Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Atmel studio 7 - Jak otworzyć plik w Atmel Studio 7

Zbino 01 Aug 2016 00:14 2796 21
    Zbino
    Level 9  
    Mój stary komputer z programem Atmel Studio 4 się uszkodził i zmuszony zostałem do zakupu nowego i zainstalowania nowego Atmel Studio 7. Niestety nie potrafią go obsłużyć. Nie wiem jak zrobić tak podstawową rzecz jak otwarcie pliku nad którym pracuję - gdy piszę program w asemblerze. Po każdorazowym otwarciu programu nie wiem gdzie szukać pliku poprzednio edytowanego.
    W praktyce plik nad którym pracuję zapisuję sobie do notatnika i po ponownym otwarciu atmel studio 7 każdorazowo otwieram nowy projekt i wklejam z notatnika zawartość pliku do dalszej edycji. To pewnie jakiś banał ale jak się nie zna angielskiego, to obsługa tego programu to niestety koszmar.
    excray
    Level 40  
    Próbowałeś przez File->Import?
    Zbino
    Level 9  
    nie chodzi mi o pliki z Atmel Studio 4, bo te straciłem. Nie wiem jak ponownie otworzyć plik który teraz tworzę w Atmel Studio 7.
    JacekCz
    Level 39  
    większość tych IDE zakłąda projekty/pliki w miejscu mało dla nas intuicyjnym (gdzieś głęboko w c:\Users) , ale trzeba przy pierwszy wskazać ścieżki

1. New projekt/solution podaje ścieżkę gdzie zakłada, przy czym za drugim Projectem jest podobna jak za pierwszym. Ja ustawiam w rodzaju d:\projektyAVR\TimeAtmega
    2. plik źródłowy (asm, c, h) należy do projektu i tam go należy zakładać z okienka Solution explorer (Add...)
    3. otwarcie poprzednich Projektów/soluszynów oraz plików źródłowych to File/Recent ....

Bazuje ma microsoft studio i jako taki wydaje się względnie intuicyjny (jest w kilku punktach gorszy, np formatowanie źródeł robi gorzej od MSVC)
    kamyczek
    Level 38  
    Nie dramatyzuj to jak zmiana telefonu komórkowego tydzień i będziesz śmigał jak szalony .
    Zmiany są ale praktycznie kosmetyczne reszta działa tak jak działała w 4 . Może niektórzy mają problemy z programatorami ale narzędzia atmela działają .
    Andrzej__S
    Level 28  
    Zbino wrote:
    Po każdorazowym otwarciu programu nie wiem gdzie szukać pliku poprzednio edytowanego.

Opcje masz w menu:
    Tools->Options...
    W opcjach masz:
    Projects->General i w polu tekstowym Projects location jest ścieżka do folderu z projektami. Możesz ustawić taką, jaka Ci pasuje.

W opcjach jest też:
    Environment->Startup gdzie z listy At startup: można wybrać Load last loaded solution i wtedy po uruchomieniu Atmel Studio automatycznie będzie otwierał ostatnio edytowany projekt.

Poza tym, jak już wcześniej wspomniał kolega JacekCz w menu:
    File->Recent Projects and Solutions powinna być lista ostatnio edytowanych projektów.

Zbino wrote:
    To pewnie jakiś banał ale jak się nie zna angielskiego, to obsługa tego programu to niestety koszmar.

Oj bez znajomości angielskiego nie będzie łatwo... ;)
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Też polecam 6.2 - 7 jak ostatnio sprawdzałem nadal miała problemy z obsługą oryginalnych debuggerów i programatorów.
    excray
    Level 40  
    Jeśli już schodzimy na polecanki, to ja dopisuję się do "preferentów" wersji 6.2. Miałem 7 ale odinstalowałem.
    kamyczek
    Level 38  
    Ja jadę na 7 od początku jej istnienia , nie miałem z nią problemu , wszystkie moje oryginalne zestawy i narzędzia działają bez zarzutu mam JTAG ICE MK2 , STK600 , i AVR ISP MK2 i parę innych maneli oczywiście z fabryki atmela . Co mi się w nim nie podoba może to że wstaje dłużej niż AS4 ale tak funkcjonalność taka sama i jak wymyślą nowy układ to mam programator na bieżąco ;) . poza tym proponuję zwrócić uwagę na to skąd kupujecie AVR-ki bo niektóre za chiny nie widziały fabryki atmela i czasem wystarczy tylko do testu ustawić jakąś głupią prędkość uarta podpiąć analizator i zobaczyć co się tam ciekawego dzieje w alternatywnym wykonaniu ;)
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kamyczek wrote:
    poza tym proponuję zwrócić uwagę na to skąd kupujecie AVR-ki

Akurat w tme mają oryginalne ;)

A u mnie nie działały: AVR Dragon, AVR ISP MK2 (zarówno oryginał jak i klon). Zero komunikacji z samym urządzeniem, niezależne od podłączonego lub nie procesora. Kolega ma to samo. Za to na moim laptopie i kilku komputerach na uczelni działa znakomicie. Jest to ewidentnie problem z najnowszą paczką sterowników - ma jakiś problem z niektórymi chipsetami (żeby nie było - komputer kupowałem niecały rok temu), więc to problem związany ściśle ze sprzętem.
    User removed account
    User removed account  
    Zbino
    Level 9  
    niveasoft wrote:
    Na początku każdej książki o programowaniu powinno pisać "Jeśli nie znasz angielskiego to powinieneś zacząć się go uczyć." :D

Zobacz film. Jak się uda na Elektrodzie to tu, a jak nie to wrzucę na YT.

Gdyby każdy mógł się nauczyć innego języka to większość osób dawno mówiła by po Chińsku. Ja próbowałem nauczyć się angielskiego już kilkunastokrotnie na różnych kursach i efektu zero. Nie każdy ma predyspozycje do języków, tak jak nie każdy może nauczyć się śpiewać czy tańczyć.
    Dzięki za łopatologiczny film bardzo mi pomógł. Co prawda po otwarciu At St 7 i po otwarciu projektu po lewej stronie nie wyskakiwało mi okno po prawej do kliknięcia w "main" ale przez godzinę naciskałem jakieś pozycje menu i teraz już nie trzeba nigdzie więcej klikać po prawej stronie, bo po otwarciu wystarczy kliknąć nazwę projektu po lewej i projekt do edycji się sam otwiera.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję ze chciało Ci się nagrać ten filmik.
    User removed account
    User removed account  
    JacekCz
    Level 39  
    programista MUSI się posługiwać angielskim w czytaniu, po prostu to absolutnie konieczne. Do wybaczenia brak wymowy, słuchu ...
    Oprócz jakiegoś systematycznego płatnego/darmowego wykształcenia (nb nigdy nie będzie w pełni adekwatne do języka zawodowego) trzeba zacisnąć zęby, czytać dokumentacje itd...
    kamyczek
    Level 38  
    W zasadzie nauka programowania nie różni się niczym od nauki języka obcego bo jednym gada się z mikrokontrolerem a drugim z innym człowiekiem . Jak się nie umiesz nauczyć angielskiego tak samo nie nauczysz się programowania . Co ciekawsze nie nauczą cię tego ani na kursie programowania ani na studiach w obu przypadkach jest na to zbyt mało czasu . Programista to wynik samokształcenia i pracy własnej . Studia i kursy to sprzedawcy marzeń i poczucia bycia lepszym bo z kwitem i przedrostkiem inż. , mgr. i dr. To czego nauczysz się na studiach to to że nie nauczysz się tam tego czego chcesz tylko tego co się nazywa minimum programowe . 3*Z zakuj , zdaj , zapomnij . Chcesz być programistą komputer, książki , konsekwentne dążenie do wiedzy . Sprawa jest prosta zamiast marnować czas na pierdoły i wygody trzeba każdą wolną chwilę i kasę poświęcić na zdobywanie wiedzy i doskonalenie samego siebie . Poza tym trzeba mieć to coś w bańce co nazywa się weną jak malarz , pisarz tak samo programista musi mieć jakąś wizję rozwiązania zagadnienia .
    Zbino
    Level 9  
    kamyczek wrote:
    W zasadzie nauka programowania nie różni się niczym od nauki języka obcego bo jednym gada się z mikrokontrolerem a drugim z innym człowiekiem . Jak się nie umiesz nauczyć angielskiego tak samo nie nauczysz się programowania

