Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie lampy błyskowej do systemu sterowania bramą automatyczną

mirolex94 26 Lip 2016 20:52 1839 8
  • #1 26 Lip 2016 20:52
    mirolex94
    Poziom 3  

    Podłączenie lampy błyskowej do systemu sterowania bramą automatyczną Podłączenie lampy błyskowej do systemu sterowania bramą automatyczną Podłączenie lampy błyskowej do systemu sterowania bramą automatyczną
    Witam, jak widać jestem świeży na tym forum . Potrzebuję pomocy z podłączeniem niebieskiego koguta do bramy automatycznej (ogrodzenie ) [ kwestie prawne są w porządku ] .
    Garść informacji : Lampa[LED] jest pod zapalniczkę samochodową 12/24 V , napięcie w bramie wynosi 230 V
    Więc tak : Rozebrałem okrywę silnika pod którą był układ sterujący ( brama otwierana na pilota ) wewnątrz znalazłem płytkę w/w z dwoma gniazdami (po kilka wyjść każda [ zamieszam zdjęcie])
    Jak się domyśliłem lampkę trzeba by podłączyć przez transformator 230 > 12
    wpiąłem kabelki w wejście LAMP (+) i N ( - ) a następnie do widełek transformatora w/w [uznałem że jest to prąd taki jak w gniazdku czyli zmienny , więc bez znaczenia który do którego] które wsadza się do kontaktu , następnie transformator + i - do odpowiednich styków w lampce [gniazdo zapalniczki samochodowej a raczej wtyczka] . Wynik taki że lampka podczas przesuwania bramy nie miga , a podłączona bezpośrednio do kontaktu (przez transformator) działa bdb . Wcześniej podłączyłem kabelki bezpośrednio do żarówki 230 V chcąc sprawdzić jakie jest napięcie ( nie mam miernika ) i wszystko świeciło [ oczywiście światłem ciągłym...

    PS. Znajomy (chyba przez pomyłkę lub nie dopatrzenie podłączył tuż po moim "zabiegu" żarówkę 12V 55W (samochodową) bezpośrednio pod te 230 V co skutkowało spaleniem żarówki i bezpiecznika - który został już wymieniony.
    PPS. Owy transformator został uznany za ... ładowarkę akumulatorową ale mimo wszystko działał w porządku .
    Mam też drugi transformator 230V > 12 V 1.3 A który się na da ?

    Dodatkowo owa lampka (kogut) posiada dwa tryby migania zmieniane po odłączeniu zasilania

    0 8
  • #2 26 Lip 2016 21:37
    sosarek

    Poziom 43  

    Ta "garść" informacji nic nie wnosi.
    Producent i model sterownika bramy?

    mirolex94 napisał:
    nie mam miernika

    No i jak zamierzasz cokolwiek zmierzyć w tym momencie?

    0
  • #3 26 Lip 2016 22:04
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Napęd to oczywiście FAAC Seven, podłączenie wydaje się być poprawne z tym że w ten sposób nawet jeśli napięcie na transformator zostanie podane lampka nie będzie migać gdyż płyta nie ma wbudowanego przerywacza, który normalnie znajduje się w dedykowanej lampie ostrzegawczej.

    Pozdrawiam.

    0
  • #4 27 Lip 2016 14:32
    mirolex94
    Poziom 3  

    Owszem wiem że na płycie nie ma natomiast jak pisałem przerywacz znajduje się na lampce i ma zaprogramowane dwie sekwencje problem w tym że nie jest ona zasilana przez transformator a on sam wydaje się być nie podłączony. Dzisiaj postaram się zrobić schemat jak to wygląda w praktyce

    0
  • #6 27 Lip 2016 19:38
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Trochę to chaotycznie opisane i nie załapałem od razu. Jeśli dobrze rozumiem, że żarówka podłączona bezpośrednio do złącza LAMP świeci a jeśli podłączyć zasilacz z sygnalizatorem to nie działa?

    Pozdrawiam.

    0
  • #7 28 Lip 2016 17:33
    mirolex94
    Poziom 3  

    Chyba znalazłem rozwiązanie problemu a mianowicie mam przeczucie że w tych stykach jest prąd stały 230 V, dlatego ten zasilacz nie zechciał działać

    0
  • #8 28 Lip 2016 17:41
    sosarek

    Poziom 43  

    mirolex94 napisał:
    w tych stykach jest prąd stały 230 V

    Jakoś w to nie wierzę...

    0
  • #9 28 Lip 2016 23:15
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa

    Między wejściem sieci a wyjściem lampy jest podwójny dławik 3mH a faza i zero są sprzęgnięte kondensatorem 100nF - może (jesli ten zasilacz-ładowarka) jest impulsowa to ten obwód LC plus indukcyjność silników blokuje przetwornicę; albo to faktycznie ładowarka i małe zachwiania napięcia powodują brak ładowania.
    Wypróbuj jakiś inny zasilacz (jak najprostszy - transformatorowy - może ten o którym piszesz na końcu)

    0