Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite A300-15I - uruchania się, czarny ekran

Jingiel 07 Aug 2016 17:02 1740 15
  • #1
    Jingiel
    Level 21  
    Znajomy przyniósł mi swoją Toshibę Satellite A300-15I PSAJ4E-01S00KPL. Płyta główna: A000040980 DABL5SMB6E0 Intel. Laptop uruchamia się, zakręci napędem DVD, ale brak obrazu, bios nie bootuje. Ten sam objaw na monitorze zewnętrznym. Laptop posiada kartę graficzną ATI Mobility Radeon HD 3470 na oddzielnej płytce. Demontaż jej nic nie daje, podobnie jak wymiana pamięci, odłączenie złącza matrycy. Niestety nie posiadam procesora na podmianę. Wentylator nie kręci. Co jeszcze mogę ewentualnie zrobić, żeby zbliżyć się do jakiejś diagnozy.
    Toshiba Satellite A300-15I - uruchania się, czarny ekran2016-08-07....23.46.jpg Download (704.46 kB) Toshiba Satellite A300-15I - uruchania się, czarny ekran2016-08-07....33.10.jpg Download (1.65 MB)
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #2
    miecho18
    IT specialist
    Wszystkie przetwornice pracują? Procedura POST startuje? BIOS przeprogramowałeś? Jak doszło do usterki?
  • #3
    Jingiel
    Level 21  
    Ponieważ dzisiaj niedziela to wiele nie robiłem. POST nie przechodzi, biosu jeszcze nie ruszałem. Niewiele też wyciągnąłem od właściciela laptopa odnośnie jak doszło do usterki, bo laptop użytkują dzieciaki. Wygląda na to, że za kolejnym uruchomieniem po prostu nie wstał.
  • #4
    slawmix1234
    Level 32  
    Czy jak pisał Kol.Miecho napięcia na cewkach są prawidłowe?, reset CMOS robiłeś?, bez tego można gdybać do rana
  • #5
    Jingiel
    Level 21  
    Napięcia na cewkach jeszcze nie mierzyłem. Zwarłem baterię CMOS, bo dostęp do niej jest sporo utrudniony.
  • #6
    boro1234567
    IT specialist
    Jingiel wrote:
    Zwarłem baterię CMOS, bo dostęp do niej jest sporo utrudniony.

    Bardzo mądrze.
    Jak chcesz mierzyć bez rozebrania laptopa?
  • #7
    Jingiel
    Level 21  
    Jeśli sądzisz, że napisałem o utrudnionym dostępie do baterii cmos, to zapewne nie znasz budowy tej płyty głównej. Laptop jest rozebrany, ale bateria jest pod metalową obudową karty graficznej, która jest na złączu MXM. Po prostu dziś już nie mam głowy się tym zająć. Temat na jutro.
  • #8
    boro1234567
    IT specialist
    Jingiel wrote:
    ale bateria jest pod metalową obudową karty graficznej, która jest na złączu MXM.

    I takim problemem było ją wyjąć?
    To co zrobiłeś to nie jest żaden reset.
  • #9
    Jingiel
    Level 21  
    A nie pomyślałeś, że bateria może być lutowana do płyty głównej?

    Moderated By RADU23:

    Panowie, szanujcie się proszę wzajemnie ;-)
    Kolega "boro1234567" usiłuje Ci pomóc, doceń to.

  • #10
    slawmix1234
    Level 32  
    Czy jest jakiś problem ją wylutować? to 1 minuta łącznie z nagrzaniem lutownicy, prosisz o pomoc i jeszcze się rzucasz bez przesady
  • #11
    Jingiel
    Level 21  
    Pomiary:
    Bateria cmos-3,3V

    Napięcia cewki na obu nogach:
    PL10-2,3/1,1V
    PL11-17/1,2V
    PL12-0/0V
    PL9-8/2,1V
    PL7-2,3/1,1V


    Opór na cewkach:
    PL7-4Ω
    PL9-115Ω
    PL10-4Ω
    PL11-13,7Ω
    PL12-123Ω

    Wszystko względem masy.
  • #12
    boro1234567
    IT specialist
    Jingiel wrote:
    Pomiary:Bateria cmos-3,3V

    Napięcie prawidłowe.
    Reset wykonałeś?
    Jingiel wrote:
    Napięcia cewki na obu nogach:
    PL10-2,3/1,1V
    PL11-17/1,2V
    PL12-0/0V
    PL9-8/2,1V
    PL7-2,3/1,1V/

    Wyniki tych pomiarów są niewiarygodne.
    Zmierz jeszcze raz, wystarczy z jednego wyprowadzenia cewki w stosunku do masy.
  • #13
    Jingiel
    Level 21  
    Powróciłem do tematu pomiarów. Napięcia wyglądają mniej więcej tak:
    PL7-0,4V
    PL10-0,9V
    PL11-0,6V
    PL9-1,8V
    PL12-0V
  • #14
    slawmix1234
    Level 32  
    PL7-0,4V nieprawidłowo ,rezystancja ok 1,1V mogło by być jak na pl10
    PL10 ok
    pl11 ma byc 1,05V
    pl9 ok
    pl12 0V niemożliwe jak płyta się włącza
    Czym Ty to mierzysz? jak standardową końcówką z miernika to one nie nadają się do pomiarów na płytach jeszcze jak są zabrudzone lub mierzony element
    Kup odpowiednią sondę do miernika w elektronicznym taka z końcówką igły za9zł czarny kabel mirnika zakończony profesjonalnym krokodylkiem przypiętym do gniazda usb i ponów pomiary napięć bo myślę że powinny być ok a z opisu są niewiarygodne
    schemat ogólnodostępny
  • #15
    lisek
    Service technician RTV
    Kol najpierw zobacz czy masz na
    - PL3 i PL4 , napięcia odpowiednio 3.3V i 5v

    Potem się bierz za pomiary : pozostałe cewki PLx/PLxx i resztę napięć.
  • #16
    Jingiel
    Level 21  
    Laptop zwrócony właścicielowi.