Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo 1.8 benzyna 2002 - rozładowuje się akumulator.

mj260381 15 Aug 2016 12:56 2742 6
    mj260381
    Level 1  
    Witam
    Od jakiegoś czasu rozładowuje mi codziennie coś akumulator, kiedy go naładuje przez noc zostaje rozładowany. Proszę o pomoc, wyjąłem radio i ale jest to samo, regulator napięć wymieniony na nowy i dalej to samo.
    asgdran
    Level 12  
    Niech pan zobaczy czy jest woda w akumulatorze bo ja ostatnio tak samo miałem.
    Jeśli akumulator jest ok to coś kradnie prąd a wtedy polecam metodę że wpina pan amperomierz między klemę a akumulator i wtedy po kolei wyciąga pan bezpieczniki aż pobór spadnie, w zasadzie tylko komputer, centralka/alarm i radio ma prawo pobierać energię.
    Do amperomierza warto dorzucić jakiś mały bezpiecznik w razie jakiejś wpadki.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakaś diagnostyka, sprawdzony akumulator? Jaki pobór prądu w samochodzie po uśpieniu? Tak działając po omacku, niczego nie naprawisz przez miesiąc.
    Doradca ProfiAuto.pl
    Level 10  
    Powodów może być bardzo dużo. To, że to nie jest radio, już Pan wie. Warto zmierzyć pobór prądu po zamknięciu wszystkich drzwi za pomocą miernika prądu.

Może być to spowodowane również systemem alarmu jeżeli występuje, komputerem PCM, który steruje wieloma elektronicznymi podzespołami, czujnikiem otwartych drzwi bądź klapy lub zwykłym uszkodzeniem akumulatora.

Jeżeli nie posiada Pan narzędzi i doświadczenia, radzę udać się do elektronika, który zmierzy napięcie ładowanie alternatora.

Zdarzało się, że losowo w tych modelach problemy z rozładowaniem akumulatora były spowodowane właśnie alternatorem. Diagnoza tego elementu powinna pomóc.

Pozdrawiam,

Doradca ProfiAuto.pl
    Jacunio21
    Level 2  
    Witam. Miałem Taki sam problem. Jestem posiadaczem Forda mondeo mk3 2.0l z 2002roku. Ostatnio rozładowywał mi się akumulator i to w ciągu jednej nocy. Zacząłem szukać na różnych forach i nie wiele znalazłem. Postanowiłem samemu znaleść przyczynę i zacząłem szukać. Po kilku dniach już miałem dość. Podpinałem amperomierz i miałem cały czas pobór prądu rzędu 0.21A. niby nie dużo ale po nocy auto nie odpalało. Podpinałem komputer i błędy były typu (zwarcie z masą obwodu silnika sterującego całkowitym zamknięciem szyb : obwód cewki przekaźnika sterowaniem układu oszczędzania akumulatora zwarty do masy ). Różne rzeczy opisywali ludzie ale żadna nie działała. Dodam że wymieniłem regulator napięcia w alternatorze. Wymieniłem moduł komfortu niestety bezskutecznie. Odpinałem wtyczki wyjmowałem bezpieczniki i nic. Okazało się że przekaźnik K115 się nie rozłącza. Po wyjęciu tego przekaźnika prąd spadał do 0.06A. Ale akumulator dalej się rozładowywał. W fordzie jest taka funkcja że po jakiś 20 do 30 minut moduł komfortu usypia wszystko i prąd powinien spaść do 0.02 A. I tutaj doszliśmy do sedna. W momencie kiedy moduł komfortu po 20 minutach usypiał wszystko prąd u mnie wzrastał od 1.75 aż do 2.6 A. Znowu zacząłem odpinać wszystko i nic, aż do momentu odpięcia głównego przewodu (czerwonego) od alternatora. Prąd od razu spadł do 0.02A. Okazało się że alternator się wzbudza i ciągnie prąd. Czemu nie wiem ale po wymianie prodlem zniknął i błędy na kompie też zniknęły. Reasumując do Forda nie można dawać zamienników ( oczywiście nie we wszystkich przypadkach). Mam nadzieje że komuś to pomoże.
    drzymala
    Level 1  
    Jacunio21 wrote:
    Okazało się że alternator się wzbudza i ciągnie prąd. Czemu nie wiem ale po wymianie prodlem zniknął i błędy na kompie też zniknęły. Reasumując do Forda nie można dawać zamienników ( oczywiście nie we wszystkich przypadkach). Mam nadzieje że komuś to pomoże.

Dzień dobry - mam właśnie ten sam problem - pytanie po wymianie czego? problem zniknął - po wymianie alternatora?
    Paweł
    Jacunio21
    Level 2  
    Tak. Tylko trzeba kupić albo nowy albo używkę ale o bardzo zbiliżonych numerach. Nie kupować regenerowanego!!!!!!!!!

Moderated By CameR:

Nie pisz bzdur na temat regenerowanego alternatora.
    Na 100% lepiej dobrze zregenerować oryginał niż montować nowego "Chińczyka".
    .
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.