Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch GSR 14,4-2-LI - Wymiana spalonego silnika

Neostar 08 Aug 2016 11:20 5337 4
    Neostar
    Level 17  
    Pytanie odnośnie silnika w w/w wkrętarce. Wg katalogu Boscha we wkrętarce powinien być silnik nr 2 609 199 253 który kosztuje ok 200zł i wygląda identycznie (poza brakiem blaszek mocujących które można odkręcić od starego) jak silnik nr 2 609 120 622 pochodzący z wkrętarki GSR 14,4-2 kosztujący ok 60zł. Czy ktoś się orientuje czy te silniki czymś się różnią?

Oznaczenia producenta (Johnson Electric) są identyczne poza ostatnią linią, która chyba jest numerem seryjnym.
    iku18
    Level 19  
    Moment obrotowy, siła, z tego tańszego poleci dym jak przeciążysz.
    Neostar
    Level 17  
    @iku18 piszesz tak bo wiesz coś na temat tych silników czy tylko gdybasz? Jeżeli były by różne to dlaczego mają takie same oznaczenia? Producent w swoim katalogu ma silniki 4 oznaczone HC683LG i różnią się napięciem zasilania. A obydwa sprzedawane przez Boscha pochodzą od wkrętarek 14,4 V.
    iku18
    Level 19  
    Jak już zaznaczyłem, chodzi o rozkład sił przekładni. Nie wykluczam że będzie wszystko chodziło jak w zegarku. Maszyna będzie chodziła, będzie troche słabsza, silnik będzie bardziej się nagrzewał.
    krakarak
    Level 41  
    Wymieniałem silnik we wkrętarce 18V Li-2 Bosch na inny z 18V-ej serii tego producenta. Jedynie na co musiałem zwrócić uwagę to wymiary fizyczne w każdym miejscu jego konstrukcji. Wkrętarka chodzi jak burza i jakoś nie tęskni za innym numerem serii. W twoim przypadku będzie tak samo, WAŻNE aby ilość zębów na zębatce się zgadzała.