logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie robocika - lepiej zasilać pakietem 4,2V czy 7,4V

tol2di 16 Sie 2016 13:56 3336 19
REKLAMA
  • #1 15871934
    tol2di
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jakie rozwiązanie zasilania dla robocika z 6 serwomechanizmami (cztery serwomechanizmy typu standard napęd dla kół i dwa serwomechanizmy mikro obracanie czujników) będzie najlepsze.

1. - 2 pakiety akumulatorków Li-ion 4,2V plus przetwornica podnosząca napięcie do 5V
    2. - 2 pakiety akumulatorków Li-ion 7,4V plus przetwornica obniżająca napięcie do 5V

Pierwsze rozwiązanie jest o tyle dla mnie łatwiejsze że mam wszystko co pozwoli mi ładować akumulatorki na stałe zabudowane w robociku i jednocześnie je kontrolować przed przeładowaniem i nadmiernym rozładowaniem, będę musiał tylko zrobić wydajną przetwornicę do zasilania serw.

Przy drugim rozwiązaniu muszę wykonać wszystko od zera.
  • REKLAMA
  • #3 15872050
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 712
    Skoro pytasz jak lepiej, to moim zdaniem zdecydowanie obniżać napięcie do 5V niż podnosić.
    Przy pakiecie 7.4V możesz mieć bardziej sprawną przetwornicę, czy zastosować jakikolwiek stabilizator LDO.
    Będzie mniej obciążony pakiet, jego realna pojemność "będzie większa", bo będzie rozładowywany mniejszym prądem.
    W razie potrzeby jak będzie potrzebne kolejne napięcie to łatwo zejdziesz do potrzebnej wartości, nawet przez dzielnik od biedy, czy diodę zenera, czy jakiś stabilizator. Dużo możliwości.
    Przy przetwornicy step-up, jakoś nie widzę zalet w tym przypadku.
    A co Tobie łatwiej zdobyć/zrobić to już inna kwestia.
  • #4 15873798
    tol2di
    Poziom 11  
    Szukając po sieci znalazłem takie oto rozwiązanie ładowarki do pakietów li-ion 7,4V. Pakiet na pewno musi mieć zamontowany balancer który załatwia sprawę nadmiernego naładowania pakietu.

- Jak dorobić do tej ładowarki sygnalizację ładowania i naładowania pakietu.
    - Czy można podczas ładowania zasilać z niej elektronikę robota (update oprogramowania), a jeśli nie to jak to zmodyfikować.

Zasilanie robocika - lepiej zasilać pakietem 4,2V czy 7,4V
  • #5 15875069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 15875289
    tol2di
    Poziom 11  
    Czyli schemat powinien wyglądać w ten sposób.

Zasilanie robocika - lepiej zasilać pakietem 4,2V czy 7,4V .

Mam nadzieje że prawidłowo rozrysowany.

Czy mogę do pakietów li-po zainstalować balancer z pakietu li-ion.

Jakimi innymi tranzystorami mogę zastąpić MPS2222A i BC547

Edyta znalazłem że zamiast MPS2222A można dać BC148
  • #7 15876822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15877319
    tol2di
    Poziom 11  
    A czy mogę diodami przyblokować ładowanie akumulatora z złącza zasilacza czy portu USB które jest na płytce Arduino
  • #9 15878799
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 15878939
    tol2di
    Poziom 11  
    O właśnie o to mi chodziło dzieki
  • #11 15917030
    tol2di
    Poziom 11  
    Czy tranzystor MPS2222A mogę zamienić na BC547 pamiętając o różnicy wyprowadzeń łatwiej zastosować mi dwa takie same w projekcie.
  • REKLAMA
  • #12 15917514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15937810
    tol2di
    Poziom 11  
    Dzięki RitterX części już mam niestety kolba w stacji mi się zepsuła i z lutowaniem muszę poczekać więc drążąc temat ładowania pakietów 7,4 V znalazłem dwa gotowe moduły, który waszym zdaniem byłby lepszy do ładowania pakietu 7,4 V wyposażonego w balancer poniżej zamieszczamy linki niestety tylko do aukcji.