I tu się niestety mylisz. Z programowaniem nie mam żadnych problemów. Tworzenie algorytmów i potem zamiana na rozkazy to maja pasja. Moje programy są zaszyte w wielu urządzeniach gospodarstwa domowego i w maszynach sterownikach w przemyśle.
    Problem z nauką angielskiego nie wynika z braku chęci jego nauczenia się czy też z braku zaangażowania. Po prostu się nie da i już. Programowanie jest o wiele łatwiejsze, bo tu jedno z drugiego wynika i można zawsze drogą dedukcji dojść co i jak. Spróbuj drogą dedukcji dojść jak po angielsku napisać np. "rura". Jak nie wiesz jak to się pisze, to możesz dedukować cały tydzień i tak się nie dowiesz.
    Angielski wymaga tępej pamięciówki a nie myślenia i nie każdy potrafi zapamiętywać coś co nie da się powiązać logicznie z innym elementem.
    Co do motywacji, to wielokrotnie miałem propozycję pracy z zagranicznych firm za duuuże pieniądze - tylko gdyby ten angielski chciał wejść.
    Dlatego denerwuje mnie to, że część programów nie ma spolszczeń. Dla większości nie ma to znaczenia ale znam wielu ludzi dla których jest to duży problem.
    User removed account
    User removed account  
    Zbino
    Level 9  
    Quote:

Wybacz, wątpię. Ciekawe jak czytasz dokumentacje różnych układów (poczynając od DS uC)

Obecnie większość popularnych scalaków w tym zdecydowana większość procków jest szczegółowo opisana po Polsku. Nawet ostatnio widziałam fajne moduły WiFi232T od Atnela ze szczegółowym polskim opisem. Zawsze można tez skorzystać z tłumaczy googlowych - chociaż moim zdaniem ich tłumaczenie powinno powodować u nich taki wstyd że nie powinni tego narzędzia w ogóle umieszczać w sieci. Robią skomplikowane oprogramowanie dla samochodów bez kierowców, a prostej sprawy jak tłumaczenie całych zdań nie potrafią zaimplementować. Męczą się niepotrzebnie jakimiś algorytmami, które tak tłumaczą, że każdy widzi. Przecież wystarczy zrobić odpowiednio dużą bazę tłumaczeń zdanie - zdanie i sprawa się rozwiąże. A jak jakiegoś zdania nie ma jeszcze w bazie to niech sobie uruchamiają swoje śmieszne algorytmy tłumaczące. Dzień w którym wreszcie się pojawią porządne automatyczne tłumacze będzie najpiękniejszym dniem - tylko czy dożyję?
    Póki co najbardziej mi brakuje tłumaczy które potrafiły by tłumaczyć dokumenty pdf wraz z przeklejenem rysunków i ich opisów.
    W każdym razie dzięki za pomoc.
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    kamyczek
    Level 38  
    Zbino wrote:
    Moje programy są zaszyte w wielu urządzeniach gospodarstwa domowego i w maszynach sterownikach w przemyśle.

A to już wiem czemu mi się pralka zepsuła ... Tu kolego jest tak jak napisał Piotr nie umiesz angielskiego chociaż w rozumieniu nie zrobisz nic sensownego i jesteś skazany na łaskę twórców tworzących moduły z polskim opisem , tyle że to często niedoróbki są i to okrutne ;) . Każda komenda asemblera to skrót literowy z angielskiego w innych językach podobnie . Ja tam jestem zatwardziały wszystko w asemblerze , mogę zrozumieć pisanie komercyjnych rzeczy w C . Tak czy inaczej każde ide jest po angielsku , każda szanująca się firma publikuje dokumentację po angielsku bo to podstawa . Tytuł tematu jest dowodem tego że brak znajomości angielskiego tworzy barierę w poruszaniu się po S7 ,zrozumieniu dokumentacji układów , i każdym innym środowisku projektowym . To jak wejść do restauracji w Chinach i pokazać palcem kelnerowi na zestaw krzaków w menu ...