Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FAS 18 Thema Condens - Nic nie wyświetla, nie działa...

darekpawel 19 Sie 2016 08:43 780 8
  • #1 19 Sie 2016 08:43
    darekpawel
    Poziom 17  

    Kocioł Saunier-Duval FAS 18 Thema Condens.
    Nagle przestał działać - nic nie jest wyświetlane na wyświetlaczu, nie reaguje na włączenie/wyłączenie głównego przełącznika.
    Oczywiście napięcie 230V na kablu zasilającym jest.

    Czy w nim jest jakiś zasilacz, który mógł paść?
    Czy jakaś inna przyczyna?


    Pytam - zanim dobiorę się do płyty sterującej...

  • #2 19 Sie 2016 10:22
    ls_77
    Poziom 25  

    A nie było ostatni jakiejś burzy w okolicy? Może jakieś przepięcia były?
    Może jeszcze sprawdź bezpiecznik rurkowy na płycie głównej.

  • #3 19 Sie 2016 14:23
    darekpawel
    Poziom 17  

    Burze były, ale parę dni temu...
    A nie działa od wczoraj wieczorem.

    Sprawdzę ten bezpiecznik. Ale jeżeli tak - to "coś" go musiało spalić...

  • #4 19 Sie 2016 19:17
    dobroslaw
    Poziom 18  

    Jedna rada na przyszłość ubezpieczyć się od przepięć elektrycznych zwykle w ubezpieczeniu domu jako opcja dodatkowa. Jak ci spali płytę niech serwisant napisze protokół poprzepięciowy, że stara uległa zniszczeniu po przepięciu elektrycznym a za naprawę wystawi ci fakturę wtedy bez problemu dostaniesz zwrot od ubezpieczyciela, ja zawsze tak robię i nigdy nie ma problemów w końcu się za coś te ubezpieczenia płaci a nie by było i w szafie leżało na papierze. Jeśli nie masz to dopłać za opcje a do ubezpieczyciela, zgłosisz się za miesiąc .

  • #5 20 Sie 2016 21:49
    darekpawel
    Poziom 17  

    Bezpiecznik spalony. Po wymianie - kocioł chodzi czasami godzinę, a czasami parę dziesiąt minut i znowu pali bezpiecznik na płycie
    Trochę to dziwne - w tym czasie pracuje normalnie. Tzn. zapala gaz, włącza pompę, wentylator, itd.
    A jednak po jakimś czasie wywala ten bezpiecznik. Już chyba z 5 razy wymieniałem go...

    Co może być przyczyną???.

  • #6 21 Sie 2016 06:59
    olejopalacz2
    Poziom 23  

    Zasil pompe bezposrednio z gniazdka

  • #7 21 Sie 2016 10:38
    darekpawel
    Poziom 17  

    Myślisz, że to pompa go wywala...?

  • #8 22 Sie 2016 09:07
    ls_77
    Poziom 25  

    Może pompa, a może podczas burzy coś się na płycie uszkodziło. Niestety trzeba wszystko sprawdzać po kolei. Najlepiej zacząć od urządzeń zasilanych 230V: pompa, wentylator?
    Może ktoś z serwisantów S.D. się wypowie.

  • #9 23 Sie 2016 15:02
    darekpawel
    Poziom 17  

    O.K. Zrobię zakiś by-pass i zasilę ją spoza płyty głównej... I tak niech pochodzi z pare dni.
    Muszę dolutować do przekaźnika na płycie jakieś przewody... I dać jakiś przekaźnik dodatkowy na cewkę 230V,
    aby załączał tą pompę.

    Chyba, że taka pompa może chodzić non-stop???
    To sobie daruję ten przekaźnik i wepnę do sieci 230V bezpośrenio...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME