Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrzewa się slot kart pamięci TF

expol1 17 Aug 2016 11:02 1314 4
    expol1
    Level 5  
    Witam.
    Zakupiłem niedawno kamerkę CCTV ze slotem na karty pamieci TF/micro sd. Kamerka działa ale po włożeniu kart pamieci strasznie nagrzewa się slot oraz karta pamieci do takiego stopnia ze nie da się jej przez chwilę dotknąć bo parzy.
    Sprawdziłem kartę micro sd w innym urządzeniu oraz na laptopie i tu jest zimna, zapisuje dane i normalnie działa, ale jak włożę ją do kamery znów się nagrzewa wraz ze slotem.
    Wnioskuję że zwarcie ma w kamerze slot, teraz pytanie: czy mam rację? da się wymienić taki slot? a moze kamera do wywalenia?

tutaj wygląd i dane kamerki:
    Hiseeu Security Dome camcorder IR CCTV Camera Video Night Vision Auto Car Driving record Recorder DVR USB Tf Card freeshipping

Moderated By RADU23:

Link do aukcji/sklepu usunąłem, pozostawiając dokładny model i dane techniczne produktu (w załączniku).
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

antek1cza
    Level 31  
    Witam
    expol1 wrote:
    Zakupiłem niedawno kamerkę CCTV ze slotem na karty pamieci TF/micro sd. Kamerka działa ale po włożeniu kart pamieci strasznie nagrzewa się slot
    Uszkodzona kamera tym bardziej , że
    expol1 wrote:
    Sprawdziłem kartę micro sd w innym urządzeniu oraz na laptopie i tu jest zimna, zapisuje dane i normalnie działa, ale jak włożę ją do kamery znów się nagrzewa wraz ze slotem.

expol1 wrote:
    Wnioskuję że zwarcie ma w kamerze slot, teraz pytanie: czy mam rację? da się wymienić taki slot? a moze kamera do wywalenia?
    Więc tak :
    1. Czy kamera mimo nagrzewania się po włożeniu karty SD nagrywa na nią ?
    2. Warto zobaczyć bez rozbierania na ile to możliwe środek gniazda microSD - możliwe powyginane styki.
    3. Przy masowej produkcji zdarzają się np.zimne luty, powyginane piny, blaszki kontaktowe itd .
    4. Jeżeli kamera kupiona niedawno to warto :
    a) wysłać maila z zapytaniem do sprzedawcy co on na taką sytuację powie,
    b) poszukać w necie czy czasem ten model nie ma już takiego feleru w innych sprzedanych już kamerach.
    c) jeżeli wynik na powyższe informacje będzie negatywny to warto ją rozebrać i szczególnie obejrzeć gniazdo , jego środek i okolice wzrokowo (zalecam duże powiększenie min.x10 ), pomierzyć napięcie zasilające kartę itp.
    expol1
    Level 5  
    Na wstepie dziekuję za odpowiedź i odpowiadam na pytania:
    1. zgodnie z instrukcją rozpoznaje kartę pamieci i tworzy na niej plik video tylko że o pojemności 0mb, chwila po włożeniu karty nagrzewa się ale sygnalizuje gotowość do pracy.
    2. rozebrałem kamerkę by dostać się do gniazda karty, wszystkie luty nie stykają się ze sobą, środek gniazda nie da się zobaczyć.
    3. też tak podejzewam, być może w środku gniazda jest coś skopane i moze uda się zrobić z dwóch jedną przelutowując gniazdo. dobry pomysł?
    4. kamera dopiero co przyszła wczoraj, sprzedający zwrócił kase bo wysyłka jest nie opłacalna, zamówiłem drugą.

Czyli najprawdopodobniej problem tkwi w gnieździe? da się rozebrać metalową obudowę gniazda micro sd?

Edit. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego, nie ma takiej potrzeby. RADU23
    antek1cza
    Level 31  
    expol1 wrote:
    chwila po włożeniu karty nagrzewa
    warto pomierzyć napięcia jak pisałem wcześniej.
    expol1 wrote:
    moze uda się zrobić z dwóch jedną przelutowując gniazdo. dobry pomysł?
    Jakich dwóch ?
    Co do przelutowania-wylutowania to już większy problem który uzależniony jest od umiejętności kolegi w lutowaniu elementów smd i odpowiedniego do tego sprzętu.
    expol1 wrote:
    Czyli najprawdopodobniej problem tkwi w gnieździe?
    Nie koniecznie - o czym piszę w tym i poprzednim poście.
    expol1 wrote:
    da się rozebrać metalową obudowę gniazda micro sd?
    Wszystko się da tylko zależy od umiejętności , czasu i opłacalności !!!
    expol1
    Level 5  
    ok dziekuje za odp. dam tego szmelca do kolegi on taka złota rączka, jak da się coś zrobić to ok jak nie to do śmieci. Pozdrawiam