Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus c 360 - podnośnik, podnośnik słabo podnosi

jakunhkjh 28 Jul 2016 13:36 31506 20
    jakunhkjh
    Level 8  
    witam. Niedawno kupiłem ciągnik c 360 i ku mojemu rozczarowaniu słabo podnosi, na zimnym oleju lepiej, ale na ciepłym oleju prawie w ogóle nie podnosi. Ma może ktoś pomysł co to może być? Z góry dziękuje
    gwidon997
    Level 24  
    Zapewne coś z pompą podnośnika.
    jakunhkjh
    Level 8  
    wczytałem się trochę to wyczytałem ze to może być któryś przewód lub rozdzielacz
    gwidon997
    Level 24  
    Sprawdź dokładnie czy gdzieś nie ma wycieków oleju podczas pracy podnośnika.
    jakunhkjh
    Level 8  
    jest ale z szybko złączy
    Anonymous
    Level 1  
    jakunhkjh
    Level 8  
    nie nie opada samo czynnie
    Anonymous
    Level 1  
    sewo.k
    Level 26  
    Nic nie wymieniaj. Sprawdz ciśnienie maksymalne na wyjściach zewnętrznych, Jeśli jest ok to znaczy ze pompa, jej zawór bezpieczeństwa, rurka i suwak hydr. zewnętrznej, tulejki łączące na talerzu i plecaku, rurka jest w porządku a winy szukaj w rozdzielaczu podnośnika i cylindrze.
    Jeśli ciśnienie małe to wina leży w elementach które wcześniej wymieniłem jako dobre.
    Łogrodnik
    Level 9  
    Jeżeli wyjścia hydrauliczne, tj np wyjście na wywrot do przyczepy działa to pompa jest ok. Podczep przyczepę i sprawdź czy wywraca. Najprędzej trzeba zdjąć czape i przejrzeć siłownik od podnosnika
    Anonymous
    Level 1  
    sewo.k
    Level 26  
    Pompa zaraz po rozdzielaczu najdroższym elementem a sprawdzenie ciśnienia na wyjściu zewnętrznym daje dużą pewność że to dół.
    Dla przykładu jeśli pękła rurka, wypłukało zawór lub wycisło oring na tulejce centrującej nie będzie podnosił jak należy, nie będzie ciśnienia na wyjściu zewnętrznym a podnośnik nie będzie opadał. Ty wymienisz pompę. I co zyskasz?
    Pierwsze się diagnozuje żeby zacieśnić obszar poszukiwań usterki a nie wymienia na ślepo.
    Anonymous
    Level 1  
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    jakunhkjh wrote:
    na zimnym oleju lepiej, ale na ciepłym oleju prawie w ogóle nie podnosi. Ma może ktoś pomysł co to może być?

To wskazuje na zużycie pompy. Pierwszym krokiem powinna być jej wymiana.
    Anonymous
    Level 1  
    bearq
    Level 38  
    gromleon wrote:
    Panowie czy to, że podnośnik nie opada, nie wyklucza siłownika i jego rozdzielacza ? A wy nadal jego sugerujecie. Karzecie mu mierzyć ciśnienie i jak wyjdzie małe a siłownik można wykluczyć to nadal jest w punkcie wyjścia. Wymienić pompę, najmniej roboty i wcale nie kosztownej. Zobacz czy poprzez piąty bieg twoja 60 podnosi żwawiej. Zapinasz 5 bieg wajchę reduktora na luz a wajcha pompy maksymalnie do tyłu, wyżej niż obroty zależne WOM, 4 pozycja. Tak ta "wajcha" ma 4 pozycję.

Zgadza się, jeśli nie opada to nie ma już pompy chociaż sprawdzić ciśnienie by można, za dużo to nie kosztuje.
    sewo.k
    Level 26  
    Stan techniczny pompy można ocenić wizualnie. Zajechana nosi widoczne ślady zużycia na wewnątrz obudowy, na bieżni po której poruszają się igiełki, same igiełki mają zmniejszoną średnicę.
    Jeśli wyrywa oring to prawdopodobnie pompa ma już takie luzy że jego wymiana pomoże na krótko.
    Sprawdź czy iglica zaworu przelewowego nie jest wypłukana, nie podszedł syf i jest szczelna objawy są wtedy takie same.
    jakunhkjh
    Level 8  
    dziękuje wszystkim za odpowiedzi w poniedziałek planuje rozebrać i powiem co wyszło sprawdzę wszystko zaczynając od pompy i rozdzielacza
    jakunhkjh
    Level 8  
    Dziś rozebrałem i okazało się ze to pompa
    dziękuje wszystkim za odpowiedzi