Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ładowarka na mobo tabletu + ogniwa połączone równolegle - czy to zadziała?

Bednar121 24 Jul 2016 22:59 1218 12
    Bednar121
    Level 9  
    Witam. Posiadam tablet Manta MID705 po kilku modyfikacjach (digitizer z Manty MID701, wymienione gniazdo micro-USB na zwykłe USB). I planuję dowalić mu nieco mocy poprzez wymianę oryginalnego ogniwa (które swoją drogą jest strasznie słabe, max. 1h działania tabletu nawet bez szczególnego obciążenia) na połączone równolegle 2-3 ogniwa 18650 wyciągnięte z nieużywanej, uszkodzonej fabrycznie baterii do laptopa.

Tylko mam co do tego kilka wątpliwości. Po pierwsze, czy płyta główna tabletu nie ma w sobie czasem jakiejś elektroniki, która nie pozwoli mi go odpalić na kilku ogniwach połączonych równolegle? Wydaje mi się, że raczej się to nie zdarzy, bo ogniwo ma tylko dwa wyprowadzenia, więc zero kontroli temperatury itp.
    Do tego zastanawiam się, czy ładowarka wbudowana w płytę główną da radę ładować trzy ogniwa, czy może być jakiś problem (będzie przeciążona czy coś). A jeśli już nie, to czy mogę np. ładować te ogniwa ładowarką zewnętrzną (np. jakaś z tych małych modułów na micro-USB) podczas korzystania z tabletu?

Ewentualnie planuję opcję numer dwa, dołączane ogniwa, coś jak ten wihajster z Apple gdzie w pokrowcu na telefon jest druga bateria, tylko zamiast robić to jak powerbank (3.7-4.2V -> 5V), chciałbym to zrobić jako podłączane równolegle do baterii wbudowanej w tablet. I zastanawiam się, czy taki koncept ma sens, czy tablet nie zbzikuje jak mu się nagle dołączy trzy ogniwa więcej, oraz czy to rozładowane ogniwo nie będzie ściągać prądu z ogniw naładowanych. Co do ostatniego, myślałem żeby jakiś microswitch NC wstawić, tak, że jak zakładam te dodatkowe ogniwa, to odłącza to puste ogniwo, i żeby tablet się nie wyłączył w czasie tego "przekładania" ogniw, to wstawić jakiś kondensator (±2000µF) równolegle z ogniwem podstawowym, by utrzymał napięcie w czasie przełączenia.

Jestem dość nowy w temacie tabletów i ich zachowania, więc przepraszam jeśli moje pomysły okażą się wzięte z kosmosu, a pytania trywialne. Z góry dziękuję za pomoc :)

Dodano po 3 [minuty]:

EDIT: Wiem, część z tych rzeczy mógłbym sprawdzić sam, ale boję się że uszkodzę płytę główną, a drugiej nie mam, tablet zaś jest mi bardzo przydatny, a nie za bardzo mam pieniądze na drugiego :/
    gwidon997
    Level 24  
    Zrób z tych ogniw powerbank. Będzie najprościej i najskuteczniej.
    Bednar121
    Level 9  
    Tylko rzecz w tym, że mam stratę energii sporą w takim układzie. Po pierwsze, przetwornica 3.7 -> 5V, po drugie układ ładujący ogniwo w tablecie. I tego właśnie chciałbym uniknąć. Tylko kwestia jest taka, chcę wiedzieć czy ten sposób z kondem na równolegle zadziała żeby nie było skoku i czy np. za mocno nie podwyższy napięcia.
    gwidon997
    Level 24  
    Na moje oko nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Jak będziesz miał połączone 3 ogniwa równolegle to musisz ładować je z użyciem jakiegoś balansera bo bez tego może dojść nawet do wybuchu. Na pewno układ wbudowany w płytę tabletu nie podoła ładowaniu takich ogniw, zniszczysz do reszty płytę.
  • Helpful post
    Block3r
    Level 14  
    gwidon997 wrote:
    Na moje oko nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Jak będziesz miał połączone 3 ogniwa równolegle to musisz ładować je z użyciem jakiegoś balansera bo bez tego może dojść nawet do wybuchu. Na pewno układ wbudowany w płytę tabletu nie podoła ładowaniu takich ogniw, zniszczysz do reszty płytę.

Kolego, balancer jest potrzebny przy ładowaniu ogniw połączonych szeregowo. Równolegle można je bez problemu ładować - tylko przed ich połączeniem najlepiej rozładować je tak, by miały podobne napięcie. A jeszcze lepiej jak będą to takie same/podobne ogniwa, wtedy nie będą się tak przez to zużywać.

