Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Galaxy S5 - Słaby odbiór sygnalu GPS

ancanar 30 Jul 2016 12:08 6537 5
    ancanar
    Level 15  
    Witam.

Mam następujący problem z telefonem Samsung Galaxy S5. Czasami ma problem ze złapaniem sygnału GPS. Robiłem testy porównawcze z telefonem kolegi (samsung Galaxy J5 - czyli, jak mniemam, telefon z niższej półki). Efekt testu jest taki, że w tym samym miejscu (w pomieszczeniu przy otwartym oknie) na jego J5 sygnał łapany jest bez problemu i utrzymuje się, a na moim S5 z trudem i szybko się gubi. I teraz pytania:

Czy możliwe, że po prostu jakimś cudem Samsung J5 ma mocniejszą antenę GPS niż S5 (może np. z tego względu, że wyszedł na rynek rok później?(

Czy może tu wchodzić w grę jakiś problem sprzętowy i powinienem się zgłosić do serwisu? (telefon jest na gwarancji)

Czy istnieją jakieś sposoby poprawienia odbioru sygnału GPS w telefonie (jakiś rodzaj zewnętrznej anteny?)

Z góry dziękuje za porady.
  • Helpful post
    szczepan325
    Level 12  
    1. Sprawdź w ustawieniach, jaki masz włączony tryb działania GPS (oszczędzanie energii/wysoka dokładność).
    Jeśli ten pierwszy, to sprawdź czy po zmianie jest lepiej. Jeśli ten drugi, to leć do punktu 2.

2. Jakiej aplikacji używasz? U mnie w LG G2 Mapy Google łapią fixa od ręki, natomiast Sygic lubi pomyśleć, a potem i tak lubi gubić sygnał. Jeśli masz tak na Mapach Google, to leć do punktu 3.

3. Wyślij na gwarancję.

Co do zewnętrznych anten - to nie ma sensu, ponieważ we flagowych smartfonach, nawet sprzed 2-3 generacji siedzą takie podzespoły, że GPS w sprawnym egzemplarzu POWINIEN łapać fixa nawet przy złej pogodzie/w centrum miasta z wysokimi budynkami w góra kilkanaście sekund.
    ancanar
    Level 15  
    szczepan325 wrote:
    1. Sprawdź w ustawieniach, jaki masz włączony tryb działania GPS (oszczędzanie energii/wysoka dokładność).
    Jeśli ten pierwszy, to sprawdź czy po zmianie jest lepiej. Jeśli ten drugi, to leć do punktu 2.

2. Jakiej aplikacji używasz? U mnie w LG G2 Mapy Google łapią fixa od ręki, natomiast Sygic lubi pomyśleć, a potem i tak lubi gubić sygnał. Jeśli masz tak na Mapach Google, to leć do punktu 3.

3. Wyślij na gwarancję.

Co do zewnętrznych anten - to nie ma sensu, ponieważ we flagowych smartfonach, nawet sprzed 2-3 generacji siedzą takie podzespoły, że GPS w sprawnym egzemplarzu POWINIEN łapać fixa nawet przy złej pogodzie/w centrum miasta z wysokimi budynkami w góra kilkanaście sekund.

Dzięki za porady. Testy robiliśmy na Mapach i na Pokemon GO. Zastanawia mnie fakt, że jemu łapie bez problemu we wnętrzu budynku a mi nie. Zawsze wydawało mi sie, że GPS w pomieszczeniach raczej nie łapie fixa. Czy te anteny w smartfonach faktycznie są takie dobre, że powinny łapać w domu czy on ma jakiś magiczny egzemplarz :P? (dodam, że tego fixa lapie mu na parterze 4 piętrowego budynku w kilka sekund)
  • Helpful post
    szczepan325
    Level 12  
    Tak, łapią w budynkach bez większego problemu. Mój LG G2 łapie "na zimno" czy to w bloku, czy na dworzu, przy zachmurzeniu itp. Najdłużej myślał nad wyznaczeniem pozycji bodaj 15 sekund. Tylko, że zawsze używam GPS w trybie wysokiej dokładności. Sam odbiornik pewnie by chwilę pomyślał, bo największą pomocą jest tutaj a-GPS.
    ancanar
    Level 15  
    szczepan325 wrote:
    Tak, łapią w budynkach bez większego problemu. Mój LG G2 łapie "na zimno" czy to w bloku, czy na dworzu, przy zachmurzeniu itp. Najdłużej myślał nad wyznaczeniem pozycji bodaj 15 sekund. Tylko, że zawsze używam GPS w trybie wysokiej dokładności. Sam odbiornik pewnie by chwilę pomyślał, bo największą pomocą jest tutaj a-GPS.

No to u mnie nawet na włączonej dokładności ma spory problem ze złapaniem w budynku a czasem nawet z utrzymaniem złapanego na dworze. co ciekawe sprawdziłem też na tablecie (samsung Galaxy Tab Pro (SM T320) ) i jest ten sam problem... Czy to znaczy, że w tym sprzęcie też jest problem z anteną...?
  • Helpful post
    szczepan325
    Level 12  
    Nie wiem, jak z tabletami, ale Samsung S4 kumpla łapał bez problemu w kilka sekund. Często spotykałem się też z pochwałami działania GPS w Samsungu S5. Masz albo wadliwy egzemplarz, albo coś nie tak z softem.

Możesz spróbować zaktualizować soft, potem ew. soft reset, czyli wyłączasz telefon, i wyciągasz na ~30 sekund baterię.

Po trzecie, możesz użyć Link i spróbować ustawić automatyczne pobieranie danych a-gps. Ponadto program ten umożliwia kalibrację sensorów.