Koledzy dziękuje za odpowiedz.
Jeśli już miał bym montować klimę do ogrzewania i chłodzenia wybrał bym na pewno split w wersji kanałowej takie urządzenie kosztuje w granicach 4,5 tys brutto przy 23% vat
Do montażu potrzebował bym ekipę w zasadzie tylko do spięcia urządzeń napełnienia i pierwszego uruchomienia.
Na stronie Ciepło właściwe zrobiłem przybliżoną kalkulację zapotrzebowania na moc i wychodzi to następująca:
- Maksymalna moc grzewcza 3,2kW
-Przeciętna moc grzewcza 1,5kW
-Wskaźnik zapotrzebowania na moc 79W/M2
-Całkowite roczne zapotrzebowanie na energię 5958 kWh
Dodatkowo z danych klimatycznych:
Przeciętny okres grzewczy :
166 Dni
Temperatura średnia 2.24*C
Zastanawiałem się właśnie nad klimatyzacją Kanałową o mocy nominalnej chlodniczej 3,5kW (grzewcza ok 3,8kW) a maksymalna szybuje nawet w okolice 5kW
(dane na podstawie :PARAMETRY TECHNICZNE - Klimatyzator kanałowy Midea MTBU-12 źródło:
http://klima-sklep.pl/klimatyzacja/2427-klimatyzator-kanalowy-midea-mtbu-12.html
Powyższa treść jest własnością Evolution Brand SP. Z O.O. SP. K.)
Koszt takiej klimatyzacji to 5tyś dodatkowo przyjmijmy na kanały i obsługę nawet te 1tyś zł
Piec gazowy o mocy tak niskiej ciężko znaleźć koszt w granicach 4,5 tyś
kaloryfery średni po 300zł x 4szt = 1,2tyś
Instalacja (rozdzielacz, rury, kształtki itp.) optymistycznie również ok 1,5tyś
Projekty gazowe, pozwolenia, opinie. ok 0,5tyś
Wkład kominowy 3-4m ok 1tyś
Razem ok 8,7tyś złotych
Koszty ogrzewania jako medium za kWh wychodzą podobnie.
Z tego co czytam to chyba nawet na + klimatyzacji
Przyjmując średnia sprawność na poziomie 300%
Koszt ogrzewania=5958kWh/3*0,55zł/kWh=1092,3 zł na rok
Myślę ze ten wynik i tak jest zawyżony.
Przy okazji tego posta zrobiłem sobie mały bilans kosztowy.
Szukam tutaj tak naprawdę informacji od użytkowników zarówno na plus i na minus takiego rozwiązania oraz doświadczenia w tej materii którego ja akurat nie mam.
Na nieszczęście jestem świadomy technologi i to na dodatkowo utrudnia wybór.
Dodam tylko jeszcze ze w planie jest montaż małego kominka (dla klimatu i jeśli zdecyduję się na klime, zabezpieczenia na wypadek W)
Możliwość produkcji energii elektrycznej o której wspomniał kolega Jan_Werbinski w moim przypadku jest bardzo możliwe,
mieszkanie znajduje się w kamienicy (3 sąsiadów) na piętrze wiec mam dostęp do dachu i jestem elektrykiem i mam możliwość zakupu w
dobrych pieniądzach paneli.( czy to zrobię nie wiem, może tak dla własnego doświadczenia i chęci zbadania takich rozwiązań)
Jeszcze raz dziękuje za wypowiedz i mam nadzieję na następne konstruktywne informacje doświadczenia itp.
Pozdrawiam
M