Aukcja 1
    Aukcja 2
  • #14 15937941
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15938439
    tol2di
    Poziom 11  
    Czyli powyższa ładowarka na Lm317t nadaje się do pakietu li-ion z balancerem najlepiej.
  • #16 15938568
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    Ile prądu ciągnie ten Twój robocik ?
    Widzę że ludzie mają tendencję do utrudniania sobie życia.
    Jak słyszę po raz kolejny hasło LDO które ma wszystko załatwiać, to już się nie mogę nawet uśmiechać...
    Zaletą LDO jest możliwość pracy przy napięciu wejściowym niewiele wyższym od wyjściowego, jaka jest to zaleta przy pracy z pakietem 2S ?
    Żadna, 2S zawsze ma napięcie wystarczające do zwykłego stabilizatora, bo przy niższym napięciu akumulator zdechnie, czyli LDO możemy z rozważań wyrzucić.
    Żeby nie zajechać totalnie akumulatorów musimy zapewnić im dobre ładowanie i zabezpieczenie przed kompletnym rozładowaniem.
    Co do ładowania to zastanawiam się po co kombinować z LM317 skoro części do takiej ładowarki kosztują więcej niż kompletna ładowarka profesjonalna realizująca porządną procedurę ładowania.
    Ładowanie pakietu 2S jest bardziej skomplikowane, a sprawność przetwornic step up i step down jest zbliżona, to ze względu na prostotę postawiłbym na pakiet 2P czy też 3P, 4P jeśli robocik tego wymaga.
    Drugi problem którego nikt nie dotknął to zabezpieczenie przed rozładowaniem.
    Najprostszy jest sposób ze sklepu spożywczego obok :)
    Teraz nawet w spożywczych są PowerBanki :)
    Jeśli znajdziesz produkt który daje wymagany przez Ciebie prąd, uzyskasz:
    - akumulatory,
    - układ ładowania,
    - zabezpieczenie przed rozładowaniem,
    - estetyczne obudowy.
    Nie analizowałem schematów wewnętrznych PowerBanku, ale jeśli Ci braknie prądu do założeń, to ze znanych mi układów nic nie stoi na przeszkodzie by połączyć równolegle wyjścia kilku identycznych PowerBanków.
    Pozdrawiam
  • #17 15939212
    tol2di
    Poziom 11  
    Pisałem przecież że pakiet jest zabezpieczony balancerem przed nadmiernym rozladowaniem i przeladowaniem więc ten problem jest rozwiązany, pozostaje tylko ładowarka prosta i skuteczna.
  • #18 15939585
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 424
    Witam
    A wiesz co to jest balancer? bo mam obawy że nie.
    Balancer dzieli energię pomiędzy szeregowo połączone akumulatory w pakiecie, nie zabezpiecza ogniw przed przeładowaniem a tym bardziej przed rozładowaniem.
    Jeśli już chcesz kleić ładowarkę na LM317 to weź pod uwagę, że większość mocy wydzieli się na LM317 zamiast ładować pakiet, szczególnie bolesne byłoby to przy akumulatorach połączonych równolegle, wtedy koło 70℅ energii pójdzie w ciepło.
  • #19 15940356
    tol2di
    Poziom 11  
    Ok zabezpieczeniem sprawdziłem odcina napięcie w pakiecie.
  • #20 16020224
    tol2di
    Poziom 11  
    Wykonalem ta ladowarkę i tak pierwszy problem nie mogę ustawić na wyjściu napięcia 8,4V, maksymalnie mam jakieś 7,6V. Co trzeba zmodyfikować żeby otrzymać potrzebne napięcie ładowania, może któryś rezystor zamienić na potencjometr i dokładnie ustalić wartość. Ladowarkę montowalem na rezystorach o dokladnosci 5%.

Czy świecenie diody w tej ładowarce jest normalne gdy nie mam podłączonego akumulatora do niej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zasilania robota z 6 serwomechanizmami, rozważając dwa rozwiązania: pakiet 4,2V z przetwornicą podnoszącą napięcie do 5V oraz pakiet 7,4V z przetwornicą obniżającą napięcie do 5V. Uczestnicy forum wskazali, że lepszym rozwiązaniem jest zasilanie z pakietu 7,4V, ponieważ umożliwia zastosowanie bardziej efektywnej przetwornicy oraz stabilizatorów LDO, co zmniejsza obciążenie akumulatora. Podkreślono również znaczenie balancerów w pakietach Li-ion oraz konieczność stosowania odpowiednich układów ładowania, aby uniknąć przeładowania ogniw. Wskazano na problemy z ładowarkami oraz na potrzebę ich modyfikacji, aby dostosować napięcie ładowania do wymagań akumulatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA