Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie zapala sie kontrolka oleju octavia 1.9 tdi 1999

skyvan 28 Jul 2016 14:12 4614 24
    skyvan
    Level 10  
    Witam Wszystkich.
    Szukałem na forum ale nie znalazłem nigdzie takiego tematu, a mianowicie kontrolka oleju wogole nie świeci. Na chwilę obecną olej sprawdzam wyłącznie za pomocą bagnetu. Czy któryś z szanownych Kolegów spotkal się z takim problemem albo wie jak go zlikwidować.? Z góry bardzo dziękuję. Ps brak możliwości podłączenia pod Vag
    andrzej20001
    Level 43  
    Kontrolka świeci i mruga wtedy jak nie ma ciśnienia
    skyvan
    Level 10  
    No tak dokładnie, a le chodzi mi o to że przy przekroczeniu zapłonu powinny się wszystkie kontrolne zapalić, a ta olejowa właśnie się nawet kontrolne nie zapala
    andrzej20001
    Level 43  
    Noo tak jest. Odłacz czujnik odpal i sprawdz.
    skyvan
    Level 10  
    Odlaczylem i nic żadnej reakcji kontrolki
    andrzej20001
    Level 43  
    Może się poprzedni właściciel postarał aby nie było,brzęczyk otwartych drzwi na światłach działa?
    skyvan
    Level 10  
    Działa i to dość glosno
    zdzichra
    Level 32  
    Powinieneś odłączyć i przywrzeć końcówkę do masy silnika kontrolka powinna się zapalić jeżeli reszta instalacji działa poprawnie
    skyvan
    Level 10  
    Właśnie to zrobiłem o nic😕
    Pedros050
    Level 43  
    Licznik do diagnosty i niech go sprawdzi .
    skyvan
    Level 10  
    Ok dzięki za podpowiedź tak trzeba będzie
    zdzichra
    Level 32  
    Sprawdź czy jest kontrolka fizycznie na tablicy a nie np puste miejsce po niej ,jak jest sprawdź czy jest sprawna.To chyba najprostsza, po sprawdzeniu kabelka od czujnika, czynność zanim zabierzesz się za kopanie w kabelkach
    andrzej20001
    Level 43  
    zdzichra wrote:
    Powinieneś odłączyć i przywrzeć końcówkę do masy silnika
    skyvan wrote:
    Właśnie to zrobiłem o nic

W tym aucie właśnie brak wysterowania masą na przewodzie podczas pracy silnika=kontrolka i brzęczyk/gong. Dlatego pisałem ODŁĄCZ
    skyvan
    Level 10  
    Kontrolka jest bo ja widać pod światło ale nie wiem jak ja sprawdzę
    zdzichra
    Level 32  
    skyvan wrote:
    Kontrolka jest bo ja widać pod światło ale nie wiem jak ja sprawdzę

W takim razie jeżeli nie jesteś pewny czy potrafisz to zrobić pozostaje
    PITERRR wrote:
    Licznik do diagnosty i niech go sprawdzi .

lub wizyta z całym samochodem u mającego pojęcie elektryka samochodowego.
    Jazda bez kontrolki grozi uszkodzeniem silnika w sytuacji awaryjnej.
    Możesz też samodzielnie wymienić czujnik ciśnienia bo to raczej koszt nie wielki a jeżeli stary jest uszkodzony - po prostu wystarczy wymienić .Jeśli nie pomoże zostają kroki powyżej.

Dodano po 3 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    W tym aucie właśnie brak wysterowania masą na przewodzie podczas pracy silnika=kontrolka i brzęczyk/gong. Dlatego pisałem ODŁĄCZ

Czy to nie przypadkiem taki czujnik?
    https://kayaba.istore.pl/pl/7-0132-kw-500132-...4-19d-19sdi-19tdi-kw-elektryka-kw-886013.html
    Ten raczej steruje masą
    skyvan
    Level 10  
    No taki to czujnik a mechanika dobrego to ja nie stety nie mam a tu gdzie mieszkam to za diagnostykę wołają jak za zboże
    zdzichra
    Level 32  
    Wymień czujnik może pomoże.Żeby sprawdzić kontrolkę musisz zdemontować tablicę wskaźników jak to zrobić znajdziesz pewnie na jakimś forum skody.Jak zapytasz w necie o dobrego elektryka w Twojej okolicy ktoś na pewno pomoże.
    Pedros050
    Level 43  
    Poszukaj w innej części miasta elektryka samochodowego a na pewno znajdziesz tańszego .:)
    skyvan
    Level 10  
    Drodzy Koledzy odlaczylem czujnik ciśnienia oleju przekręcilem zapłon i nic żadnej reakcji na desce
    zdzichra
    Level 32  
    skyvan wrote:
    Drodzy Koledzy odlaczylem czujnik ciśnienia oleju przekręcilem zapłon i nic żadnej reakcji na desce

Przywarty kabelek do masy czy nie bo piszesz mało precyzyjnie.
    skyvan
    Level 10  
    To poproszę może jakieś pytanie a ja odpowiem bo przyznam szczerze że jestem dość mocnym laikiem
    Chętnie odpowiem
    alekt77
    Level 38  
    Kontrolka ciśnienia oleju nie wskazuje poziomu oleju ale ciśnienie w układzie smarowania. Po pierwszym przekręceniu kluczyka powinna zapalić się na parę sekund, jest to testowanie wskaźników. Jeśli nie zapala się to znaczy że najprawdopodobniej masz uszkodzenie w elektronice wskaźników. Na twoim miejscu jak najszybciej pojechałbym do serwisu bo w przypadku uszkodzenia w układzie pompy olejowej nawet nie będziesz wiedział że silnik nie jest smarowany. Co prawda powinien w tym przypadku zadziałać jeszcze sygnał akustyczny sygnalizujący brak ciśnienia (chyba trzykrotne piśnięcie) ale nie wiadomo czy ten układ też nie jest uszkodzony. Koszty jazdy z takim uszkodzeniem mogą być wielokrotnie wyższe niż zdiagnozowanie i naprawa uszkodzenia elektroniki.
    skyvan
    Level 10  
    Tak też myślałem że bez fachowej diagnostyki się nie obejdzie. Dziękuję Wszystkim za pomoc