Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wentylator łazienkowy - napięcie kabla sterującego.

10 Sie 2016 21:09 1317 18
  • Poziom 10  
    Dzień dobry.

    Zachciało mi się zainstalować w łazience wentylator z wyłącznikiem czasowym i czujnikiem wilgotności. Oczywiście najpierw sprawdziłem czy jest wszystko co potrzeba - kabel jest, w środku cztery żyły. Zakupiłem zatem wentylator wa150 firmy Awenta i wziąłem się za robotę. Za pomocą próbówki określiłem która żyła jest sterująca, a która zasilająca. Ucieszony, że mam komplet podłączyłem i tu pojawia się problem - wentylator reaguje tylko na czujnik wilgotności - załącza i wyłącza się prawidłowo, natomiast nie reaguje na napięcie w kablu sterującym - za pomocą włącznika światła wentylator nie startuje. Po pomierzeniu okazało się, że napięcie na nim wynosi 80V. Czy to może być przyczyną? I czy jest prosty sposób aby zmusić wentylator do działania?

    Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • Moderator sekcji Technicznej
    piotrofff napisał:
    czy jest prosty sposób aby zmusić wentylator do działania?


    Tak. Przestać odkrywać Amerykę i podłączyć go zgodnie z dołączoną instrukcją.
  • Poziom 35  
    piotrofff napisał:
    Po pomierzeniu okazało się, że napięcie na nim wynosi 80V

    Napięcie mierzone pomiędzy, którymi punktami?
  • Poziom 10  
    retrofood napisał:
    piotrofff napisał:
    czy jest prosty sposób aby zmusić wentylator do działania?


    Tak. Przestać odkrywać Amerykę i podłączyć go zgodnie z dołączoną instrukcją.


    Jest podłączony zgodnie z instrukcją
  • Poziom 16  
    O ile się nie mylę to ważne aby prawidłowo podłączyć fazę(L) i zero(N).Oznaczenia takie masz na kostce przyłączeniowej.A najlepiej to wrzuć fotkę z twoim podłączeniem.
  • Moderator sekcji Technicznej
    kosmos99 napisał:

    Napięcie mierzone pomiędzy, którymi punktami?


    Mierzone? Musielibyśmy wtedy przyjąć, że przyłożenie końcówek przewodów multimetru za 8 PLN do jakichś punktów jest pomiarem, a nie beletrystyką, jeśli w ogóle nie stanowi science fiction.
  • Poziom 10  
    kosmos99 napisał:
    piotrofff napisał:
    Po pomierzeniu okazało się, że napięcie na nim wynosi 80V

    Napięcie mierzone pomiędzy, którymi punktami?


    Między kablem sterującym (z załączonym światłem) a zerem. Nawet próbówka na tym kablu świeci wyraźnie słabiej. Z wyłączonym światłem nie ma na nim zasilania.
  • Poziom 35  
    To jest błąd ten przewód powinien być zasilany niezależnie od światła bezpośrednio z łącznika (tak samo jak światło).
  • Poziom 10  
    kosmos99 napisał:
    To jest błąd ten przewód powinien być zasilany niezależnie od światła bezpośrednio z łącznika (tak samo jak światło).


    Niestety, nie ja jestem autorem tegoż rozwiązania. To dzieło developera czy raczej jego podwykonawców. Dla jasności - przewody są 4:

    faza - 230V
    sterujący 80V (?)
    zero
    ziemia.
  • Poziom 35  
    Zobacz może jeszcze przy lampie czy jest ok podłączone, albo ten przewód się tam nie pojawia. Może jest przecięty.
  • Poziom 35  
    Pewnie żarówką, bo napięcie pojawia się po jej załączeniu
  • Poziom 10  
    kosmos99 napisał:
    Zobacz może jeszcze przy lampie czy jest ok podłączone, albo ten przewód się tam nie pojawia. Może jest przecięty.


    Niestety jest tam tylko kabel 3 żyłowy - 240V
  • Poziom 35  
    To może jest gdzieś puszka łączeniowa, albo łączenie jest w puszce łącznika.
  • Poziom 23  
    80V pojawia się zapewne przez indukcję, a sam przewód jest zwyczajnie nigdzie nie podłączony. Multimetr z rezystancją 10MΩ pokazuje 80V, ale po dołączeniu dowolnego odbiornika napięcie zniknie.
    Należy doprowadzić do sytuacji, gdzie przy wentylatorze będzie przewód ochronny, neutralny, przewód fazowy z napięciem niezależnie od włączenia światła i przewód, na którym napięcie pojawia się po włączeniu światła (i ten powinien być wykorzystany jako sterujący).
    Jeśli instalacja jest w miarę nowa i poprawnie wykonana, to można mieć nadzieję, że łączenie następuje w puszce pod włącznikiem światła. Jeśli jest inaczej, to może być problem ze wysterowaniem tego wentylatora zgodnie z oczekiwaniami.
  • Poziom 28  
    Prześledź drogę przewodu do wentylatora i do żarówki. Być może żyła idąca do wentylatora jest dołączona do oprawki żarówki.
  • Poziom 10  
    mar_uda napisał:

    Należy doprowadzić do sytuacji, gdzie przy wentylatorze będzie przewód ochronny, neutralny
    jest

    Cytat:
    przewód fazowy z napięciem niezależnie od włączenia światła

    jest
    Cytat:
    i przewód, na którym napięcie pojawia się po włączeniu światła

    i tutaj po włączeniu światła pojawia się wspomniane 80V (a nawet mniej)

    Prześledzenie drogi przewodu może być o tyle trudne, że mieszkanie jest wykończone... No nic na razie działa na czujnik wilgotności.
  • Poziom 23  
    Trudno przypuszczać, żeby ktoś umieścił w łazience puszkę rozgałęźną, więc albo przewód kończy się w puszce pod wyłącznikiem światła, albo w sąsiednim pomieszczeniu, albo w rozdzielni.
    Na początek warto poszukać demontując wyłącznik światła.
  • Poziom 10  
    No więc tak. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Pogrzebałem w puszcze wyłącznika, popatrzyłem w rozdzielni - dodatkowego kabla brak. Wentylator podpiąłem jedynie do czujnika wilgoci - działa. Zostawiam jak jest.