Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco Xsmall - testy ok, migają wszystkie diody po odpowietrzaniu

kriokor 04 Sie 2016 00:08 1599 4
  • #1 04 Sie 2016 00:08
    kriokor
    Poziom 9  

    Witam,
    Mam Saeco X-Small, po uruchomieniu ekspresu, wykrzyknik miga szybko, przekręcam na spieniacz, gorąca leci całkiem ładnie, a po około 10 sekundach pompka się wyłącza i wykrzyknik miga powoli, przekręcam na kawę i znowu miga szybko, znowu wracam na spieniacz, pompa pracuje jak poprzednio, woda leci gorąca, po czym pompa wyłącza się ale tym razem wszystkie cztery diody migają powoli. Po włączeniu ekspresu ponownie sytuacja się powtarza. Robiłem testy i wszystko niby pracuje ok.
    Macie jakiś pomysł, co sprawdzić?

    1 4
  • #2 07 Sie 2016 18:34
    cafedomino
    Poziom 19  

    Zapchany jest zawór który podaję wodę na blok zaparzający. Jak wyjmiesz blok zaparzający na tylnej ściance jest plastikowy palec z dwiema czerwonymin uszczelkami na nim. Odkręć dwa torxy i zdejmij go następnie w części zaworu który został na ściance od dołu jest wejście na imbus bardzo mały. Włóż imbus przekręć i wyjmij ze środka plastik w kształcie wiatraczka za nim jest zawór (sprężynka zakończona grzybkiem) spróbuj delikatnie przepchać czymś cienkim i następnie zrób bez składania zaworu kawę. Jeśli przepchnie to super jak nie to zawór do wymiany.

    2
  • #3 31 Paź 2016 17:37
    kriokor
    Poziom 9  

    Mistery solved. Oprócz tego, że przy wcześniejszym czyszczeniu odwrotnie zainstalowałem 'wiatraczek' - zwrotny zaworek przy bloku zaparzacza, do tego okazało się, ze prawdziwym problemem był czujnik przepływu wody przez 'turbinę'. Poprawiłem kabelki i wszystko śmiga, a już naprawdę nie miałem już pomysłu, bo wszystko udrożnione, sprawdzone zawory, sprężynki, pobory prądu na grzałce i motorze bloku, ciągle wywalało szybkie czerwone, by po 3 krotnym odpowietrzaniu wywalało błąd całości (wszystkie kontrolki mrugają), że tylko serwis - ba, nawet w serwisówce nie wzięli pod uwagę takiego przypadku. No ale się udało, taka pierdoła, a tyle zamieszania.
    BTW fajna serwisówka do Xsmall-a:
    https://data2.manualslib.com/pdf5/108/10800/1...all_plus.pdf?178dc5072a9d9527c7ffaafe9aa7d46c

    0
  • #4 31 Paź 2016 19:49
    cafedomino
    Poziom 19  

    Witam. Jesli cały układ jest sprawny jesli chodzi o przepływ wody to może być zapchane górne sito bloku zaparzającego co powoduję że pompa nie jest w stanie przepchnąć wodę przez układ. Ale jeśli ekspres działa dla świętego spokoju oczyść górne sito.Pozdrawiam.

    0
  • #5 31 Paź 2016 20:39
    kriokor
    Poziom 9  

    Dzięki za zainteresowanie i aktywność, cafedomino.
    Sito pewnie przeczyszczę, ale nie ma konieczności, siura ładnie.
    Pozdrawiam i zamykam.

    0