Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ford fiesta mk6 2002r. - Nagłe samoistne hamowanie auta podczas jazdy !

_no_rulrs_ 30 Jul 2016 16:13 1800 5
    _no_rulrs_
    Level 7  
    Witam,
    dzisiaj miałem dziwną i niebezpieczną sytuacje.. podczas jazdy autostradą z prędkością 110/120 k/h auto nagle zaczęło hamować - nie było to hamowanie na pisk, śladów też nie było ale auto gwałtownie wyhamowało praktycznie do zera. Pedał sprzęgła zrobił się strasznie twardy nie dało się go wcisnąć. Po zepchnięciu na pobocze i uruchomieniu ponownie silnika pedał sprzęgła zaczął robić się miękki - dało się go wcisnąć, a przy kolejnej próbie odpalenia, auto jakby nigdy nic ruszyło.. ?! Miałem jeszcze do domu jakieś 70-80 km, ze strachu jechałem potem max 80km/h. Nie przypominam sobie, żeby zapaliły się w czasie samoistnego hamowania jakieś kontrolki awaryjne. Sytuacja naprawdę niebezpieczna.. Nie mam pojęcia to się stało, czy ktoś może napisać coś na ten temat ? z góry dziękuje
    kudlaty1125
    Level 15  
    Niech mechanik zrobi przegląd, na odległość w takiej sytuacji to moge cię jedynie postraszyć duchami, bozią, diabełkiem czy czego akurat tam się boisz.

Może to być komputer, może być i problem mechaniczny, jak możesz to przynajmniej podepnij się do komputera.
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Mi to wygląda na uszkodzenie elektroniczne ABS-u, tak jakby ABS się załączył ale to sprzęgło twarde mnie zastanawia co ma jedno do drugiego, proponuje jechać na diagnostykę komputerową powinny błędy być zapisane.
    brofran
    Level 40  
    _no_rulrs_ wrote:
    auto gwałtownie wyhamowało

Przesadnie to określiłeś , auto Ci nie hamowało , lecz przestał pracować silnik , lub niektórzy mówią " zgasł silnik " .Można to określić jako hamowanie silnikiem i nie odbywa się gwałtownie .
    Przyczyna to zabrakło iskry lub paliwa . Jeżeli zdarzyło się raz to się prawdopodobnie i powtórzy .
    Zomlecialy8
    Level 6  
    WitM u mnie pojawił się właśnie ten problem podczaszy jaZdy silnik poprostu gaśnie wymieniłem filtry w baku zapomniałem fachowej nazwy wyczyściłem sitko na pływaku później zauważyłem ze łapie lewe powietrze wymieniłem wężyki i gdy już myślałem ze będzie ok dalej to samo ma ktoś pomysł nie jestem fachowcem aż takim ale mogę mój przypadek określić jak bym gubił gdzieś masę nie wiem czy to możliwe ale posłucham każdej rady mk6 1,4tdci 2002 z góry dzięki Za każda podpowiedZ