Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Meriva 2004r. 1.6 16V 100KM - Pinout sterownika silnika linia K

bolekf2 04 Aug 2016 14:48 1995 6
    bolekf2
    Level 15  
    Witam mam problem z diagnostyką silnika w takim autku jak w temacie. Dodatkowo nie można połączyć się również z Immobilizerem. Samochód jeździ wszystko ok. tylko pali się check.
    Czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy tu sterownik silnika ma wyprowadzoną K-line. Jeśli tak z którego pinu i z której wtyczki jest ona wyprowadzona z ecu silnika i ewentualnie dokąd zmierza.
    Pozdrawiam
    Doktorr
    Level 35  
    Wychodzi mi tak
    Pin 54 wiązki nadwozia sterownika silnika( kabelek brązowy z fioletowym paskiem) na pin 7 centralki immo.
    Pin6 centralki immo (kabelek brązowo biały )na pin 7 złącza diagnostycznego.
    bolekf2
    Level 15  
    Ok już też co nieco sprawdzałem i się wszystko zgadza. Ale czy jeśli mowa o centralce immo, to chodzi o wiązkę przy samej stacyjce (mały moduł zintegrowany z pętlą), czy może ten moduł jest gdzieś indziej?
    Bo jeśli mówimy o centralce przy samej pętli, przy kierownicy, to tam kolory, owszem takie istnieją, ale pinout się nie zgadza. Patrzeć na kolory przewodów, czy bardziej rozmieszczenie pinów...
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    bolekf2 wrote:
    Patrzeć na kolory przewodów, czy bardziej rozmieszczenie pinów...

Patrzeć na rozmieszczenie pinów ... i na omomierz, którym to zweryfikujesz po odpięciu wtyczek.
    bolekf2
    Level 15  
    Linia K to 54 pin sterownika silnika. Wyprowadziłem bezpośrednio linie K i udało się zdiagnozować silnik. Wiązki jak na razie nie naprawiałem. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam