Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TD-W8901G - Zmiana local IP

rekin01 14 Sie 2016 13:57 825 33
  • #1 14 Sie 2016 13:57
    rekin01
    Poziom 16  

    Proszę o pomoc w zmianie IP routera. Jeżeli próbuje zmienić tak jak w każdym routerze nie zmiana nie działa.

    0 29
  • #2 14 Sie 2016 14:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Spróbuj w innej przeglądarce, niestety W8910g to już "zabytek".

    0
  • #3 14 Sie 2016 14:37
    rekin01
    Poziom 16  

    Potrzebuję do podzielenia radiówki, nie do neostrady, dlatego muszę mu zmienić IP, bo prawdopodobnie WAN i LAN na tej samej numeracji nie będą działać.

    0
  • #4 14 Sie 2016 14:44
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Tym routerem nie podzielisz radiówki, to jest router z WAN-em ADSL.

    0
  • #5 14 Sie 2016 14:46
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak jak mówi kolega @bogiebog W8901g nie ma WAN-a ethernet-owego. Masz w ogóle dostęp do konfiguracji?

    0
  • #6 14 Sie 2016 16:00
    rekin01
    Poziom 16  

    Da się podzielić bez problemu. Z AP kablem do jedego z portów i później przez wifi lub po kablu. Wypróbowane przy moim funboxie od neo.

    0
  • #7 14 Sie 2016 16:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A kto powiedział że się nie da? W8901g może działać jako AP ale nie jako router WAN-owy tak jak pisałeś wcześniej.

    0
  • #8 14 Sie 2016 17:47
    rekin01
    Poziom 16  

    Dobrze, nie o tym jest mowa tylko jak zmienić IP

    0
  • #9 14 Sie 2016 17:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    jimasek napisał:
    Masz w ogóle dostęp do konfiguracji?

    Nie odpowiedziałeś na moje pytanie więc jak mam ci pomagać?

    0
  • #10 14 Sie 2016 18:01
    rekin01
    Poziom 16  

    Oczywiście, że mam dostep. Przeniesienie tego tematu do tego działu to chyba żart jakiś, ale niech będzie. Chodzi o to, że po zmianie na IP 10.0.0.1 router nie zapisuje tych ustawień. Tak, oczywiście klikam na SAVE oraz też próbowałem uruchomić na nowo router i nie pomogło.

    0
  • #11 14 Sie 2016 18:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rekin01 napisał:
    Przeniesienie tego tematu do tego działu to chyba żart jakiś, ale niech będzie.

    To jest twoje zdanie, moje jest nieco inne.

    rekin01 napisał:
    Tak, oczywiście klikam na SAVE oraz też próbowałem uruchomić na nowo router i nie pomogło.

    Próbowałeś na różnych przeglądarkach? Pisałem że W8901g to już antyk i nie radzi sobie z nowymi przeglądarkami.

    0
  • #12 14 Sie 2016 18:42
    rekin01
    Poziom 16  

    Skoro zapisuje ustawienia przy zmianie hasła do logowania lub nazwy użytkownika, to przeglądarka nie ma tu raczej nic do rzeczy.

    0
  • #13 14 Sie 2016 18:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Sprawdziłeś to o co prosiłem czy z góry zakładasz nie bo nie!?

    0
  • #14 15 Sie 2016 08:52
    rekin01
    Poziom 16  

    Na operze i na mozilli nie da się zmienić. Tak jak pisałem wcześniej przeglądarka nie ma nic do rzeczy. Inne zmiany można zapisać.

    0
  • #15 15 Sie 2016 08:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Masz gdzieś dostęp do IE? Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i sprawdź czy tam się coś zmienia. Jeżeli nie pozostaje tylko telnet.

    0
  • #16 16 Sie 2016 15:52
    rekin01
    Poziom 16  

    Podłączyłem się do AP i niestety nie działa. Zmieniłem IP tak jak ma ustawiony komputer, który jest podłączony i nie działa. Nie wiem co trzeba jeszcze zmienić żeby to odpaliło. Da się zmienić IP lokalnej sieci, ale DHCP trzeba zmienić na Delay.

    0
  • #17 16 Sie 2016 16:27
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    rekin01 napisał:
    ale DHCP trzeba zmienić na Delay.
    Raczej Relay, ale jeśli to ma działać jako AP, to DHCP powinno być w ogóle wyłączone (Disabled).

    0
  • #18 16 Sie 2016 17:15
    rekin01
    Poziom 16  

    Dlaczego ma być wyłączone? Przecież o to chodzi, żeby nadawało IP automatycznie i można się było spokojnie podłączyć po wpisaniu hasła. Nie wiem dlaczego to nie nie chce działać. Miałem już podobny przypadek, to zmiana puli adresowej pomogła. Niestety w tym przypadku po zmianie IP lokalnego i puli adresowania nie da się zapisać. Po zmianie na Relay da się zapisać, ale nie działa.

    0
  • #19 16 Sie 2016 17:36
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Całkowicie wyłącz DHCP na TP-Link ma działać jako AP.

    0
  • #20 16 Sie 2016 18:40
    rekin01
    Poziom 16  

    To chyba nie o to chodzi, w jednym z tematów (https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3094352&highlight=) pisałem o podobnym przypadku i DHCP nie miało nic do rzeczy.
    Jak podłączyłem do funboxa, to nic kompletnie nie musiałem robić, TP-LINK zadziałał jako BRIDGE i mogłem się połączyć z netem przez funboxa lub prze TP-LINK. Poza tym, jak wyłączę DHCP, to nie połączę się ze smartfona, bo tam nie można na sztywno wpisać IP.
    Jeżeli wyłączę DHCP, to połączenie z funboxem też przestaje działać.

    0
  • #21 16 Sie 2016 20:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pewnie masz coś nie tak z połączeniem Funbox - TP-link - Link - W8901g jest przezroczysty i działa jako AP (punkt dostępowy) adresację w sieci nadaje główny router (brzegowy). W twoim wypadku będzie to funbox czy router CPE od tej radiówki.

    0
  • #22 16 Sie 2016 20:45
    rekin01
    Poziom 16  

    Zgadza się, tak było jak nic nie zmieniałem i podłączyłem do funboxa. Do radiówki muszę wpisać IP i maskę i bramę, ale niestety nie działa.

    0
  • #23 16 Sie 2016 20:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    No to musisz kupić router WAN-owy co umożliwi ci podział sieci (internetu) na urządzenia lokalne.

    0
  • #24 16 Sie 2016 21:17
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    rekin01 napisał:
    Do radiówki muszę wpisać IP i maskę i bramę, ale niestety nie działa.
    To napisz, jak dokładnie wygląda twój internet. Jakie urządzenie (model), jak skonfigurowane: LAN adres IP, maska, czy jest włączone DHCP. Jakie adres chcesz mieć w komputerze i TP-Linku? Maska, brama itp. Wszystko jest ważne.

    0
  • #25 16 Sie 2016 22:44
    rekin01
    Poziom 16  

    Komputer, który jest w tej chwili podłączony do internetu działa na ustawieniach:
    192.168.0.32
    255.255.255.0
    192.168.0.1

    Takie ustawienie wpisuję w zakładce internet w TP-LINKU po zmianie z Na static IP.
    Fabryczne ustawienie LAN w TP-LINKU 192.168.1.1

    0
  • #26 16 Sie 2016 22:53
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    rekin01 napisał:
    Takie ustawienie wpisuję w zakładce internet w TP-LINKU
    To ci nic z tego nie wyjdzie. "Internet" w tym routerze to port ADSL - gniazdo RJ11. Reszta gniazd to LAN - wspólny jeden adres IP ustawiany w zakładce LAN. Nie zrobisz z niego takiego routera, jaki ci potrzebny, bo nie ma ethernetowego portu WAN.
    Funbox 2 taki port ma (czerwone gniazdo ETH5/WAN), dlatego pewnie tam ci działało.
    jimasek napisał:
    No to musisz kupić router WAN-owy co umożliwi ci podział sieci (internetu) na urządzenia lokalne.

    0
  • #27 16 Sie 2016 23:01
    rekin01
    Poziom 16  

    Chyba jednak tak nie jest, jak już pisałem po podłączeniu do mojego funboxa działa jak trzeba bez konieczności jakiejkolwiek konfiguracji.

    0
  • #28 16 Sie 2016 23:04
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    Przeczytaj, co dopisałem przed chwilą powyżej.

    0
  • #29 16 Sie 2016 23:12
    rekin01
    Poziom 16  

    IP można zmienić oddzielnie na zakładce Internet jak i LAN więc którykolwiek z portów zadziała jak WAN.

    W załączniku zrzut opcji w zakładce internet.

    0
  • #30 17 Sie 2016 11:38
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    rekin01 napisał:
    którykolwiek z portów zadziała jak WAN
    NIE!!!!!!!!!! Nie "którykolwiek".
    Czytaj ze zrozumieniem, co ci tu piszemy. W tym urządzeniu port WAN jest jeden - to mniejsze gniazdo RJ11, ale to jest tylko do podłączenia linii telefonicznej z ADSL Innego wejścia WAN nie zrobisz!
    A jeśli masz inne zdanie niż profesjonaliści, twój problem. Powodzenia.

    0