Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RuuviTag - innowacyjny beacon Bluetooth o zasięgu 500 metrów (Kickstarter)

pseven 01 Aug 2016 15:59 5736 11
  • RuuviTag - innowacyjny beacon Bluetooth o zasięgu 500 metrów (Kickstarter)
    Należąca do Sharnona Tulabadi firma Ruuvi Innovations rozpoczęła, za pośrednictwem serwisu Kickstarter, gromadzenie funduszy na realizację projektu o nazwie RuuviTag. RuuviTag modułu ma formę pierścienia z miejscem na baterię od strony wewnętrznej. Na płyce modułu znajduje się szereg czujników, z których informacje odczytywać można bezprzewodowo, na przykład z użyciem telefonu komórkowego, z odległości nawet 500 metrów.

Sercem płytki jest układ nRF52832 firmy Nordic Semiconductor integrujący w sobie jednordzeniowy, taktowany częstotliwością 64MHz procesor ARM typu Cortex-M4F

RuuviTag jest kompatybilny ze standardami: Eddystone, iBeacon i umożliwia korzystanie z aplikacji odpowiednio dla systemu Android (w wersji 4.3.2 lub nowszej) i iOS (w wersji 8.0 lub nowszej), a także programowanie z użyciem środowisk: BubblePy, Arduino oraz Apache Mynewt. Użytkownik do dysypozycji ma 64KB pamięci SRAM i 512KB pamięci Flash.

Moduł umożliwia łączność w standardzie NFC i Bluetooth 4.2 Smart na odległości 500 metrów.

Układ nRF52832 posiada zintegrowany czujnik temperatury. Oprócz tego na płytce modułu (w wersji “Plus”) znajdują się czujniki: ciśnienia, wilgotności i temperatury, 3-osiowy akcelerometr, 2 diody LED i wyprowadzenia interfejsu GPIO (6 wejść/wyjść)

Wymiary i waga modułu nie zostały podane. Bateria typu CR2450 / CR2477 wystarcza, według twórców, nawet na 10 lat pracy. Moduł może pracować w temperaturze od -40 do 85 °C (pod warunkiem zastosowania baterii odpowiedniej klasy, np. CR2450HR).

Więcej informacji na temat RuuviTag znaleźć można na stronie projektu.

By otrzymać moduł należy przed 11 sierpnia 2016 roku wpłacić na rzecz projektu kwotę w wysokości 20 lub 25 dolarów amerykańskich (ok. 79 lub niecałe 100 zł) odpowiednio za wariant standardowy lub wariant “Plus”. Zestaw składający się z modułu RuuviTag i płyty bazowej kosztuje 359 dolarów (ok. 1400 zł). Wysyłka modułów i zestawów rozpocząć ma się we październiku 2016 roku.

Źródło:
    https://www.kickstarter.com/projects/463050344/ruuvitag-open-source-bluetooth-sensor-beacon/description
    http://postscapes.com/open-source-bluetooth-5-beacon-ruuvitag/
    http://ruuvitag.com

Cool? Ranking DIY
    About Author
    pseven
    Translator, editor
    Z wykształcenia - technik elektronik. Pasja - nowe technologie. Dla portalu Elektroda opracowuje informacje produktowe z dziedziny elektroniki, elektroniki przemysłowej.
    Has specialization in: tłumaczenia, copywriting
    pseven wrote 8990 posts with rating 1992. Been with us since 2009 year.
    mamakapcia
    Level 17  
    Szkoda, że nie zastosowano żadnego modułu typu GPS.
    andrew102
    Level 10  
    Zastanawia mnie zasięg 500m to dość dużo jak na bluetooth?

CO do GPS - zawsze można dodać - mamy do dyspozycji I2C/SPI/ADC/UART, więc całkiem nieźle.

Sam interesuje się układem nrf51x. Przerażają mnie tylko opłaty dla Bluetooth / SIG. Zgodnie z tym co zrozumiałem, jak zrobię jakieś urządzenie na podstawie choćby RuuviTag to muszę im zapłacić co najmniej 2500$.
    TvWidget
    Level 37  
    andrew102 wrote:
    Zastanawia mnie zasięg 500m to dość dużo jak na bluetooth.

To jest Kickstarter. Czyli piszesz co chcesz i liczysz, że ktoś wpłaci pieniądze lub dostaniesz jakąś dotację.
    laurijamsa
    Level 2  
    Hey guys!

Happy to see you're writing about our campaign :)

RuuviTag is a Bluetooth sensor beacon with several year battery life time and it's serving different purposes than traditional (GPS enabled) tracking devices.

We have measured up to 1.4km ranges. These tests were made using +4dBm transmission power advertising Eddystone-URL frame. Receiver was a standard stock Android phone. We have reached 500 meters using -4dBm transmission power.
    Ortiz
    Level 13  
    pseven wrote:
    Wymiary i waga modułu nie zostały podane.

Na stronie produktu jest specyfikacja i tam podano, że średnica to 45 mm, gdyby ktoś potrzebował.
    antrykot
    Level 20  
    Czy mi się wydaje, czy zasięg jest przesadzony o co najmniej jedno zero ?
    TvWidget
    Level 37  
    To jest kwesta definicji zasięgu. Stosując antenę o kierunkowej charakterystyce, wysyłając pakiety rozgłoszeniowe z dużą częstotliwością można czasem (niska temperatura, mały poziom zakłóceń, czuły odbiornik) pojedyncze z nich odebrać nawet z dość dużej odległości. Ja w takim teście przy antenie o okólnej charakterystyce przy +8dBm uzyskiwałem w mieście około 200m.
    andrew102
    Level 10  
    Ja testowałem tylko w budynku zestaw deweloperski nRF51 z telefonem s6 i wyszło mi że na +4dBm zasięg był pomiędzy piwnicą, a pierwszym piętrem (ale taki zrywający). Nie sądzę, żeby nRF52 bardzo się różnił pod tym względem.
    Najmocniejsze moduły jakie znalazłem w sieci deklarują do 400m http://www.silabs.com/products/wireless/bluetooth/bluetooth-smart-modules/Pages/bluetooth-smart-modules.aspx , ale to przy +8 .. 12 dBm , ale ich nie miałem okazji testować.

Jak ktoś chce to pod koniec tygodnia będę testował zasięg w "polu" mogę napisać jak wyszło.

Ale filmików kręcić nie mam zamiaru ;)
    TvWidget
    Level 37  
    Zwiększanie mocy w tagu daje efekt tylko w przypadku skanowania pasywnego. Dla aktywnego istotna jest jest jeszcze moc w smartfonie.
    andrew102
    Level 10  
    Czułość odbiornika tych układów jest całkiem niezła -96dBm, do tego dobra antena i można poszaleć. Nie wiem jaka jest w telefonie.
    Zawsze można broadcastować, albo użyć ich jako elementów sieci typu mesh, Poza tym raspberrypi v3 też ma BLE, więc można z nim to powiązać.
    Tylko ta polityka płatności za korzystanie z Bluetooth trochę mnie odstrasza - https://www.bluetooth.org/en-us/test-qualification/qualification-overview/fees