Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS K52J - Spadek wydajności laptopa

30 Lip 2016 12:23 1701 25
  • Poziom 6  
    Witam.

    Od pewnego czasu wydajność mojego laptopa strasznie spadła, stał się strasznie "mułowaty", czasami nawet odpalenie przeglądarki trwa 2 minuty, jak za dawnych lat. Oczywiście system postawiłem świeży, więc od strony software jest wszystko w porządku. Dalej nie wiem za co się zabrać. Dodam, że laptop ma już z 5 lat, ale nie jest jeszcze taki zły, bo z procesorem I3 do tej pory świetnie sobie radził. W tym czasie uszkodziła się bateria i laptop cały czas jest pod napięciem, jednak to nie spowodowało spadku wydajności. Aktualnie sprawdzam go HD Tune i Health Status OK natomiast bad sektory jeszcze sprawdzam. Aktualnie temperatura dysku 51 stopni, a przy odpaleniu rosła do tego momentu zaczynając od 43 bodajże. Czy taka temperatura jest w porządku dla dysku? Warto odkurzyć go od środka? Może coś pomóc czy trzeba diagnozować uszkodzenie czegoś? Proszę o rady.

    Pozdrawiam,
    Kamil
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 42  
    Pokaż pełny screen zakładki "Health" z HDTune.
  • Poziom 42  
    Kiedy przeprowadzana była podstawowa konserwacja układu chłodzenia? (pasta / termopady).

    P.S
    Rzucałeś przez te 5 lat laptopem? Atrybut BF mówi o 18058 niedopuszczalnych uderzeniach / wstrząsach (ew. efekt gumy).
  • Poziom 6  
    Tak szczerze mówiąc to nigdy. Rozumiem, że jest coś nie tak z temperaturą?

    EDIT: Raczej nie rzucałem nim, częściej myszki spadały z niego i wiele z nich leży zniszczonych, ale laptop nie upadł nawet razu.
  • HelukabelHelukabel
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Zatem przeprowadź pełną konserwację układu chłodzenia.

    Pokaż jeszcze jak wyglądają temperatury (pełny screen z HWMonitor)
  • Poziom 6  
    Chyba masz rację, temperatury bardzo wysokie. A jak mogę się zabrać za to sam? Co podlega takiej konserwacji? Tylko wyczyszczenie wnętrza? Czy jest tu miejsce na pastę termoprzewodzącą, bo taką też posiadam?

    EDIT: Okej już przeczytałem artykuł na ten temat i biorę się do pracy.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Tam gdzie jest zastosowana pasta - tam ją wymieniasz, tam gdzie są zastosowane termopady - tam je wymieniasz. Ogólnie rzecz biorąc nie jest to trudna operacja, ale wymaga wprawy (od poprawnego rozebrania laptopa, po nałożenie pasty / wymianę termopadów (o ile są). Domniemam, że nigdy tego nie robiłeś więc jedynym rozsądnym wyjściem jest polecenie udania się do serwisu i zlecenie owej usługi.
  • Poziom 6  
    Termopadów ani żadnych blaszek chłodzących tutaj nie ma, jest jedynie pasta na CPU i GPU. Laptopa rozebrałem całego, ale nie widzę w nim kłębów kurzu, był jedynie lekko przykurzony i tego się pozbyłem, wyczyściłem starą pastę i będę nakładał drugą. Czy to wystarczy, bo jakoś nie jestem przekonany, żeby wpłynęło to na poprawę temperatury?
  • Poziom 42  
    Na obecną chwilę dokładnie wymień pastę. Potem złóż laptopa dokładnie i sprawdź temperatury. Będziemy myśleć co dalej.
  • Poziom 6  
    Mam "drobny" problem, po złożeniu nie mogę odpalić laptopa, nawet nie reaguje na przycisk zasilania, nawet na chwilę nie zasyczy. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, w sumie rozbierałem już troszkę laptopów. Faktem jest, że bateria kompletnie się nie nadaje i jak wkładam kabel zasilania to dioda odpowiedzialna za to odpowiedzialna mignie tylko przez chwilkę i jest zgaszona. Nie wiem co to może być, byłem bardzo ostrożny przy tym i złożyłem go w całości dokładnie tak jak był...
  • Poziom 42  
    sPeRaCz.PL napisał:
    ...nie jest to trudna operacja, ale wymaga wprawy (od poprawnego rozebrania laptopa...)


    Ostrzegałem :-)

    Powtórz czynności składania jeszcze raz... spokojnie i z opanowaniem
  • Poziom 6  
    Okej udało mi się go odpalić i wszystko jest tak jak poprzednio, temperatury nie zmieniły się, nadal są takie same. Wydajność również taka sama. Nie mam pojęcia co z tym zrobić...

