Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego.

lobudek 03 Aug 2016 18:19 76617 44
Optex
    lobudek
    Level 14  
    Witajcie. Niedawno zacząłem budować garaż o wymiarach 6x5m. Garaż już prawie gotowy. Do zimy planuję go ocieplić od wewnątrz styropianem i tu zaczynają się schody, bo chcę to zrobić w poprawny sposób. Garaż wykonany z profili 60x60x3, (słupy nośne) reszta z 40x40x2. Wysokość w szczycie 3,3m, spad 10%. Dach z płyty warstwowej z pianką poliuretanową 40mm. Ściany z blachy trapezowej T-18 0,6mm. Pewnie zapytacie dlaczego nie z płyty warstwowej? Otóż oczywiście chodzi o kasę... Koszt m2 płyty 40mm to ok. 60zł netto. Poza tym byłby spory odpad, za który oczywiście trzeba zapłacić. Ja jak to zwyczajny młody polak na pieniądzach nie śpię i muszę kombinować. Wymyśliłem sobie, że na spokojnie ocieplę do zimy styropianem 40mm, tylko właśnie jak to zrobić, by się nie skraplało? Kolejny problem to czym uszczelnić garaż od dołu? ( połączenie beton-końcówka blachy ). Liczę na wasze rady! Pozdrawiam.
    PS: Fotki dla lepszego zobrazowania:
    Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego. Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego. Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego. Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego. Ocieplenie od wewnątrz garażu blaszanego.
  • Optex
    ShakeAll
    Level 20  
    Proponuję wełnę mineralną, odpada problem skraplania.
    Nie daj sobie wmówić, że są styropiany przepuszczające parę, one po prostu nasiąkają.
    Prosty test, wrzuć kawałek styropianu do wody i zobacz po paru dniach, będzie mokry jak gąbka.
    lobudek
    Level 14  
    hmm, słyszałem, że też się skrapla i do tego wełna chłonie wilgoć i z czasem gnije. Podpowiedz mi, profil ma 40mm i takiej grubości muszę zastosować izolację? Czy w przypadku wełny mogę dać 50mm i wciśnie się w tych miejscach w trapez? Jakieś folie izolujące będą konieczne?
    lobudek
    Level 14  
    Czyli tak licząc od zewnątrz- blacha trapezowa->folia (przepuszczalna czy izolująca?)->wełna mineralna (40 czy 50mm?)-> cienka blacha? Taki schemat będzie prawidłowy? Chcę, żeby to wytrzymało chociaż 20 lat ;).
  • Optex
    eurotips
    Level 39  
    W szczerym polu ten garaż stoi.
    Musi być SZCZELNY, to podstawa.
    Zimą będziesz miał szron w środku, daj odstęp od blach.
    lobudek
    Level 14  
    Do końca szczere pole to nie jest, bo dookoła są zabudowania ( gospodarstwo rolne ). Pisząc odstęp od blach co masz na myśli? Jak to wykonać?
    eurotips
    Level 39  
    Musi byś szczelina powietrzna, kilka cm.
    Styropian 4-5cm wystarczy bo to nie dom.
    Ja na styropian dałem taką białą plastikową boazerię po 8zł/m2 w Leroy.
    Ładnie to wygląda i jest trwałe.
    A płyty styropianowe do blachy na piankę montażową mam, 4 gule po rogach, czekasz aż spuchną i przykładasz arkusz do blach na tych gulach i pozycjonujesz.
    Nawet nie wiesz jak mocno to się trzyma i nie trzeba żadnych łat pod styropian i szczelinę masz zgodnie ze sztuką ocieplania.
    freebsd
    Level 41  
    Przy nieocieplonej podłodze to nie szkoda pracy na 4 cm izolacji styropianem? Dlaczego ocieplasz, będziesz tam pracować zimą?
    lobudek
    Level 14  
    A trapez nie może pełnić szczeliny powietrznej? W końcu jest to ok. 18mm. Niestety ogranicza mnie całkowita grubość ścianki i muszę się wyrobić z izolacją w 40mm, żeby to elegancko zamknąć w profilu. Co do przyklejania styropianu to myślę, że w moim przypadku jest to zbędne gdyż mam na całej długości garażu wzmocnienia z profila 40mm w 3-4 miejscach i na ścisk poupychać można styro.
    edit: wylewka co prawda nie ocieplona, ale ma grubość 25cm. Dokładnie tak, zimą gdy są długie wieczory chcę sobie tam majsterkować i konstruować różne duperele ;). Ostatnio zimy nie są zbyt srogie ale zawsze. Jeśli będę musiał coś tam pogrzebać chciałbym mieć możliwość rozpalić w jakimś piecyku typu koza z cegłami szamotowymi, by po 2-3h była znośna temp, czyli powyżej tych 10-15*C i by to ciepło za szybko nie uciekało.
    eurotips
    Level 39  
    No to już lepiej styropian 2 cm i dać odstęp na grubość styropianu, np pociąć kilka płyt na kwadraty 10x10cm i przykleić je do płyt. Upychanie nie jest dobre, nie uciekniesz od klejenia.
