Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes W168 1.7cdi 2002 - Pompa wspomagania pracuje przy wyłączonym silniku

29 Lip 2016 00:14 1422 7
  • Poziom 10  
    Witam. Jak w temacie pompa wspomagania pracuje nawet przy wyłączonym silniku. Około dwa miesiące temu, pompa wspomagania zaczęła pracować ciągle. bez względu na to czy silnik pracuje czy nie. Po dokładniejszych oględzinach okazało się że z pompki spryskiwacza wyciekał delikatnie płyn, i zalał elektronikę. Pompę podłączyłem na krótko poprzez przekaźnik, ale wczoraj przestała działać. Dostałem od znajomego pompę używkę sprawną. Zamontowałem i okazuje się że pompa pracuje też ciągle. Obawiam się że po pominięciu elektroniki pompa pracuje ciągle na maksa, ale nie mam na ten temat żadnej wiedzy. Nie mam pojęcia czy coś jest nie tak, czy to zbieg okoliczności. Sprawdziłem czy napięcie z alternatora które powinno wzbudzać pompę pojawia się i zanika po włączeniu i wyłączeniu silnika, i jest ok.
    Proszę o pomoc osoby które znają temat tego typu pompy.
    Pozdrawiam!
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 33  
    mietlorz napisał:
    po pominięciu elektroniki pompa pracuje ciągle
    Podłącz wszystko i zrób diagnostykę komputerową. Po skasowaniu błędów powinno znów normalnie działać.
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 10  
    żałosna udręka napisał:
    zrób diagnostykę komputerową. .

    Jak masz pisać pierdoły to lepiej nic nie pisz. Trzeba jasniej? Nie trzeba? Wspomaganie w A-klasie jest niediagnozowalne. Ale jedna cecha- zasyfia się złącze pod zbiornikiem płynu zmywcza szyb, bo kapie tam woda ( dwupinowe złącze, gruby czerwony silny plus i cienki niebieski - sygnał DF) albo siada tam sterownik w maglownicy. Jak w cdi to lepiej sobie w łeb strzelić niż to wyciągać.
    Albo padł alternator i ciagle wzbudza na DF....
  • Poziom 13  
    Zgadzam się z kolegą oprócz tego DF (DF lub DFM sygnał sterujący wirnikiem lub sygnał obciążenia alternatora) powinno być D+.
  • Poziom 10  
    Złącze pod zbiornikiem płynu oczyściłem, końcówki kabli zrobione na nowych miedzianych oczkach. Alternator chyba działa prawidłowo, bo nic innego złego się dzieje, co mogłoby wskazywać na jego awarię. Pompa pracuje nawet po rozpięciu niebieskiego kabelka, więc wydaje mi się że odpadają alternator i czujnik. Wg. mnie ewidentnie siadła elektronika. Pytanie tylko dlaczego, i co robić dalej, bo obawiam się że może to się powtórzyć. Co i jak powinienem sprawdzić, żeby mieć pewność że układ elektryczny zasilania pompy jest sprawny.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 13  
    Tam nie ma czarów na grubym kablu masz stały plus 12V a na cienkim 0V lub 12-14V po odpaleniu, musiałby być uszkodzony alternator (przeładowywać) żeby coś uszkodzić.
  • Poziom 10  
    Sprawdzę jeszcze dokładnie napięcie ładowania, bo mierzyłem tylko na wolnych obrotach i było ok. Faktycznie jeśli napięcie byłoby zbyt wysokie to mogło coś uszkodzić. Ale z drugiej strony czemu uszkodzeniu ulegałaby tylko pompa a inne urządzenia nie. Aktualnie pompa pracuje z usuniętą elektroniką, poprzez przekaźnik 40A. (oby długo).