Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renualt Scenic II - Gaśnie na wolnych obrotach - zimny silnik

gsmowiec 15 Aug 2016 15:49 4626 7
    gsmowiec
    User under supervision
    Renualt Scenic II 2004r 7osobowy
    1,6 16V
    Samochod oryginalnie na gazie sekwencyjnym holenderskim.
    Jest jakiś problem z instalacją gazową gdyż samochód nie przełącza się wogole na gaz.
    Dodatkowo auto na zimnym silniku nie ma wolnych obrotów (po odpaleniu odrazu gaśnie)
    Jak się już silnik rozgrzeje to chodzi normalnie ale na gaz się nadal nie przełącza.
    Wymieniłem swiece ale to nic nie dało.
    Odstawiłem do mechanika
    Mechanik podejrzewa ze brak wolnych obrotów jest spowodowany właśnie przez tą uszkodzoną instalacje a dokładniej uszkodzony jakiś sterownik od gazu ale nie ma sprzętu aby sprawdzić sterownik od gazu.
    Według mechanika nie ma żadnych innych uszkodzeń które mogą powodować brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Mam teraz pytanie czy brak wolnych obrotów na benzynie może być rzeczywiście spowodowany wadliwą instalacja gazową?
    i ci może jeszcze powodować brak wolnych obrotów?
    cezars65
    Level 24  
    Kolego nie napisałeś jakiej marki jest ta instalacja , ale wiem na pewno że jeżeli montowana w Holandii to nie ma co się dziwić że mechanik jej nie jest w stanie ogarnąć . Jedyną osobą znaną i polecaną na forach różnych marek i ogarniającą te tematy jest warsztat w Poznaniu . Mają dostęp do części i do programów diagnostycznych. Wiem że terminy na dostanie się do nich są długie , kasują nieżle , ale są skuteczni .
    gimak
    Level 40  
    To o co kolega wyżej zapytał, co to za instalacja. A co do braku wolnych obrotów - nie wiem jaki masz silnik i czy jest tam w nim silniczek krokowy odpowiadający za wolne obroty. Jeżeli jest to przy zimnym silniku może się zacinać - nie otwierać.
    gsmowiec
    User under supervision
    Sorry że tak długo odpisuje ale to nie mój samochód.
    typ silnika: 1.6L L4 DOHC 16V
    instalacja: eurogas

Byłem dziś u gazownika i mi powiedział ze brak wolnych obrotów w tym wypadku nie ma nic wspólnego z instalacja gazową. Powiedział też że instalacja gazowa w tym samochodzie jest specyficzna gdyż auto przełącza się na gaz dopiero w czasie jazdy - na postoju nawet po przygazowaniu i osiągnięciu odpowiedniej temperatury auto nie przełączy się na gaz.
    Sprawdziłem i rzeczywiście tak jest - po przejechaniu odcinka auto bez problemu przełączyło sie na gaz wieć pewnie tą usterkę można wykluczyć ale problem nadal jest.

Samochód na zimnym silniku wogole nie ma wolnych obrotów - odpala i gaśnie
    a na ciepłym silniku chodzi na wolnych obrotach ale pracuje bardzo nierówno (trzęsie całym silnikiem)
    Jeżeli chodzi o sam silnik krokowy to z tego co mi powiedział mechanik to w tym silniku jest on zespolony z przepustnicą (nie wiem ile w tym jest prawdy)
    W takim wypadku wykluczając usterkę gazową to co jeszcze może powodować nierówną prace silnika i brak wolnych obrotów na zimnym?
    cezars65
    Level 24  
    Czyli można rozumować że problem z pracą na biegu jałowym jest na benzynie. Od tego bym zaczął . Na początek podłączyć go jednak pod CLIP-a i zobaczyć co wyjdzie. W tym silniku nie ma silnika krokowego do regulacji prędkości obrotowej biegu jałowego , jest przepustnica sterowana serwosilnikiem i to on min. odpowiada za prawidłową pracę silnika na biegu jałowym. Tak jak pisałem co by nie wróżyć z fusów , to diagnostyka CLIPEM na początek.
    gsmowiec
    User under supervision
    Byłem u kolejnego mechanika i po podpiecu pod komputer pokazało błąd:
    DF119

Mechanik zdiagnozował: uszkodzenie
    czujnika położenia wałka rozrządu oraz temperatury płynu chłodniczego.

Niestety wymiana tych czujników nie przyniosła żadnego rezultatu - nadal błędy po skasowaniu się pojawiają oraz auto nierówno chodzi.

Zastanawiam się czy to może być przestawiony rozrząd ale czy w przypadku przestawienia paska rozrządu można by wogole samochodem jeździć?
    genek1000
    Level 35  
    DF 119 jakie ma rozszerzenie : "brak sygnału" czy "przesunięcie poza polem" czy jakoś tak :D Przepustnica była czyszczona i przyuczona ? Co to znaczy że " nierówno chodzi " może takie odczucie z powodu niskich obrotów biegu jałowego ?
    Z przestawionym rozrządem silnik pracuje " normalnie " tylko brakuje mu mocy .