Jak to zrobić aby syrenka włączała się po zaniku napięcia?
    Czy te krańcówki będą po wciśnięciu dźwigni zamykały obieg czy rozłączały?

ad2
    Do jakiejś estetycznej, hermetycznej obudowy zamontuję mikrofalowy czujnik ruchu
    http://www.orno.pl//3,czujniki-ruchu/300,czujniki-mikrofalowe/t2918,1,pl,mikrofalowy-czujnik-ruchu-24v-ip20
    i podłączę do niego ze dwie żarówki ledowe. całość zamontuję na bocznej ścianie dachu, na wysokości około 3 metrów
    I tu właśnie nie mam koncepcji co do obudowy i ledów.
    Może ktoś kojarzy jakąś obudowę w której się zmieści czujka o wym. 43x40x90 mm i jakie ledy zamontować (małe i mocno świecące). A może ktoś miał kontakt z taką czujką i podpowie jak ona się sprawuje?

Dzisiaj ruszam w trasę i nie będzie mnie około tygodnia. Proszę się nie zrażać jak nie będę odpisywał
    Pozdrawiam
  • Automation24
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    Myślisz że łatwo będzie fizycznie umiejscowić te włączniki?
    marko1006
    Level 10  
    @Ireneo Coś pokombinuję, nie chcę ich wpuszczać w blachę czy tapicerkę. Jak się nie powiedzie to będę się zastanawiał nad czymś innym.
  • Automation24
  • Helpful post
    Ireneo
    Level 42  
    A przewody jak poprowadzisz?Jakie to auto?
    marko1006
    Level 10  
    Volvo FH z '12 roku. Z racji że to firmowe auto nie mogę robić zbyt wielu dziur. Myślę że jakoś wewnątrz kabiny delikatnie ukryte pod tapicerką. Priorytetem jest bezpieczeństwo a nie estetyka. Trzeba też mieć na uwadze że teraz ciężarówki nie jeżdżą do "śmierci", tylko pięć sześć lat i "do żyda". Także zabezpieczenia powinny być łatwo usuwalne i nie pozostawiać po sobie zbyt wiele śladów
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    To może lepiej kontaktrony i magnesy zamiast tych krańcówek.
    Czujnik mikrofalowy będzie reagował też na ruch w kabinie.
    marko1006
    Level 10  
    @ociz Myślałem o magnesach, o takich
    http://www.dipol.com.pl/b-1_br_kontaktron_boczny_hermetyczny_satel_G3502.htm
    Ale one wcale nie są mniejsze i wydaje mi się że mniej precyzyjne. Trzeba mieć na uwadze że "nico mniej rdzenni mieszkańcy francji" wpuszczają gaz przez jakby igłę do pompowania piłek, także krańcówka musi załączyć po 1-2mm odchylenia.
    cyt. "Czujnik mikrofalowy będzie reagował też na ruch w kabinie." Przez blachę?
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    marko1006 wrote:
    " Przez blachę?

Przez szyby, uszczelki itp...
    Czujnik mikrofalowy jest trudny do kalibracji.
    Wyłączniki krańcowe nie spełnią swojej roli - szczególnie w "wibrującym" samochodzie ciężarowym.
    Proponuję zewnętrzne oświetlenie LED'owe z czujnikami ruchu (PIR) i cichy alarm wewnątrz kabiny (w celu obudzenia kierowcy) uruchamiany równolegle ze światłem zewnętrznym.
    Dodatkowo DWIE niezależne , głośne syreny uruchamiane przez kierowcę przyciskiem "panic" w kabinie (lub pilotem).

Wewnątrz kabiny montujesz czujkę gazów usypiających (np. oparów chloroformu) np.: DG-1 TCM
    firmy Satel.

Wyłączniki krańcowe sobie odpuść - zbyt zawodne.
  • Helpful post
    ociz
    Moderator of Cars
    marko1006 wrote:
    one wcale nie są mniejsze

Nie musi być w obudowie:
    Polutować przewody, zabezpieczyć koszulką termokurczliwą a magnesy kupisz osobno jakie będziesz chciał.
    marko1006
    Level 10  
    CameR wrote:
    szczególnie w "wibrującym" samochodzie ciężarowym

Na postoju jest całkiem grzeczny, nie telepie się.
    CameR wrote:
    Proponuję zewnętrzne oświetlenie LED'owe z czujnikami ruchu (PIR)

Próbowałem znaleźć żarówkę led z czujką PIR 12/24V, ale nic sensownego nie znalazłem. Tak by było najprościej.
    CameR wrote:
    głośne syreny uruchamiane przez kierowcę przyciskiem "panic"

To jest w standardzie, z wielkim guzikiem na środku kierownicy :-) Problem w tym żeby się obudzić w porę. Czujnik gazu jest rozwiązaniem godnym uwagi, ale gaz już jest w kabinie. A chodzi o to żeby go nie było. No bo co zrobię, pójdę się bić czy odjadę w pół śnięty?

@ociz Fajne malutkie, ale trudne do skalibrowania. Tak mi się wydaje.
  • Helpful post
    CameR

marko1006 wrote:
    Na postoju jest całkiem grzeczny, nie telepie się

Jak dojedziesz telepiącym się autem 1500km do Francji, to wszystkie krańcówki , które nie są mocno przykręcone odpadną lub rozregulują się i będą fałszywe alarmy. Ciężarowe - Prosty alarm zabezpieczający kabinę ciężarówki. Proszę o podpowiedź
    Czujnik ruchu PIR 12V 36W
    Lampa robocza szperacz LED 27W
    marko1006
    Level 10  
    @CameR Lampa i czujka to jest jakaś alternatytai chyba zastosuję jakieś płaskie ledy do jazdy dziennej. Na razie zie znalazłem czujki na 24V.

marko1006 wrote:
    W ciężarówkach jest zamontowany główny wyłącznik prądu zamontowany na zewnątrz, przez który złodziej bez kłopotu dezaktywuje alarm.
    Jak to zrobić aby syrenka włączała się po zaniku napięcia?

To jest dla mnie ważne, może ktoś wie jak rozwiązać problem

Niestety już muszę ruszać, odezwę się za tydzień.
    Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi :-)
  • Helpful post
    CameR

Syrenka, którą wskazałeś w pierwszym poście posiada tzw. własne zasilanie (akumulatorek).
    W chwili odcięcia zasilania z zewnątrz , syrenka sama zaczyna wyć.
    Nic nie trzeba kombinować aby "rozwiązać problem".
    marko1006
    Level 10  
    @CameR Dzięki za pomoc, lada moment będę coś działał. Pochwalę się efektami jak będzie gotowe.
    Pozdrawiam
    ociz
    Moderator of Cars
    Pochwal się tylko efektami działania. Szczegóły co gdzie i jak zamontowałeś zostaw tylko dla siebie.
    Tommy82
    Level 41  
    Z tego co mi się kojarzy centralny wyłącznik ma bocznik do zasilania tacho.
    Podpowedz szefostwu system monitoringu ciężarówek z gps jak coś się będzie działo zawsze ktoś może zaalarmować zdalnie. Dla firmy to tez ułatwienie bo nie trzeba dzwonić gdzie jest kierowca.
    Kumpel sobie bardzo chwali bo już same korzyści operacyjne zwracają system z nawiązką, a jak by tak odpukać kiedyś coś tego to już w ogóle.
    Minusem dla kierowcy są wykresy zużycia paliwa...