Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson Stylus 1500W - nie drukuje czarnym kolorem

Pniak007 29 Jul 2016 17:59 4320 1
Automation24.pl
    Pniak007
    Level 1  
    Witam, mam dość nietypowy przypadek. Drukarka to Epson 1500W z systemem ciss od 2 lat te same tusze i wszystko działało bez najmniejszego zarzutu. Teraz w sumie też wszystko działa tylko nie drukuje czarnym tuszem. nietypowe jest to że podczas sprawdzania głowic wszystko jest idealnie dla każdego koloru, czarny również. kiedy drukuję na ustawieniach "papier zwykły" to wydruk jest również w skali szarości bez żadnej dominanty. "schody" zaczynaja sie przy zmianie papieru na fotograficzny wtedy i czarny i kolorowy wydruk jest zaniebieszczony i nawet przy "papier zwykły " kolor też jest niebieskawy w cieniach.
    Tusz jest , przewody drożne, głowica nie zaschnieta, czy ma ktoś jakiś pomysł???
  • Automation24.pl
    danozo
    Level 2  
    W brew pozorom problem nie jest aż tak nietypowy. Jest to standardowy problem wszystkich epsonów z kartridżami umieszczonymi na głowicy. Na szczęście jego rozwiązanie jest stosunkowo proste.
    W tym modelu jeżeli korzystasz z systemu CISS po ok 1- 2 lat użytkowania w kartridżach zaczyna pojawiać się powietrze. Jeżeli drukujemy małe wyruki i robimy po miedzy nimi przerwy to problem będzie niezauważalny. Pojawia sie dopiero w momencie gdy głowica potrzebuje w krótkim czasie większej ilości tuszu, wtedy własnie się zapowietrza. Też miałem z tym problem. Objaw był taki, że u mnie najczęściej po resecie chipów w drukarce nie drukowały przez jakiś czas 2 kolory (były black i cyan).
    Rozwiązaniem tego problemu jest systematyczne odpowietrzanie kartridży z CISS-a(nie tylko głowicy co możemy wykonać poprzez sterownik drukarki).
    Ja to robię grawitacyjnie. Należy ustawić karetkę z kartridżami w pozycji do wymiany kartridży i wyłączyć urzadzenie poprzez wyciągniecie kabla zasilającego, a następnie ustawić zbiornik CISS powyżej poziomu kartridży.
    Następnie wyciągamy kolejno w każdym kartridżu korek do odpowietrzenia i czekamy aż tusz pojawi się w otworze odpowietrzającym. (Najlepiej odpowietrzać kolory pojedynczo nie wszystkie na raz bo można sobie zalać drukarkę). Jeżeli po mimo dłuższego oczekiwania tusz nie pojawi się w otworze odpowietrzającym możemy mu to ułatwić zatykając korkiem otwór odpowietrzający w CISS-ie i otwierając główny otwór którym napełniamy tusz do CISS-a (istotne jest aby w danej chwili nie były otwarte na raz obydwa otwory)
    Po odpowietrzeniu zatykamy korek w kartridżu i ustawiamy zbiornik CISS-a ponownie na poziomie drukarki.
    Teraz wystarczy wykonać programowe czyszczenie głowicy i problem z zapowietrzaniem rozwiązany na min 6 miesięcy. Po tym okresie należy powtórzyć procedurę. U mnie ta metoda sprawdza się od mniej więcej 3 lat.