    Tak samo ta majsternia, po co ci cały garaż grzać? zrób kanciapę, daj tam drewnianą podłogę, wewnętrzne drzwi i prądem to ogrzejesz. No i okna do majsterkowania obowiązkowo to i od razu wentylację będziesz miał bo się udusisz bez tlenu.
    ShakeAll
    Level 20  
    zimą wieczorem z okna za wiele nie skorzysta, wystarczy kratka wentylacyjna plus wymuszony wyciąg jeśli będzie coś lutował, spawał, malował itp.
    lobudek
    Level 14  
    Teraz to już mam mętlik w głowie. Styropian 2cm to chyba trochę mało? Kanciapa odpada, bo to jest jednocześnie garaż dla auta i porostu miałbym za mało miejsca. A projekt który będę tworzył w najbliższym czasie (buggy barracuda) zajmie sporo miejsca. Ponawiam pytanie, czy trapez nie może pełnić roli wentylacyjnej?

freebsd
    Level 41  
    Masz nieocieplony beton jako podłogę, a czy 2 czy 4 cm styropianu to różnica właściwie jest żadna. Będziesz mieć zimno. Może na początek nie obijaj tego niczym od wewnątrz w sposób trwały, tylko tak by móc to zdemontować, tak byś mógł po pierwszej zimie ewentualnie zmodyfikować to ocieplenie.
    Tak jak pisali koledzy, pomyśl o oknie, może świetliku w dachu. Nie musi być duży,a w dzień zapewni wiele(!) światła.
    lobudek
    Level 14  
    Rozumiem. Jednak wydaje mi się, że nieocieplona podłoga nie będzie miała większego wpływu na nagrzanie wnętrza. Cieplejsze powietrze jest lżejsze i unosi się do góry. Dach jest z warstwówki z pianką PUR więc znaczna część ciepła nie będzie uciekała. kolejna zaleta, że nie będzie się skraplało jak to ma miejsce przy zwykłej blasze Gdy ocieplę ściany i po uszczelniam wszystkie zakamarki to myślę, że gdy rozpalę w zwykłym piecyku szamotowym będę wstanie tam coś nagrzać, Na pewno dużo ciepła mniej będzie uciekać. To nie jest mieszkanie tylko zwykły garaż. Po prostu gdy zajdzie potrzeba czegoś zrobienia/naprawienia zimą chcę mieć tą możliwość, że rozpalę w piecyku i po 2/3h będzie znośna temperatura. Chcę to jednak zrobić poprawnie, by mieć spokój na parę lat.
    ShakeAll
    Level 20  
    O ile dobrze widzę na zdjęciach, to okno już tam jest.
    Po drugie, nie rób nic tymczasowo bo potem już tak zostanie i nie będzie czasu/ochoty robić poprawek.
    Po trzecie, zrób spokojnie styropianem tak jak planowałeś i na pewno będzie to lepsze niż brak ocieplenia. Styropian musisz jednak przykleić, ponieważ wiatr za jakiś czas srobi swoje, do tego dojdzie utlenianie się syropianu i wszystko ci spadnie.
    Po czwarte, musisz ocieplić podłogę, albo chociaż odizolować ją. Najprościej rzucić stary gumolit i na to kratownica z desek.
    Po piąte, o czym, o zgrozo, nikt nie napisał !!! Jeśli chcesz dogrzewać się kozą to przede wszystkim dobra obróbka wokoło komina, nie żadna prowizorka i KONIECZNIE kratka wentylacyjna, żadne okno. Nie zaszkodzi również czujnik czadu, bo w tak małej przestrzeni wystarczy, że dmuchnie ci w komin, cofnie spaliny i pozamiatane.
    lobudek
    Level 14  
    Po to ten temat właśnie założyłem, by uniknąć błędów i zrobić raz a porządnie i mieć spokój na lata. Nie mam doświadczenia dlatego wolę zapytać was fachowców ;).
