Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu

kowal00071 27 Jul 2016 12:47 3870 23
    kowal00071
    Level 18  
    Witam czy ktoś może mi powiedzieć które kondensatory wymienić i na jakie żeby ten wzmacniacz lepiej zabrzmiał, czytałem że taki zbieg znacznie podniesie jakość dźwięku, lutować potrafię, ale na elektronice nie znam się aż tak bardzo

Dziękuje pozdrawiam!
    w załączniku wysyłam schemat
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Podniesie jakość o ile stare kondensatory straciły pojemność.
    Zmiana jednych na drugie nic nie da, tym bardziej że oryginalne są za pewnie markowe.
    kowal00071
    Level 18  
    Z tego co czytałem to są kiepskiej jakości i zaleca się ich wymianę na coś markowego
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Sprawdź jakiej są firmy, nie koniecznie w każdym są te same pomimo tego samego modelu.
    kowal00071
    Level 18  
    Jakie by nie były to napewno nie są to jakieś dobre a chciałbym je wymienić na jakieś na np. nichicon gold i tam gdzie się da to na foliowe tylko nie wiem które, szukam kogoś kto zna się na ulepszaniu wzmacniaczy
    A.Gieronimo
    Level 35  
    kowal00071 wrote:
    Jakie by nie były to napewno nie są to jakieś dobre

Serio?
    To wymieniaj jak leci.
    Elektrolity 0.1-2uF na foliowe a większe na nowe "normalne". Wedle spisu, chyba ze dwa do wymiany znajdziesz, bo i tak większość jest mkse.
    To nie meluzyna, wymiana elektrolitów to nie w tej klasie sprzętu.
    kowal00071
    Level 18  
    nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu

Dodano po 52 [minuty]:

nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu nad c372 - wymiana kondensatorów w wzmacniaczu
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Pod kondensatorami jest klej o konsystencji butaprenu, nie są wylane.
    Plastikowe wieczka bywają lekko wypukłe, taka ich uroda.
    Na brzmienie te kondensatory mają akurat znikomy wpływ.

Te mniejsze elektrolity JH faktycznie można by wymienić na nichicony, jeśli wszystkie są JH to wywal wszystkie, nie ma sensu wymieniać po kawałku.
    kowal00071
    Level 18  
    Gdzieś czytałem że te 10000uf powinny być na 100v była to wada fabryczna i sam producent zalecał je wymienić
    A.Gieronimo
    Level 35  
    kowal00071 wrote:
    Gdzieś czytałem że te 10000uf powinny być na 100v była to wada fabryczna i sam producent zalecał je wymienić

Tam jest +/- 52V więc nic im nie powinno być, może w innej serii montowali np. 60V i czasami nie wytrzymywały przy napięciu 230V ale u ciebie to raczej nie możliwe.
    Temu wzmacniaczowi najpierw potrzeba porządnego odkurzania, później możesz sobie zmierzyć napięcie na elektrolitach zasilacza i sprawdzić ile jest zapasu. (pomiar bez obciążenia wzmacniacza)
    kowal00071
    Level 18  
    If your unit has the 80 V 10,000 uf Capacaitors, please conact Mike in parts malguire(malpa)lenbrook.com to order 4 - 100V 10,000 uf Capaciators to upgrade your unit.

If I can be opf further assitance, please feel free to call me.

Best regards,

Bob Moran
    Technical Product Manager
    Lenbrook America
    Ph: 800-263-4641 ext 4342
    blmoran(malpa)lenbrook.com"
    A.Gieronimo
    Level 35  
    W takim razie sobie zamontuj.
    kowal00071
    Level 18  
    A te wzmacniacze operacyjne tl082cn to są w torze audio? Wymienić na coś lepszego ?
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Jeden pracuje w detekcji clipingu drugi w regulacji DC na wyjściu.
    Ja bym nie zmieniał.
    kowal00071
    Level 18  
    C413, C424, C428 25-10451-03 0.1uF, CL23B 50V ±10% Metallized Polyester Film Capacitor
    C418 0.1uF, CL21 63V ±10% Metallized Polyester Film Capacitor
    C409, C410, C416, C417 25-10412-02 0.1uF, CL23B