    EDIT: A tak w ogóle to nie przeszkadza, że ta bateria jest od dłuższego czasu uszkodzona i jest włożona do tego laptopa, a mimo tego i tak musi być ciągle na zasilaniu?

    EDIT2: Przez przypadek odpiąłem zasilanie i o dziwo włączył się na samej baterii i zauważyłem, że na samej baterii chodził normalnie, szybko jak zawsze. Niestety bateria szybko padła i nie zdążyłem więcej sprawdzić. I nie wiem czy przypadkiem czy przez moje pomiary miernikiem padła ładowarka/zasilacz laptopa, a może padł, bo właśnie to było na wykończeniu i było powodem. Spotkałem się już z takim przypadkiem, gdzie po podpięciu ładowarki, wydajność drastycznie spadała i instalowałem system 10 godzin, natomiast po odpięciu trwało to normalnie. Może i tutaj problemem jest właśnie to.
  • Poziom 11  
    Spróbuj tryb oszczędny na zasilaczu.
    Menu start -> Dziennik zdarzeń -> Dzienniki systemu windows -> system.

    Z prawej strony "Filtruj bieżący dziennik", zaznacz "błąd", zatwierdź
  • Poziom 21  
    W dziennikach zdarzeń wybierz aplikacja p.p.m zapisz wszystkie zdarzenia jako ( .evtx ) - > zapisany plik podaj tutaj.
    To samo wykonaj dla system

    Wejdź w panel sterowania - > opcje zasilania - > pokaż plany dodatkowe - > wybierz wysoka wydajność i sprawdź jaka będzie sytuacja.
  • Poziom 6  
    Załączam dzienniki na prośbę. Zauważyłem też, że laptop coraz bardziej się grzeje i przy poprzednim odpaleniu, osiągnął mi 87 stopni na procesorze, a wiatrak chodził jak szalony i to zaledwie może po 5-10 minutach od odpalenia, bez wykonywania żadnych czynności na nim.

    Musiałem wrzucić na hosta, bo elektroda nie dopuszcza takiego rozszerzenia plików ...
    Link1
    Link2

    EDIT: Włączyłem tryb wysokiej wydajności i zostawiłem go na dłużej z włączonym filmem na YT i temperatury około 60 stopni i laptop chodzi szybko tak jak wcześniej.

    EDIT
    Niestety nie udało mi się rozwiązać problemu do dzisiaj... Wymieniłem zasilacz laptopa i nadal nie ma poprawy, może jedynie temperatury nie przekraczają już 80 stopni. Robiłem też memtest i żadnych błędów... Zauważyłem natomiast, że sam system w stanie spoczynku i już przy rozruchu ma 100% pamięci RAM w użyciu, a jest jej 3gb (system 64 bit) i nie potrafię temu zaradzić, oczywiście aplikacje na rozruchu powyłączane, pracuje tylko NOD32. Może wiecie co z tym zrobić?

    Posty scaliłem. RADU23
  • Poziom 21  
    Sprawdź w manager zadań ( pokaż procesy wszystkich użytkowników ) jaki proces wykorzystuje najwięcej pamięci. Posegreguj od największego wykorzystania pamięci.
  • Poziom 6  
    svchost.exe potrafi na rozruchu nawet 1.5 GB ramu zjadać, a później spada, ale tak wysoką wartość potrafi utrzymywać kilkadziesiąt minut przy tym zacinając inne aplikacje, a później jak zwolni pamięć to wszystko odżywa.
  • Poziom 21  
    Na proces svchost.exe kliknij p.p.m. i wybierz "przejdź do usług" - > pokaż podświetlone usługi
  • Poziom 6  
    Appinfo
    BITS
    Browser
    EapHost
    iphlpsvc
    LanmanServer
    MMCSS
    ProfSvc
    Schedule
    SENS
    ShellHWDetection
    Themes
    Winmgmt
    wuauserv
  • Poziom 21  
    Wyłącz wuauserv i sprawdź jaka będzie sytuacja.
  • Poziom 6  
    Zatrzymałem usługę i nagle drastyczny spadek zużycia pamięci co widać na wykresie:
    ASUS K52J - Spadek wydajności laptopa
  • Spec od komputerów
    Miałem ten sam problem, u mnie pomogła aktualizacja klienta windows update:

    https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49540
  • Poziom 6  
    Ja po prostu wyłączyłem usługę w services.msc, bo jest mi kompletnie niepotrzebna, a wręcz uważam aktualizacje systemu za szkodliwe, dlatego pozbyłem się tej usługi. Jak na razie komputer świetnie funkcjonuje i nie mam zastrzeżeń, jeszcze go sprawdzę podczas użytkowania.
  • Poziom 21  
    Proponuje zrobić reset komponentów windows update. Po czym następnie włączyć omawianą usługę - > Link