Witam,
Niedawno wraz z wiatrakiem zakupiłem w Chinach sterownik ładowania.
Podłączyłem wszystko wraz z akumulatorem 12V 55Ah który wyciągnąłem ze swojego samochodu.
Zmierzyłem napięcie zarówno na akumulatorze jak i na wyjściu i przyjmuje ono te same wartości.
Wiatrak stoi: 12V
Wiatrak się kręci: 12-13V w zależności od siły wiatru.
Po całym dniu silnego wiatru: 12.4V
Z wiatraka wychodzą trzy kable i wchodzą w odpowiednie styki.
Moc nominalna wiatraka: 400 W przy 12 m/s (wczoraj wiało nawet więcej).
I teraz pytanie: zalecane napięcie prądu do ładowania akumulatora to 13.5 - 14.5 V.
Czy natężenie w tym układzie nie jest zbyt niskie? Dodam że po tempie rozładowania akumulatora mogę stwierdzić, że zgromadził on rozczarowywująco mało energii - zaledwie kilka Ah a przy silnym wietrze prąd ładowania zdaje się wynosić zaledwie ok. 1A zamiast deklarowanych 17.5A (niestety spaliłem amperomierz więc stwierdzam po tempie rozładowywania się na skutek ładowania komórki).
Niedawno wraz z wiatrakiem zakupiłem w Chinach sterownik ładowania.
Podłączyłem wszystko wraz z akumulatorem 12V 55Ah który wyciągnąłem ze swojego samochodu.
Zmierzyłem napięcie zarówno na akumulatorze jak i na wyjściu i przyjmuje ono te same wartości.
Wiatrak stoi: 12V
Wiatrak się kręci: 12-13V w zależności od siły wiatru.
Po całym dniu silnego wiatru: 12.4V
Z wiatraka wychodzą trzy kable i wchodzą w odpowiednie styki.
Moc nominalna wiatraka: 400 W przy 12 m/s (wczoraj wiało nawet więcej).
I teraz pytanie: zalecane napięcie prądu do ładowania akumulatora to 13.5 - 14.5 V.
Czy natężenie w tym układzie nie jest zbyt niskie? Dodam że po tempie rozładowania akumulatora mogę stwierdzić, że zgromadził on rozczarowywująco mało energii - zaledwie kilka Ah a przy silnym wietrze prąd ładowania zdaje się wynosić zaledwie ok. 1A zamiast deklarowanych 17.5A (niestety spaliłem amperomierz więc stwierdzam po tempie rozładowywania się na skutek ładowania komórki).
Moderated By Krzysztof Reszka:3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.