Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transformator do spawarki spalone jedno z uzwojeń

matusp37 28 Jul 2016 06:04 1497 10
    matusp37
    Level 6  
    Witam wszystkich nabyłem ostatnio transformator widoczny na zdjęciach celem budowy spawarki ale mój entuzjazm skończył się w momencie gdy podłączyłem go do zasilania efekt był taki że chwilę zaczął "brzeczeć" po czym wyskoczymy bezpieczniki a jedno z uzwojeń pierwotnych zrobiło się gorące wymyśliłem wtedy że odzieży je przecinają połączenie widoczne poniżej efekt kolejnych prób podłączania zasilania jest taki że poszło zabezpieczenie główne i moje pytanie jak zmierzyć miernikiem które z uzwojeń jest uszkodzone bo wizualnie tego uszkodzenia nie widać mierzyłem je miernikiem na zwykłe zamknięcie obwodu i niby jest OK do rdzenia też nie zwiera chciałbym spróbować go przewinąć ale może nie musze obydwu uzwojeń prosiłbym o jakieś sugestie z góry dziękuję
    Nemonek
    Level 27  
    Tą spawarkę trzeba by nawinąć od nowa! Uzwojenie pierwotne bez karkasu ani nietaśmowane! To wszystko się trzyma jak niektóre samochody - na farbie! (lakierze). Inna sprawa to stan lakieru, gdzie to było, że on jest w takim stanie. Luźno wiszące zwoje, to jest urągowisko jakichkolwiek przepisów, W każdej chwili uzwojenie może mieć kontakt z rdzeniem, przecież to wszystko musi drgać, lakier się przeciera i masz to co opisujesz -
    matusp37 wrote:
    jedno z uzwojeń pierwotnych zrobiło się gorące

zwarcie międzyzwojowe
    Nemonek
    Level 27  
    Podłącz tą połówkę uzwojenia, która się nie grzeje, szeregowo z jakimś oporem np grzejnikiem. Jeśli druga połówka, niepodłączona, będzie się nagrzewać, to masz zwarcie między zwojami
    Nemonek
    Level 27  
    Zbyt mały opór cewki, a co za tym idzie, pobiera nadmierny prąd - dlatego napisałem Ci abyś podłączył cewkę szeregowo z oporem dużej mocy jakim jest np. grzałka. Połowa uzwojenia jest na połowę napięcia.
    Nemonek
    Level 27  
    Czy chodzi Ci o grzałkę grilla w kuchence? Jak ją masz na wierzchu, to może być, bo jak inaczej ją podłączysz.
    Anonymous
    Level 1  
    Nemonek
    Level 27  
    Z innej strony spoglądając, sam tego nie przewiniesz (sądząc po stanie wiedzy jaką prezentujesz). Nie wiem, czy nie lepiej miedź sprzedać na złom, dołożyć parę zł i kupić coś działającego. Podobne spawarki widziałem już po 200zł