Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyłącznik ciśnieniowy - jak podłączyć elektryczny regulator ciśnienia erp-02-02

7936 07 Aug 2016 21:11 2709 2
Automation24.pl
    7936
    Level 18  
    Witam. Proszę o przeniesienie tematu,jeśli dział nie odpowiedni , nie wiedziałem do czego dopasować mój temat,i to urządzenie .

Mam taki jak na zdjęciach wyłącznik ciśnieniowy, chce go podłączyć do kompresora by go wyłączał przy odpowiednim ustawieniu ,ale nie znalazłem żadnej instrukcji . W środku znajduję się przełącznik bo to widać, ale jak go podłączyć. Opisane jest tylko jako 1,2,3,4.
    Prosił by o schemat połączenia. Wyłącznik ciśnieniowy - jak podłączyć elektryczny regulator ciśnienia erp-02-02 Wyłącznik ciśnieniowy - jak podłączyć elektryczny regulator ciśnienia erp-02-02 Wyłącznik ciśnieniowy - jak podłączyć elektryczny regulator ciśnienia erp-02-02
  • Automation24.pl
    Anonymous
    Anonymous  
    7936
    Level 18  
    Bez problemu wysteruje nim silnik jedno fazowy. Wyłącznik ten jest wyłącznikiem ciśnieniowym, zdemontowanym z znacznie większego kompresora. Z tego co kojarzę , to wspomniany przez siebie wyłącznik chłodniczy ma coś w rodzaju sprężyny zamiast wejścia powietrza. Wiem o tym, bo miałem kiedyś taki czujnik. Wyglądem są podobne do siebie, ale jeden jest czujnikiem temperatury, a przedstawiony przeze mnie tu na forum jest czujnikiem ciśnienia. Po za tym, na zdjęciu pierwszym po prawej i środkowym, widać oznaczenia MPa ,gdzie jest to wskaźnik ustawienia czujnika ciśnienia ,na jakim ma przesunąć hebel przełącznika.

Jaki kompresor ? tak zwany lodówkowiec,czyli około 150W . Sprawdzę miernikiem, myślę że nie będzie problemu. Z tego co ustaliłem to przełącznik jaki w nim jest, to 2xNO, 2xNC . Zada działania ,jest taka że przy spoczynku, bez ciśnienia zwarta jest jedna para styków, a przy ciśnieniu druga para.

Problem rozwiązany. Aby czujnik działał jak należy ,to trzeba agregat podłączy w szeregu z wyłącznikiem. Jak na rysunku.

Temat zamykam.