Witam, na wstępie przyznam się, że w dziedzinie tranzystorów MOS jestem lajkonikiem
Ogólną wiedzę o sposobie działania zdobyłem czytając poradniki w internecie. Założyłem ten temat bo nie chciałbym popełnić błędu projektując układ wykonawczy.
A więc do rzeczy, potrzebuję zbudować układ w którym będę mógł sterować silnikiem DC (max 6A 24V- w temacie napisałem 10A z zapasem) przy pomocy PWM, oraz mierzyć aktualnie płynący prąd. Jeśli chodzi o prąd temat jest jasny, pozostaje mi sterowanie. Sygnał PWM będę generować z STM32. Z tego co się doczytałem do takiego wysterowania silnika najlepiej nadają się tranzystory polowe pracujące jako klucze. Wybrałem tranzystor IRFP4710 i mam kilka pytań:
1. Czy nadaje się on do sterowania PWM? (ewentualnie propozycje innego)
2. Czy mogę go wysterować bezpośrednio z procesora?
3. Jeśli nie jakie układy pośredniczące będę potrzebować?
4. Czy posiada może ktoś gotowe rozwiązanie (schemat z konkretnymi elementami)?
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam

A więc do rzeczy, potrzebuję zbudować układ w którym będę mógł sterować silnikiem DC (max 6A 24V- w temacie napisałem 10A z zapasem) przy pomocy PWM, oraz mierzyć aktualnie płynący prąd. Jeśli chodzi o prąd temat jest jasny, pozostaje mi sterowanie. Sygnał PWM będę generować z STM32. Z tego co się doczytałem do takiego wysterowania silnika najlepiej nadają się tranzystory polowe pracujące jako klucze. Wybrałem tranzystor IRFP4710 i mam kilka pytań:
1. Czy nadaje się on do sterowania PWM? (ewentualnie propozycje innego)
2. Czy mogę go wysterować bezpośrednio z procesora?
3. Jeśli nie jakie układy pośredniczące będę potrzebować?
4. Czy posiada może ktoś gotowe rozwiązanie (schemat z konkretnymi elementami)?
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam