Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138

mariuszlatek 03 Aug 2016 15:08 4182 3
    mariuszlatek
    Level 11  
    Dzień dobry,
    chciałbym Państwa poprosić o pomoc w naprawie ładowarki do wkrętarki Graphite 58g138-14 (oznaczenie ładowarki).
    W ładowarce uległ uszkodzeniu kontroler SMPS na laminacie oznaczony jako U1(8-SOP). Układ prawdopodobnie uległ uszkodzeniu przez zwarty MOSFET STK0760.
    Niestety układ wyleciał w powietrze a tym samym nie mam możliwości odczytania oznaczenia układu.
    Chciałbym się zwrócić do użytkowników elektrody, gdyby ktoś z Państwa posiadał taką ładowarkę i byłby tak miły aby zrobić zdjęcie uszkodzonego elementu lub odczytać oznaczenie elementu byłbym bardzo wdzięczny.Ewentualnie jeśli ktoś posiada schemat tej ładowarki to proszę przynajmniej o wycinek strony pierwotnej przetwornicy.
    W załączniku zdjęcia ładowarki oraz płytki z obu stron(uszkodzony układ został już usunięty).
    Być może bardziej doświadczeni elektronicy będą wiedzieli jakim układem można zastąpić uszkodzony element?
    Za pomoc z góry dziękuję.

Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138 Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138 Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138 Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138 Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138 Naprawa ładowarki wkrętarki GRAPHITE 58G138
  • Helpful post
    Ekspert GTX Service
    Level 11  
    Cześć,
    numer układu to LT A09/ CB2268CP / C
    poniżej masz zdjęcie nieuszkodzonej płytki a tutaj znajdziesz link pod którym kupisz wszystkie części do GRAPHITE 58G138 , pod nr 59 na liście znajdziesz kompletną stację naładowczą: http://gtxservice.pl/wiertarko-wkretarka-akumulatorowa-graphite-58g138.html

pozdrawiam

Darek
    Ekspert GTX Service
    mariuszlatek
    Level 11  
    Witam ponownie,
    bardzo chciałbym podziękować Panu Darkowi z Ekspert GTX Service za pomoc.
    Okazuje się że układ który wyleciał w powietrze to OB2268CP. Oczywiście to udało mi się ustalić na podstawie zdjęcia Pana Darka.
    Po wymianie MOSFET-a, bezpiecznika i układu OB2268CP ładowarka nadal nie działa.
    Niestety poza układem uszkodziły się elementy takie jak:
    R11- rezystor 0,56 Ohma- wymieniony
    D3 SB5150- Vdc 150V 5A dioda prostownicza -wymieniona
    i niestety diody zenera o nieznanych mi parametrach ZD3 (dioda SMD z niebieskim paskiem) i ZD1(SMD szary kolor paska). Czy po kolorze uda się rozszyfrować napięcie Zenera?
    Czy ktoś z Panów mógłby doradzić co "tam" wstawić? Dioda ZD1 jest na drugim zdjęciu w dolnym lewych rogu zdjęcia natomiast ZD3 w górnym prawym rogu.
    Za każdą rade bardzo dziękuje.
    Pozdrawiam,
    Mariusz
    mariuszlatek
    Level 11  
    Witam ponownie,
    ładowarka naprawiona i działa poprawnie.Okazuje się że także akumulator miałem uszkodzony i to on prawdopodobnie uszkodził ładowarkę.
    Natomiast jeśli chodzi o ładowarkę do wymiany były takie elementy jak:
    -OB2268CP
    -bezpiecznik
    -ZD1=18.1V
    -ZD3=22V
    -ZD6=5.1V była sprawna ale podaję wartość dla innych osób które będą naprawiały
    -tranzystor SMD Q5 oznaczony jako " KEY " (wstawiłem BCX41)
    -R11 0.56 ohm
    -D3 SB5150- Vdc 150V 5A
    -profilaktycznie transoptor 817(pomiary wskazywały że był sprawny).
    Ogólnie ładowarka działa.
    Jeszcze raz podziękowania dla Pana Darka z Ekspert GTX Service.