Witam wszystkich i może troszkę odkopię temat a mianowicie mam pytanko czy ktoś już montował uniwersalny moduł domykania 4 szyb w Citroen C3 1.4hdi Exclusive 2005r.
Jeśli tak to proszę o pomoc w tej, kwestii i instrukcję montażu ( dołączana do modułu ), ale najważniejszy dla mnie jest tu, schemat podłączenia w aucie czyli chodzi mi o przewody ich kolory itd.....
Ja używam zawsze diod 5A - niewiele większa obudowa a mam wtedy zapas wydajności prądowej - nie pracuje na granicy wytrzymałości.
Różnica w cenie jest pomijalna.
Witam ponownie tak myślałem więc zastosuję te 5A!.
A po zamontowaniu modułu domykania szyb, zrobię fotki jak to wszystko wygląda i umieszczę tu, tak by już był, temat całkowicie ogarnięty i tym samym zamknięty, ogólnie szukając na forach nie znalazłem, konkretnych odpowiedzi czy, opisu co do tego modelu Citroena i rocznika.
Dziękuję za pomoc !!!
Pozdrawiam
Witam ponownie i jestem już po, montażu Uniwersalnego modułu domykania 4 szyb w Citroen C3 1.4hdi Exclusive 2005r i tu opiszę co i jak a więc tak:
- Przełączniki szyb przednich jak widać na fotce, które pokazuje trzymając w dłoni, przewody sterujące szyb przednich, koloru różowy i pomarańczowy sterowanie + ja podałem z modułu domykania + do każdego z nich bez przecinania przód L-P!.
- Przełączniki tylnych szyb są, to grube przewody koloru, niebieskiego na tył L i P sterowanie + i należy je przeciąć i połączyć jak na schemacie bo, podając + jak w przednich robi się zwarcie, skąd nie wiem, już tego nie sprawdzałem.
- Diody prostownicze do, od separowania zastosowałem o prądzie 6A bo, akurat takie mieli w sklepie.
- Zasilanie modułu wziąłem z tablicy bezpieczników z kostki czarnej przewód widoczny na fotce koloru zielonego + stały.
- Mocowanie modułu tuż, przed lewarkiem zmiany biegów jest, tam dość sporo miejsca i spokojnie się tu, zmieści ja przykleiłem na taśmę dwustronną.
Ważne jest by, impuls wyzwalający w Citroenie C3 wziąść z kierunkowskazów i po zamknięciu jest krótki, impuls a po ponownym naciśnięciu, przycisku na pilocie zamknij jest powtarzany, impuls z kierunkowskazów które migają, impulsywnie i to wystarczy na wielokrotny impuls dla modułu domykania 4 szyb. Moduł potrzebuje dłuższy impuls by, domknąć wszystkie 4 szyby, jeden krótki impuls nie wystarczy na domknięcie przednich szyb.
Czy jesteś kolego motochrapek podpowiedzieć mi z montażem takiego modułu w citroen DS3 z roku 2010. Pewnie zasadnicza różnica to lokalizacja przycisków sterowania szybami. W DS-ie są ona na drzwiach także musiałbym demontować tapicerkę? czy może jest jakiś inny sposób. Bo w C3 widzę że przyciski są koło lewarka biegów.
Poniżej schemat mojego modułu (to jest to samo co u Ciebie)
Witam tak montaż jest taki sam tylko w przypadku DS3 w drzwiach od strony kierowcy ale ten rocznik nie ma czasem modułu komfortu domykania i może wystarczy NEXIA by aktywować sprawdzałeś?.
Szukałem informacja na ten temat i w necie na forum "Klub cytrynki" znalazłem takie informacje
1. Czy w DS3 jest domykanie szyb z pilota i wtedy jak go aktywować ??
2. Czy jesli go nie ma czy jest może w alarmie fabrycznym i jak go aktywować ?.
3. Czy jak go nie ma, to czy można go dołożyć korzystając z modułu fabrycznego i oprogramowania ?
--------------------------------------------------------------------------------------
A przytrzymałeś przycisk zamykania na pilocie dłuuuuugo ?
--------------------------------------------------------------------------------------
Tak - próbowałem i dłużej przytrzymać zamykanie pilotem, i zamykać z kluczyka, tak jak dla C5 - bez rezultatów.
Dzisiaj w serwisie podłączyli DS3 pod komputer i nigdzie nie znaleziono nic o domykaniu szyb.
Widocznie DS3 tak ma - księgowi producenta uznali że nie opłaca się w tym modelu montować tej funkcji.
Mam dalsze pytania:
1. Czy w modelach np. C5, DS5 domykanie szyb (jest zawsze!) działa bez zamontowanego alarmu ?
2. W moim DS3 serwisy po podłączeniu auta do komputera nie znalazły nic o domykaniu szyb - jak to auto przedstawiają w Lexii (?) - poprzez VIN czy też podając model samochodu ?
3. Podobno przeszkodą jest też to, że tylko jedna lewa szyba jest domykana i otwierana automatem, prawa nie (tylko tyle ile trzymamy jej przycisk) - w modelach np C5, DS5 wszystkie szyby mają automat = czy to jest wymóg konieczny do domykania szyb z kluczyka-pilota?
4.Znalazłem 2 auta DS3 ( z 2011 r) z funkcją domykania szyb z kluczyka-pilota - podobno takie wyszły z fabryki - czy zamawiający to auto mogli zamówić w nim to domykanie szyb ?
5. Czy jest mozliwe przy pomocy Lexii zrobić domykanie z kluczyka-pilota tylko lewej szyby (np. logując się jako inny model samochodu DS4 czy DS5 ) - bez jakichkolwiek przeróbek technicznych ?
6. 3 serwisy i 3 speców od autolarmów nie podjęło się uruchomienia w moim DS3 domykania szyb z kluczyka-pilota - czy tylko producent (fabryka) to umie ?
Ad. 1: Tak, działa i bez alarmu
Ad. 2: w Lexii nie ma DS3, wyszło już po zakończeniu aktualizacji tego programu, w DB auto jest samo rozpoznawane w najnowszej wersji, w starszych wybierało się z tabeli
Ad. 3: ponoć jest to konieczność
Ad. 4: nie wiem
Ad. 5: raczej nie, jeśli już to albo wszystkie, albo nic
Ad. 6: jest możliwe że to jest funkcja zaimplementowana w tej części oprogramowania BSI, której nie można edytować z poziomu serwisu.
Także wynika z tego że chyba nie da się aktywować takiej funkcji.
Witam więc pozostaje dołożenie modułu domykania 4 szyb czyli jak ja zrobiłem i jak w/w temacie i myślę że to będzie najlepszym rozwiązaniem a będzie po problemie!.