Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka Whirlpool ADG6240FD - Program "6th sense" trwa dużo krócej

luksolo 18 Sie 2016 22:33 789 6
  • #1 18 Sie 2016 22:33
    luksolo
    Poziom 2  

    Witam,

    zmywarkę posiadam piąty rok.

    W zeszłym roku zmywarka się zepsuła (pojawiał się kod błędu ale nie pamiętam już jaki dokładnie). Została naprawiona w ramach gwarancji (w maju 2015). Z opisu naprawy wynika, że zostały wymienione: moduł elektroniczny, pompa spustowa oraz zawór zmiennokierunkowy. Po naprawie zmywarka działała OK.

    Przeważnie używałem programu "6th sense" i zmywanie trwało ok. 2,5h. W tym roku z jakiegoś powodu zmywarka zmieniła sposób pracy na programie "6th sense". A dokładnie zmywanie trwa teraz ok. 1h15min. Zgłosiłem usterkę do serwisu. Ale po sprawdzeniu okazało się, że nie ma żadnych błędów a zmywarka działa poprawnie. Zgodnie z instrukcją program "6th sense" działa w zakresie temperatur 40-70 st. C oraz w czasie od 70 do 155 minut. Więc Pan serwisant stwierdził, że w 6-ty zmysł to on nie jest w stanie ingerować. Zmywarka sama dobiera parametry w zależności od zabrudzenia naczyń, itd.

    Moim zdaniem coś jednak jest nie tak. Przecież przez 4 lata ten sam program trwał przeważnie 2,5h. A teraz za każdym razem kończy się po nieco ponad 1h. Jest to spora różnica i widzę, że naczynia są trochę brudniejsze po umyciu. Poza tym nie ma żadnych innych objawów wskazujących, że coś jest zepsute.

    Wydaje mi się, że z jakiegoś powodu zmywarka "twierdzi", że naczynia są super czyste, i dlatego skraca czas mycia. Ale nie mam pojęcia czego i gdzie szukać. Czy to jakiś czujnik jest zwalony? Czy może coś jest zabrudzone? A może wymiana elementów podczas naprawy ma jakiś wpływ?

    (service: 8542 624 01001)

    0 6
  • #3 18 Sie 2016 23:30
    luksolo
    Poziom 2  

    Uruchomiłem program testowy w następujący sposób (instrukcję znalazłem na forum):
    - przytrzymać przycisk "Program" przez 5 sekund -> świecą się 4 diody (od lewej), wyświetlacz wskazuje "-"
    - dalej trzymając przycisk "Program" wcisnąć przycisk "Start" 2 razy -> świeci się druga dioda od lewej
    - puścić przycisk "Program" -> świecą się wszystkie diody i wskaźniki, wyświetlacz wskazuje "8:88"

    W tym momencie wg instrukcji powinny pokazywać się kody zapisanych błędów. U mnie nic się nie dzieje - czy to oznacza, że po prostu nie ma błędów? Wciskanie przycisku "Program" albo "Start" (gdy wszystkie diody się świecą) nie daje żadnego efektu. Natomiast zamknięcie drzwi zmywarki uruchamia "active service test cycle". Po 15 minutach cykl testowy się kończy. Po otwarciu drzwi, na wyświetlaczu nic się nie pojawia.

    0
  • #5 19 Sie 2016 10:48
    luksolo
    Poziom 2  

    Po programie testowym odpaliłem wczoraj program "6th sense" z opcją "tabletka" wyłączoną (nie zauważyłem, że ta opcja się wyłączyła. Normalnie mam ją włączoną). Okazało się, że program trwał prawie 3h. Więc:
    - albo coś się samo naprawiło w międzyczasie (długo używałem programu "Eko" zamiast "6 sense"),
    - albo uruchomienie procedury testowej naprawiło sprawę.
    - albo włączenie opcji "tabletka" ma wpływ na długość działania programu "6th sense"

    Dzisiaj jeszcze potestuję z opcją "tabletka" włączoną i dam znać.

    0
  • #7 22 Sie 2016 12:28
    luksolo
    Poziom 2  

    Niestety problem dalej występuje.

    Potestowałem trochę przez ostatnie dni. Okazuje się, że jak włączę program "6th sense" zaraz po programie testowym, to działa dobrze. Tzn. cykl zmywania trwa jakieś 2h40min (niezależnie od tego czy opcja "tabletka" jest włączona, czy nie). Natomiast kolejne zmywania trwają już tylko 1h15min.

    Poza tym wydaje mi się, że przez ostatnie dni zużyło się sporo soli. Może to ma jakiś wpływ.

    1