Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: Akumulator do roweru elektrycznego

mateuszaaa 26 Jul 2016 22:23 2385 3
    mateuszaaa
    Level 9  
    hej chcialbym zbudowac rower elektryczny do tego celu potrzebuje akumulator, celuje w budowe akumulatora z ogniw 18650 jak w poradniku ponizej:

http://ebike.nexun.pl/liion-jak-zbudowac-akumulator/

Znalazelm link do aukcji do markowych ogniw 18650 z demontazu:

z informacja ze "OGNIWA TESTOWANE SPECJALNYM TESTEREM Z REALNĄ POJEMNOŚCIĄ POWYŻEJ 2000mAh i NAPIĘCIEM min. 4.00V (naładowane)"

Nominalna pojemnosc to 2200 mAh czy zbodwanie pakiety z takich ogniw poradzi sobie z ebikiem ? Chodzi mi glownie o to czy nierownomierna pojemnosc ogniw roznice pojemnosci rzedu 10% pomiedzy ogniwami bedzie mialo znaczacy wplyw na dzialanie pakietu (12s9p) przy czym akumulator jest projektowany z 30% zapasem

MN
    szymon122
    Level 38  
    Nic zbytnio nie wiadomo o tych akumulatorach oprócz ich pojemności. Potrzebny jest jeszcze prąd nominalny który może być różny, silnik elektryczny pobiera ogromny prąd którym możesz po prostu uszkodzić zwykłe akumulatory. Tym bardziej, że nic nie wiemy o silniku.
    Widać, że kompletnie nie wiesz za co się bierzesz.
    mateuszaaa
    Level 9  
    Jak już mówiłem akumulatorki policzyłem i są dobrane odpowiednio moje pytanie odnosi się tylko i wyłącznie do tego czy jeżeli w pakiecie 12s9p będą akumulatorki o napięciach od 4.00 do 4.20 czy ma to szanse zadziałać przy pobieraniu prądu 30% mniejszego niż dozwolone wartości z noty katalogowej?
    szymon122
    Level 38  
    Do takiego pakietu i tak potrzebujesz balanser więc bez znaczenia jakie będzie napięcie w ogniwach, mogą się różnić, ponieważ specjalna ładowarka ( z balanserem) sprawi, że każde będzie identycznie naładowane. To czy załatwisz sobie potem ładowarkę 12S to już inna kwestia. Nadal mnie zastanawia czy jesteś pewien tego prądu. Te akumulatory na pewno są z demontażu starych baterii od laptopów a tam wątpię aby było pobierane więcej niż 2A z ogniwa. Nadal nic nie wiemy o twoim silniku.