Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200...

ecc83 30 Lip 2016 00:53 6030 17
  • #1
    ecc83
    Poziom 9  
    Naprawa spawarki inwertorowej Einhell MMA200.
    Problem z zasilaczem pomocniczym. Po wymianie paru elementów spawarka działa.
    Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200... Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200... Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200... Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200...
    Uszkodzony zasilacz pomocniczy spawarki inwertorowej Einhell MMA200...
  • #2
    luga81
    Poziom 10  
    Witaj kolego mam właśnie taką spawarkę na stole , nie startowała, po wymianie pozystora i mosfeta ruszył wiatrak lecz niema zasilania i nie działają wskaźniki. Podpowiedz co wymieniłeś w zasilaczu jeśli możesz.
  • #3
    ecc83
    Poziom 9  
    Witam. W moim przypadku miałem uszkodzenia w zasilaczu pomocniczym.
    Wymieniłem tranzystory Q1 i Q6 oraz wszystkie diody 1N4148+zener 15V.
    To wszystko. Chyba, że padł KA3525A.
  • #4
    luga81
    Poziom 10  
    Dzięki kolego już dwie 4148 znalazłem zwarte zenerka wygląda dobrze. Nic powymieniam zobaczę czy ruszy. Pozdrawiam

    Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

    Powymieniałem co padło ale niestety nie rusza zasilacz.
    Jak podepnę zewnętrzny zasilacz 15V to diody świecą przekaźnik kliknął ale jak zaczynam spawać to tylko drobne iskrzenie i dalej nic.
  • #5
    ecc83
    Poziom 9  
    Czyli dalej jest problem z zasilaczem pomocniczym.
    Musi coś jeszcze go boleć skoro jest tak jak napisałeś.
    Wszystkie, które naprawiałem miały dokładnie tę samą usterkę.
    Rzadko się zdarza, że pada KA3525A i CA3140.
    Może tyrystor MCR100-6.
    Proszę dokładnie sprawdzić wszystko co jest w zasilaczu pomocniczym.
    To zaznaczone w czerwonych kółeczkach najczęściej pada w tych modelach.
  • #6
    luga81
    Poziom 10  
    Powymieniałem diody, zenerki, tranzystory, tyrystor i mosfeta IRF9Z24N był padnięty jeden. Pojawiło się napięcie na uzwojeniu pierwotnym trafo lecz pali te rezystory 2x 270 Ohm 2W i pozystor rozłącza. Podejrzewam zwarcie w trafo, możliwe?. wygląda na przegrzane trafo u dołu i u góry miejscami ze środka wydobyła się już zastygnięta izolacja.