a te opłaca się wymienić na foliowe wima ?
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Jak masz ich za dużo to wymieniaj, na pewno nie pogorszysz.
    kowal00071
    Level 18  
    a można zastąpić te elektrolityczne na bipolarne np 100uf 10uf 220uf ? czy lepiej nie kombinować
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Można tylko czy cokolwiek na tym zyskasz?
    Elektrolit to dalej elektrolit, w dalszym ciągu będzie miał te same minusy (indukcyjność, zmniejszenie szybkości odpowiedzi impulsowej, nie koniecznie będzie tak symetryczny jakby się mogło wydawać).
    Poczytaj, popatrz na wyniki pomiarów.
    http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=14847
    Żeby nie wyszło że wsadzisz gorszy bipolarny od lepszego unipolarnego.
    Różnica ESR może być 10 krotna.
    kowal00071
    Level 18  
    Wymieniam wszystkie elektrolity na nichikon gold, dobrze? Czy może to pogorszyć jakość dzwięku? W tej chwili wzmacniacz gra jakby był zamulony nie słychać sceny wszystkie instrumenty są na jednym planie i dotego mulący dudniący bass

Głośniki avance dana 509 i cd arcam cd23 ringdac
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Krzywdy mu raczej nie zrobisz, te JH to odpowiednik średniej klasy niższej. Chociaż z ciekawości można by im ESR zmierzyć tylko trzeba mieć czym.
    Chociaż opisywanie doznania są efektem braku średnich tonów, po części może być winą samej konstrukcji NADa i po części 2,5 drożnej konstrukcji kolumn.
    Trzeba by poddać wzmacniacz pomiarom, dopiero dalej dyskutować.
    Wystarczy w miarę dobra karta muzyczna, program RightMark Audio Analyzer i trochę wiedzy którą sam możesz zdobyć.
    kowal00071
    Level 18  
    Kupując ten zestaw sugerowałem się opinią znalezioną na forum gdzie facet odsłuchiwał te kolumny na 6 wzmacniaczach i najlepiej brzmiały na nad c372

Dodano po 13 [minuty]:

Mam laptopa msi ge70, nada się karta króra jest w nim czy musi być na usb
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Najpierw możesz sprawdzić pętlą samą kartę, no ale musi mieć wejście line in, jeśli nie ma to się nie nadaje.
    Rzuuf
    Level 43  
    W łańcuchu: wzmacniacz - głośnik - ucho, ogniwem o najdoskonalszych własnościach jest wzmacniacz. Każde nastepne ogniwo jest o rząd mniej doskonałe i mniej podatne na udoskonalenia.
    Porównaj charakterystyki wzmacniacza, głośnika i ucha ...
    Oczywiście, poprawianie własności wzmacniacza jest najłatwiejsze!
    A przy okazji idż do otolarynkologa i zrób sobie audiogram: warto wiedzieć, co (i jak) się słyszy. Lekarze alarmują, że coraz młodsze pokolenia są objęte "epidemią" niedosłuchu.
    A.Gieronimo
    Level 35  
    Ja bym te kolumny podłączył do czegokolwiek innego i porównał do NADa.
    Może być nawet radio wyjęte z samochodu ;), do sprawdzenia na ucho nic lepszego nie potrzeba.
    Druga sprawa to ominięcie całego przedwzmacniacza w NADie i sprawdzenie jak gra sama końcówka.

Na takie dwa testy może sobie pozwolić każdy.

Rzuuf ma rację, każdy ma inne ucho, ba, 80% złapanych na ulicy powie że altusy ładnie grają podłączone do toski 303..... i też będą mieli rację, bo w końcu w domu mają bomboxa 2x5W... .