Witam wszystkich, projektuję impulsowy regulator prądu do prostownika lecz mam problem z tranzystorami mocy. Prostownik ma transformator toroidalny 600W i dwa uzwojenia 12V. Napięcie wyjściowe jest ustawiane poprzez połączenie uzwojeń szeregowo lub równolegle. Zastosowanie prostownika to wspomaganie rozruchu lub ładowanie akumulatora. W czasie rozruchu tranzystory są mostkowane przez przekaźnik. Regulator wykonałem w celu ograniczenia prądu ładowania.
Prąd regulatora ograniczyłem do 15A za pomocą potencjometru R5.
Dlaczego podczas zwarcia (co czasem jest możliwe podczas przypadkowego zetknięcia zacisków) tranzystory wytrzymują tylko chwilę mimo, że amperomierz wskazuje tylko 15A. Zastosowane tranzystory wg danych katalogowych wytrzymują 270A (wytrzymałość krzemu), ze względu na obudowę możliwe jest przepuszczenie prądu o wartości 195A. Dwa tranzystory połączone równolegle powinny wytrzymać 195 x 2 czyli 390A. Dlaczego nie wytrzymują nawet 15A?
Tranzystor IRFB3006 Link
Schemat układu:
Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.
Prąd regulatora ograniczyłem do 15A za pomocą potencjometru R5.
Dlaczego podczas zwarcia (co czasem jest możliwe podczas przypadkowego zetknięcia zacisków) tranzystory wytrzymują tylko chwilę mimo, że amperomierz wskazuje tylko 15A. Zastosowane tranzystory wg danych katalogowych wytrzymują 270A (wytrzymałość krzemu), ze względu na obudowę możliwe jest przepuszczenie prądu o wartości 195A. Dwa tranzystory połączone równolegle powinny wytrzymać 195 x 2 czyli 390A. Dlaczego nie wytrzymują nawet 15A?
Tranzystor IRFB3006 Link
Schemat układu:

Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.