Proszę o pomoc w lokalizacji usterki w TV Samsung LE32C450E1WXXH płyta main BN94-02699S. Brak reakcji na źródła HDMI. Nie wykrywa automatycznie podłączonego źródła oraz po wskazaniu źródła wyświetla "Źródło nie jest podłączone....". Złącza Euro, RCA, VGA, USB działają. HDMI sprawdzane było na kilku źródłach i kilku przewodach (na innym TV Samsunga urządzenia i przewody pracowały prawidłowo). Zaktualizowałem oprogramowanie i przejrzałem tryb serwisowy (tryb hotelowy i sklepowy jest OFF).
Czy w trybie serwisowym można jeszcze coś sprawdzić odnośnie złącza HDMI?
Dziękuję za odpowiedzi, myślałem że to ja coś przegapiłem, gapiłem się w tą płytę i nie potrafiłem znaleźć, też już zmieniłem patrzałki na +2,5.
Co do fachowości to zarówno Lisek jak i Mirex nie raz mi już pomogli.
A co do płyty to wszystkie HDMI "lecą" bezpośrednio do IC1111 (tego z radiatorem na foto powyżej). Ściągnąłem radiator i tam jest coś innego, na dodatek BGA. Nie potrafię znaleźć nic na temat tego układu, może macie jakiś schemat lub serwisówkę to popatrzę skąd jest zasilany.
Pomierzyłem napięcia na stabilizatorach na płycie i wygląda na to że wszystko jest w porządku. Sprawdziłem także zabezpieczenia (mam nadzieje że wszystkie) i nie znalazłem nic uszkodzonego.
Sprawdz te elementy (to wej. tego BGA od wej. HDMI) poprzez drabinki 4k7
oraz elementy w ok. gniazd wej.HDMI1/HDMI2
Jak znajdziesz jakiś ? uszkodzony element ( R, dioda, tranzystor) w ok. gniazd to ten IC1111 do wymiany
*(kosztuje na ebay ok. 25-30 Eur) + koszt (duży) wlutowania w MB
*lepiej rozglądać się za nowa płytą
Za późno przeczytałem odpowiedź i się pośpieszyłem, postawiłem układ na nowych kulkach i bez zmian - nadal brak reakcji na źródło HDMI. Proszę użytkownika Mirex o dokładniejszą wskazówkę dotyczącą serwisówki. W tej którą dysponuję:
https://loraart.ru/LE32C550J1W_Service_Manual.pdf nie ma schematu płyty main, a opis dotyczący uszkodzeń HDMI zakłada że "dźwięk działa prawidłowo a jest brak obrazu" rozdział 4-1-4.
W czasie zakładania nowych kul na układ zauważyłem 3 piny gniazda HDMI "wgniecione" do środka - możliwe że robiły zwarcie do metalowej obudowy gniazda (nie sprawdziłem tego przed naprawą gniazda więc nie mam 100% pewności).
Czy może posiadacie schemat tej płyty? Najbardziej interesowałby mnie fragment koło gniazda HDMI ten ze zdjęcia nr 2 zamieszczonego przez użytkownika Lisek.
Nie ma schematów.
Pisząc o serwisówce, myślałem o dokładnym sprawdzeniu, co w trybie widać. A tam między innymi powinno być coś o HDMI. O resecie ewentualnie.
A ponieważ pewnie samo menu trochę inne niż opisano w serwisówce (standard dla Samsunga), to i wskazówki ciężko dać nie widząc go przed oczami.
W dodatku, pomimo robienia kulek, nawet nie potwierdziłeś, jaki tam w naturze jest układ.
Może już coś jest na jego temat.
Może coś po UART da się zobaczyć po odblokowaniu?
Bo jak nic nie znajdziesz, to pewnie ten SEMS18 (?) do wymiany.
Przepraszam ale nie rozumiem, zdjęcie SEMS16 z omawianej płyty wstawiłem we wcześniejszej odpowiedzi
Nie wszyscy muszą oglądać obrazki. Wyszukiwarka forum też tego, co jest na obrazkach, nie identyfikuje na razie. Słowo napisane się liczy.
Popatrz, jak wygląda przykładowy post na dzień dobry tam, gdzie się coś chce i coś robi. http://monitor.net.ru/forum/viewtopic.php?t=437849&highlight=setd#3456875
W opisie uszkodzenia (pierwszy post) wkradł się błąd. Napisałem
adam.lysy wrote:
Złącza Euro, RCA, VGA, USB działają.
Sprawdziłem tylko Euro, RCA, USB a VGA z rozpędu wpisałem że sprawdziłem.
Jeszcze raz sprawdziłem napięcia na płycie i okazało się że przy poprzednich pomiarach ominąłem/przeoczyłem punkt pomiarowy DC5V_PC - który okazał się zwarty do masy. Szukając zwarcia doszedłem do IC901 ATMLH012 (zwarte VCC do GND). Wylutowałem pamięć i uruchomiłem TV, złącza HDMI zaczęły działać.
Jaką rolę pełni ta pamięć (za co odpowiada)?
Czy jest szansa że znajdę gdzieś wsad do niej?
Chyba od HDMI ? / IC901 - ATMEL 950 02B Bez SM cięzko.
Może przez Service Mode ja zapiszesz?
* z FF zapisaną nie startuje
Dla CPU jest IC501 - IC501 ATMLH 020 2ECL B/ * C256, 24C256
Tak było na BN41-01331B / LE32C530F1W
Tam CPU zapisuje ten EEprom (ustawienia użytkownika)
Masz kol wyżej (#16, 11 Sie 2016 11:00 ) stosowny obrazek (patrz środkowa linia)
Na czystej (FF) IC901 nie pójdzie.
Pierwsza moja odp. w tym temacie >> patrz rys. gniazd HDMI i układ 24c02 , jego wł. wszystko wyjaśnia
Powinnybyć dwa takie same ukł.. każde pod jedno z gniazd: IC502 + IC901
tak było na BN41-01331B
przeoczyłem punkt pomiarowy DC5V_PC - który okazał się zwarty do masy. Szukając zwarcia doszedłem do IC901 ATMLH012 (zwarte VCC do GND). Wylutowałem pamięć i uruchomiłem TV, złącza HDMI zaczęły działać.
działac tzn. co ?
-oglądasz przez nie sygnały (film) np. z DVD, tunera zewnętrznego
-pokazuje na ekranie TV napisy np. HDMI 1 , HDMI 2, jaka rozdzielczość
Porównaj wsad z tej drugiej IC ocalałej , nie tej IC901
IC901 - ATMLH012 02B
IC501 - ATMLH024 2ECL
IC502 - ATMLH012 02B
Zwarcie w do masy w punkcie pomiarowym na MB DDC5V_PC (punkt zlokalizowany bezpośrednio pod IC901)
Pomiar IC901 - zwarcie pomiędzy pin 4 i 8
Na załączonej fotce oznaczone miejsca IC, IC901 wylutowane. Wiem że dołączanie fotek nie jest zbyt profesjonalne (kiedyś nie było takich możliwości i jakoś sobie trzeba było radzić) ale uważam że znacznie poprawia to komfort pracy.
Na tę chwilę TV pracuje na złączu HDMI 1,2,3 - jest obraz i fonia oraz napisy (sygnał z DVD, i tunera DVB-t i s.)
Przepraszam że tak na raty ale mogę pracować tylko późnym wieczorem i w nocy.
Po przetestowaniu pozostałych funkcji wpiszę wyniki.
Po testach:
Menu serwisowe: 1.OPTION - podkategoria COUNTRY nieaktywna (zaciemniona)
2.CONTROL - podkategoria PDP OPTION nieaktywna (zaciemniona)
3.SVC - cała OK.
4.EXPERT - cała nieaktywna (zaciemniona)
5.ADC/WB - cała OK.
6.ADVENCED - aktywna ale nie da się wejść
Złącze PC (komputer podłączony za pomocą przewodu D-SUB) Obraz i dźwięk z PC jest.
Testowane tryby:
1024x768 60Hz, 70Hz, 75Hz dla High i True - OK nie obsługuje 85Hz i 100Hz
1280x720 60Hz, 70Hz, 75Hz dla High i True - OK nie obsługuje 85Hz i 100Hz
OSD i funkcja autodopasowania dla trybu PC prawidłowe.
Złącza HDMI 1,2,3 (tuner DVB-c) Obraz i dźwięk jest.
1920x1080p - 50Hz - OK
1920x1080i - 50Hz - OK
1280x720 - 50Hz - OK
720x576i - 50Hz - OK
formaty 4:3 i 16:9 pracują prawidłowo, tryby pracy zmieniają się automatycznie.
Antena naziemna (tuner DVB-t) Strojenie TV i R w pełnym zakresie OK.
Edycja kanałów OK.
Pamięć po wyłączeniu zasilania OK.
Obsługa HD OK.
MENU GŁÓWNE 1. OBRAZ - nieaktywne podkategorie (zaciemnione): Autodopasowanie, Ekran, Ustawienia zaawansowane
2. DŹWIĘK - nieaktywne podkategorie (zaciemnione): Język ścieżki dźwiękowej, Format dźwięku, Opis audio
3. KANAŁ - cały OK
4. USTAWIENIA - nieaktywne podkategorie (zaciemnione): Napisy, Cyfrowy teletekst, Common interface
5. WEJŚCIE - cały OK
6. APLIKACJE - cały OK
7. POMOC TECHNICZNA - cały OK.
NIE DZIAŁA PIP.
Pytanie brzmi co spowodowało uszkodzenie?
Najważniejsze funkcje TV pracują prawidłowo.
Na tę chwilę nie pozostaje nic innego jak zaprogramować układ i spróbować co się podzieje dalej. (o efektach poinformuję za około 2 tyg.)
Dziękuję użytkownikowi krzysio61 za wsad.
Na tę chwilę dziękuję wszystkim za zaangażowanie i nieocenioną pomoc oraz chęć dzielenia się wiedzą, którą posiadacie.
Chyba problem w wsadzie IC501/ koło CPU BGA
Kol. wczoraj mi wysłał (jestem na urlopie poza UK), zobacz
- zachowaj na wszelki wypadek swój
** spróbuj z zapisanym (FF ) 24C256 (atmel 2ECL)
- potem z tym w zał.
Quote:
Dla CPU jest IC501 - IC501 ATMLH 020 2ECL B/ * C256, 24C256
Tak było na BN41-01331B / LE32C530F1W
Tam CPU zapisuje ten EEprom (ustawienia użytkownika)