Piotr_Pomierski wrote: Czy nie będzie problemu by ładować takie baterie od UPS za pomocą alternatora i oczywiście z kawałkiem elektroniki.
A da się, ale regulator musi być bardziej skomplikowany od samochodowego, bo tam reguluje się napięcie jedynie, a ograniczenie prądu wynika naturalnie z charakterystyki alternatora - akumulator samochodowy o pojemności 48Ah zniesie ładowanie prądem 30A, a akumulator żelowy z UPS zacznie puchnąć.
Piotr_Pomierski wrote: Generalnie chcę zrobić kosiarkę akumulatorową (wiem tematów jest trochę na forum)
i chcę załadować do niej dwa lub trzy takie baterie 12 połączone równolegle dla większej mocy. Idealne rozwiązanie jakie chcę osiągnąć to ładowanie w trakcie pracy kosiarki. Silniki sterujące napędem, skręcaniem i koszeniem będą elektryczne na 12V
Kosiarka zbudowana w/g tej zasady będzie rozmiarów małego traktora.
Piotr_Pomierski wrote: Jeszcze się zastanawiam czy nie będzie problemu z pobieraniem prądu z akumulatorów i jednoczesne ich ładowanie.
Nie będzie.
Piotr_Pomierski wrote: Moje pierwsze rozwiązanie to zrobić elektronikę, która będzie przełączać np. w trakcie pracy całość będzie pracować na dwóch akumulatorach a trzeci będzie ładowany. Po naładowaniu system przełączy ładowanie na następny a ten nowy naładowany włączy do obwodu pracy.
Niedobry pomysł - starczy monitorować prąd płynący do akumulatora - gdy będzie za duży to ograniczać wzbudzenie.
Piotr_Pomierski wrote:
Co do ładowania to pomyślałem że może zrobił by to ładowanie ze zwykłego silnika ze szczotkami, który by służył jako prądnica.
Alternator jest lżejszy od zwykłej pradnicy przy tej samej mocy.
Piotr_Pomierski wrote: chciałbym zredukować masę do minimum a taki alternator trochę waży.
Uff - waść sobie zaprzeczasz. Jak ma być lekkie - to wyeliminuj alternator i silniki elektryczne. Jak ma być ciche i akumulatorowe - wyeliminuj silnik spalinowy i alternator, akumulatory ładuj z sieci...