    Jeśli chodzi o styropian to nie może spaść, bo od wewnątrz będzie nitowana/wkręcana cienka blacha po całości tworząc taką jakby ścianę. Ale racja, klej jakiś strasznie drogi nie jest więc nie zaszkodzi go przykleić.
    A jeśli bym użył styro 3cm i kupił paczkę 1cm i zrobił przestrzeń powietrzną między blachą trapezową a styropianem 3cm właśnie na grubość 1cm? Czy potrzebna będzie jeszcze jakaś folia? Jeśli taka to jaka i w którym miejscu.
    eurotips
    Level 39  
    Folia nie potrzebna, ale dobrze zabezpiecz farbą antykorozyjną miejsca gdzie była obróbka np cięcie czy wiercenie, z zewnątrz też. W wersji minimum to jednak wrzuć w róg dwie palety a na to płytę OSB aby krzesło postawić i nogi nagrzać w zimie . Z kozą ostrożnie, miejsca też na piecyk szkoda, dach obrabiać pod komin trzeba i jeszcze parę innych niedogodności, lepiej kabel zimą pociągnij i prądem grzej.
    Tylko przedłużaczem, bo jak zrobisz na stałe to możesz mieć problemy bo to wymaga projektu i paru pieczątek.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Kolego z blachą nie może się nic stykać bo blacha będzie mokra w zimie i wszystko będzie mokre od niej.
    Powiem ci że zajeb.... mogłeś dać blachę a z zewnątrz styropian, siatex i klej na to i było by po problemie.
    lobudek
    Level 14  
    Można i tak, ale jednak nie chcę robić od zewnątrz ocieplenia. Czyli bez żadnych folii, kupuję styro 30mm i 10mm podklejam małe kwadraciki z 10mm na rogach płyty 30mm i przyklejam całość od wewnątrz. Drobne szczeliny pianką nisko-rozporową i na to cienka blacha na nity. Drzwi kupiłem ocieplone, wrota będą z płyty warstwowej 40mm z pianką PUR ( mam już materiał ) i powinno być git? Jeszcze proszę o radę czym uszczelnić blachę na styku z betonem, żeby mi woda do środka nie leciała.
    @ANUBIS, dzięki za linki. Zanim założyłem temat sporo czytałem, ale w paru kwestiach miałem wątpliwości stąd ten temat.
    lopiola
    Level 17  
    Moim skromnym zdaniem to trzeba bardzo dokładnie zaizolować od wewnątrz izolacją paroizolacyjną. Czyli blacha, izolacja cieplna, folia i np. rigips.
    Jak ciepłe wilgotne powietrze dostanie się od środka do blachy to wtedy będzie na niej rosa. Szczeliny powietrzne praktycznie nie wpływają na poprawę izolacji cieplnej.
    lobudek
    Level 14  
    Wiem, że szczeliny powietrzne nie mają wpływu na izolacje cieplną, tutaj bardziej chodzi o to, że mają chronić blachę przed skraplaniem jak dobrze rozumiem?
    lopiola
    Level 17  
    Jak nie ma wody w powietrzu to się nie skropli, a wody w ciepłym powietrzu jest dużo więcej niż w zimnym. Tylko bardzo dobra izolacja od środka, taka co nie przepuszcza pary wodnej zabezpieczy przed skraplaniem.
    W sieci są opisy ocieplania np. domu od wewnątrz i tam najważniejsza jest właśnie ochrona od pary z wnętrza domu.
    lobudek
    Level 14  
    Z tego co mi wiadomo zawsze jest woda w powietrzu i woda będzie się skraplać na blasze na skutek różnicy temperatur, stąd pewnie kolega wyżej pisał o szczelinie powietrznej-o ile dobrze rozumiem.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Koledzy na wiosnę i jesienią z blachy dosłownie leje się , takie ilości wody kondensuje blacha.

Dodano po 46 [sekundy]:

I jak będziesz robił stelaże na ścianach np. z profilu do GK to pionowo .
    lobudek
    Level 14  
    Leje się do środka po posadzce, jak widać na zdjęciu blacha nie przylega szczelnie do betonu. Muszę to czymś uszczelnić.
    lobudek
    Level 14  
    Kupiłem dzisiaj coś takiego w casto..... "uszczelniacz budowlany" firmy soudal za 12zł tubka 300ml. Mam nadzieję, że zda egzamin. Kupiłem też na próbę paczkę styro 20mm, Czym najlepiej ciąć i kleić?