Wydaje mi się, że układ podoła, bo sam sobie ogranicza prąd - dalej będzie ładował prądem np. 1A, z tym że rozdzieli się to na dwa ogniwa.
  • Helpful post
    gwidon997
    Level 24  
    Tak twierdzisz?? A co się stanie gdy mając 2 ogniwa w pakiecie połączonym równolegle jedno z ogniw pierwsze dobije do powiedzmy tych 4.20V a drugie będzie miało przypuśćmy 3.80V nie będzie żadnej elektroniki która odetnie zasilanie tego sprawniejszego ogniwa po jego naładowaniu i będzie ono ładowane nadal na równi z tym słabszym. Co doprowadzi do jego uszkodzenia albo wręcz wybuchu.
  • Helpful post
    Block3r
    Level 14  
    Ale wiesz, że ogniwa li-ion ładuje się napięciowo, a nie prądowo? układ dostarcza do ogniw napięcie zazwyczaj z zakresu 4,15-4,25V i po naładowaniu wyrównuje się napięcie pomiędzy ładowarką a zaciskami naładowanego akumulatora, a prąd ładowania spada do zera. I dalej ładuje się drugie ogniwo.

Pomijam już fakt, że praktycznie we wszystkich ogniwach 18650 są zabezpieczenia - które powodują, że na chwilę możesz ładować ogniwo nawet napięciem 10V i nic mu nie będzie - sprawdzone empirycznie.
    Bednar121
    Level 9  
    @Block3r Czyli ładować w ten sposób mogę? Z resztą mniejsza o ładowanie, mam specjalną ładowarkę do Li-Po/Li-Ion, także mi to obojętne czym ładuję ten "dodatkowy" zestaw. Ciekaw jednak jestem, czy jak zrobię to w ten sposób, że podczas podpinania tych dodatkowych ogniw, od razu wyłączę ogniwo główne (by nie ciągnęło prądu z ogniw dodatkowych) to czy ten kondensator da radę utrzymać tablet "w biegu", tak bym miał jakby hot-swap ogniw zamiast sekwencji wyłącz-wymień-włącz

Ładowarka na mobo tabletu + ogniwa połączone równolegle - czy to zadziała?

Edit
  • Helpful post
    Block3r
    Level 14  
    Musiałbyś sprawdzić. Ja robiłem coś takiego - samsung i9105p, notabene o wiele bardziej skomplikowana konstrukcja niż ten tablet (bateria 4 piny) - zakleiłem taśmą oryginalne styki baterii, wsadziłem ją, do biegunów dwóch równolegle połączonych 18650 (w koszykach) przylutowane kable z blaszkami które po prostu wsunąłem między styk a baterię - telefon ruszył (tylko na nich) bez problemu.

Nie jestem pewien czy ten kondensator to uciągnie.
    Jak już, to szukaj czegoś takiego: http://www.tme.eu/pl/details/buc-1f/superkondensatory/panasonic/eecf5r5u105/

1F, 5,5V - powinno podziałać, może nawet i kilka minut? Prawie 10zł, ale na znanym portalu aukcyjnym znajdziesz pewnie taniej.

Ewentualnie możesz jeszcze założyć przełącznik z 3 stykami przełączający pomiędzy oryginalnym ogniwem a tymi 18650, pamiętając żeby wybrać odpowiednio mocny przełącznik, co by się nie popalił jak tablet czasem pociągnie te 0,5A (czy może i nawet więcej)

Co do tych ogniw, to jak nie jesteś pewien zawsze możesz je ładować oddzielnie, a potem wkładać do koszyka.
    Bednar121
    Level 9  
    Wiem, właśnie o taki typ ładowania mi chodzi. A co do kondensatora, to ma być ułamek sekundy zaledwie. Wsuwany taki kartridż z ogniwami. W tym momencie, kiedy styki dotykają pinów, naciskają się dwa microswitche NC odcinając oryginalne ogniwo. A prąd pobierany przez tablet podczas pracy to u mnie max. 1.1A
    Block3r
    Level 14  
    To będziesz musiał kupić jakieś dobre microswitche, bo te standardowe są zazwyczaj na kilkadziesiąt, może z 300mA maks.
  • Helpful post
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Spokojnie można podłączyć więcej baterii. Sprawdzone empirycznie na kilku telefonach. W HTC wildfire miałem 3x18650. Tylko kontroler z oryginalnej baterii musiałem wymontować. Minus jest taki, że sterownik ładowania ładuje małym prądem, dostosowanym dla starej baterii. Tak więc aby nabić taką pojemność potrzebowałem całej nocy. Ale trzymała mi potem dwa tygodnie.
    Z szybszym ładowaniem jest problem, bo niby można by podłączyć dodatkową ładowarkę i pchać po 3A prądu. Ale wtedy ne mozna korzystać z tabletu, bo prad pobierany przez niego wprowadzi błąd do sterownika ładowania.
    Bednar121
    Level 9  
    Sprawdzone, działa. Ogniwa wzięte z uszkodzonej fabrycznie baterii od jakiegoś laptopa z Acera (coś nie tak z elektroniką, dostałem ją za free). Tylko jak u kolegi @Wojtek(KeFir), czas ładowania się znacznie wydłużył. Jak na razie nie zauważyłem żadnej degradacji ogniw czy ładowarki, tablet spisuje się nadzwyczaj dobrze jak na chinola z Manty :D

Temat zamykam.