Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ulepszenie prostownika Romstan BP12/15 o AVT3120

damian5602 07 Jan 2017 19:31 6957 36
  • #32
    damian5602
    Level 10  
    Rezystor nie jest oryginalny z zestawu, więc może być tego wina. Co masz namyśli mówiąc OP?
  • #34
    damian5602
    Level 10  
    Po podłączeniu i podniesieniu prądu układ znowu padł...
    Na niskich prądach (do 2A) działa normalnie w wyżej już padł, zapewne znowu dioda poszła...
  • #35
    Stanisław Guzy
    Level 11  
    Witam. Odświeżę temat, główną przyczyną uszkadzania się układu AVT3120 jest zbyt wysokie napięcie AC z transformatora. W tym prostowniku napięcie jałowe zwykle przekracza 20V AC, ale przy niewielkim obciążeniu spada do 16-17V AC, dlatego stosowny jest regulator na uzwojeniu pierwotnym. Układ AVT3120 jest wrażliwy na przekroczenie napięcia 26V DC, a 20V AC * 1,41 = 28,2V DC i każdy kondensator w tym układzie podnosi to napięcie szczytowe do tej wartości. A miernikiem mierzymy napięcie skuteczne AC. W pierwszej kolejności należy zająć się napięciem z transformatora. Jeżeli to aktualne będę obserwował temat i w miarę możliwości starał się pomóc.
  • #36
    damian5602
    Level 10  
    Po krótkiej przerwie postanowiłem w końcu zrobić naprawić ten układ.
    Wyeliminowałem problem z napięciem, znów uwalona dioda D3 27V.
    Teraz po włączeniu diody led migają jednocześnie a napięcie pomiędzy pinami 4 i 8 IC3 = ok 5V przy podłączonym 10V do akup.
    Bodajże napięcie to zmienia się, gdy kręcę potencjometrem R24.


    Załączam link do pdf:
    http://serwis.avt.pl/manuals/AVT3120.pdf


    @EDIT
    Znalazłem winowajcę, uszkodzony lm7805

    Jednak cały, coś co lm7805 zasila powoduje problem z napięciem.

    C5 , C4 , R12 i IC1
  • #37
    macka1
    Level 2  
    Witam
    odświeżę tema, czy w końcu udało się uruchomić ten prostownik.bo ja mam podobny problem .Przy podłączaniu transformatora i chęci wyregulowania amperów coś się stało i niema napięcia 5V na pinu 1 -14 w układzie scalonym .jak znajdę czas to sprawdzę to co pisaliście wyżej.Pozdrawiam