    Myślę że po wymianie trafo wszystko ruszy.
    Dzięki za wskazówki pomogły. Pozdrawiam.
  • #7
    ecc83
    Poziom 9  
    Witam. Nie sądzę by to trafo "padło". Proszę sprawdzić rezystancję uzwojeń. Prędzej obstawiałbym kondensator - w szereg z tymi rezystorami. Chociaż uszkodzenie owego trafa jest możliwe.
    Pozdrawiam
  • #8
    luga81
    Poziom 10  
    Witam. Opór na uzwojeniu to ok 1.5 Ohm tyle co na przewodach miernika uwalony trafo już zamówiłem 2 nowe na "W". Za miesiąc będą z Chin nigdzie indziej nie mogę znaleźć. Jeszcze były przerwane dwa oporniki te 2.2R. Nic jak przyjdzie dam znać dla potomnych czy zadziała i co dokładnie w moim przypadku powymieniałem. Pozdrawiam.
  • #9
    ecc83
    Poziom 9  
    OK. Dziękuję za pozdrowienia i mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.
    Będę czekał na odzew.
    Pozdrawiam
  • #10
    luga81
    Poziom 10  
    Witam po przerwie. Dotarł w końcu nowy transformator prosto z chin. Po wymianie włącza się na parę sekund i zanim nie wywali zasilania pozystor to pali te dwa oporniki 270 w szeregu. Miałem pozystor z odzysku ma on 10 ohm a oryginał ma 18 ohm podejrzewam że jeszcze w tym tkwi problem. Czy dobrze myślę? Podczas rozłączenia po stronie wtórnej problem ten sam więc tak podejrzewam ten pozystor że jego wartość oporu jest za mała.
  • #11
    ecc83
    Poziom 9  
    Witam.
    Wartość pozystora nic nie zmieni 10 ohm czy 18 bez znaczenia. Mogę go usunąć i w jego miejsce wlutować zworę. Jeżeli uwala opory 270K to jest coś nie tak.
    Proszę odłączyć zasilacz w czerwonej ramce od reszty i sprawdzić co się dzieje z zasilaczem. Jeżeli półprzewodniki są OK to wina może leżeć po stronie kondensatorów wysokonapięciowych. Obstawiam jednak tranzystory 2SK2837. Lub tranzystor w tym zasilaczu IRFPF40. Z opisu wynika, że jest zwarcie i to porządne.
  • #12
    luga81
    Poziom 10  
    Kolego sorki że zawruciłem głowę ale to mój błąd aż wsyt dałem rezystory 270 om zamiast 270k om. Zasilacz ruszył lecz nie spawa pali 2.2 oma rezystor w kluczu powyżej czerwonej ramki.
  • #13
    ecc83
    Poziom 9  
    Widzę, że coraz bliżej sukcesu.
    Rezystor 2,2 ohm jest rezystorem bezpiecznikowym skoro go uwala to jest coś z tranzystorami lub zenrką 15V. Proponuję sprawdzić.
  • #14
    luga81
    Poziom 10  
    Witam z powrotem jestem już po zmaganiach i powiem że spawarka hula jak trzeba ożyła po wymianie bardzo wielu elementów podejrzewam że ktoś się na niej uczył bo dziwne że aż tyle poszło. Wszystko co wymieniłem jest na foto zaznaczone na kolor czerwony w kółeczkach oczywiście to co podpowiedział mi kolega ja dodałem jeszcze swoje :) . Pozdrawiam i dzięki za naprowadzenie.

    https://obrazki.elektroda.pl/2355493200_1537554460.jpg
  • #15
    ecc83
    Poziom 9  
    Bardzo mnie to cieszy.
    Ale wszystko uwalone za sprawą rezystorów tam powinny być 270k, jeżeli wstawiłeś 270 ohm to się nie dziwię, że tyle podzespołów "poszło" z dymem.
    Rezystor 22 ohm jest rezystorem bezpiecznikowym i skoro on "padał" to na 100% uszkodzeniu uległy wszystkie IRF-y oraz tranzystory sterujące i wszystkie półprzewodniki wokół nich. Reakcja łańcuchowa.
    Ważne, że działa. Gratuluję i pozdrawiam.
  • #16
    luga81
    Poziom 10  
    A no machnąłem się z wartością rezystorów o parę tysięcy OM:), wątpię czy to był powód spalenia wszystkiego gdyż rezystory wstawiłem po wymianie wszystkich tych zaznaczonych elementów na nowe. Nie mogłem zauważyć palenia się rezystora bezpiecznikowego 2.2 ohm gdyż szybciej paliło te omyłkowe 270 ohm po wymianie na 270k dopiero dało znać że MOSFETY są uwalone poprzez powolne kopcenie rezystora 2.2 ohm. Tak czy inaczej spawa i chodzi jak należy na przyszłość więcej uwagi i 2x sprawdzić czy dobre wartości się wstawia zgodnie ze schematem czasem rutyna gubi :)
  • #17
    ecc83
    Poziom 9  
    Zgadza się.
    Nie ma ludzi nieomylnych. Nawet najlepszym się zdarzają wpadki.
    Najważniejsze, że spawarka spawa.
    Pozdrawiam