Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Kupiony inwerter ORVALDI Solar Infini 3kW Plus (PV 4,5kW) podłaczenie

Jacko2333 26 Jul 2016 09:52 5814 33
    Tech132
    Level 26  
    Przecież możesz pociągnąć skrętkę do licznika głównego i za jednym zamachem masz produkcję i zużycie ,pod warunkiem że inwerter wpiąłeś przy liczniku .
    206cc
    Level 16  
    marcinbbb wrote:
    No niestety admini z pvm spoczęli na laurach i uważają że każdy sposób wysyłania danych na pvm jest dobry pod warunkiem że robisz to LK + licznik i ciągasz kable. Nadal uważają że inwerterem Goodwe nie da się wysyłać danych na ich serwery, a wystarczyło by dopisać że pvm ogarnia te inwertery. Nie... nie da się kup zestaw za 400 PLN aby pokazać się na naszej stronie... bo ręczne dodawanie statsów nie bangla.

marcinbbb nie zapomnijmy ze pvm ma darmowy dostęp wiec nie mozna mieć az takich pretensji do kolegów z PVM bo przecież to dzięki nim wogole PVM powstał i jest całkowicie darmową stroną. Równie dobrze można by stworzyć swoją strone na której będą rejestrowane dane. Dodam do tego ze jeśli wyciągniesz dane z mojego falownika refusol to prosze (będzie Ci się chciało za darmoche to robić?) Ba jestem za to w stanie zapłacić
    Jacko2333
    Level 8  
    Witam

Rozdzielnica jak już wspomniałem kupiona. Oczywiście przyszła lekko uszkodzona ale nie mam sił się czepiać tym bardziej, że nie ma to jakiegoś specjalnego wpływu na jej pracę.
    Baterie zamawiam z końcem miesiąca. 12 sztuk. o napięciu jałowym 38,35 V a w zimie max 44,7V co powinno dać ok 536,,5V

Strona www jest oki, każdy podzieli się swoimi wynikami pracy. Może nie przemyśleli tego i spoczęli na laurach. ale strona działa A koszty cóż z czasem i one spadną .
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    marcinbbb wrote:
    No niestety admini z pvm spoczęli na laurach i uważają że każdy sposób wysyłania danych na pvm jest dobry pod warunkiem że robisz to LK + licznik i ciągasz kable. Nadal u

Mam monitoring na Sunny Portal. Obsługuje niestety tylko inwertery SMA. Kosztowało mnie to 1400 zł za używany kontroler wraz z dwiema kartami bluetooth.
    To bardzo tani, bo taki zestaw nowy to obecnie koszt 4000 zł. Za pomiar zużycia domu musiałbym dopłacić 1500. Czyli razem wyniosło by to 5500 zł.

pvmonitor.pl kosztował mnie 150x2 za dwa ORNO i 200 za lankontroler. Razem 500 zł. Obsługuje wszystkie inwertery i dodatkowo monitoruje zużycie. Robi to dokładniej niż SMA i ma znacznie większą funkcjonalność. Kosztuje jedenaście razy taniej.

Koszt lankontrolera i osprzętu jest mikroskopijny w porównaniu z innymi rozwiązaniami. Zakup karty interfejsu do typowego inwertera kosztuje więcej niż sprzęt potrzebny do monitorowania całości.