Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - Odwołanie do arkuszy - lista rozwijana

ARCode 21 Aug 2016 00:22 3219 2
    ARCode
    Level 1  
    Witam
    Staram się wykombinować jak nie używając baz danych stworzyć formularz, w którym mam kilkanaście arkuszy danych, w każdym ta sama tabela, przy czym w poszczególnych komórkach tabeli są listy rozwijane.
    Te arkusze danych docelowo będą ukryte, i użyte w zbiorczym arkuszu danych. W owym arkuszu zbiorczych mam tę samą strukturę tabeli obok dałem też listę rozwijaną z nazwami arkuszy - jak wybiorę z listy dany arkusz to przenosi mi dane na arkusz zbiorczy.
    Problem polega na tym że w ten sposób mogę tylko sczytywać dane z tych arkuszy a chciałbym z poziomu arkusza zbiorczego edytować dane w poszczególnych arkuszach. Włącznie z możliwością wyboru z list rozwijanych w poszczególnych komórkach... Czy da się to zrobić bez baz danych?
    Innymi słowy - czy z poziomu arkusza zbiorczego mogę w jakiś sposób aktualizować dane w arkuszu z którego te dane pobieram - w sposób automatyczny.
    W załączniku pliczek który próbuję stworzyć.
    Pozdrawiam
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    ARCode wrote:
    czy z poziomu arkusza zbiorczego mogę w jakiś sposób aktualizować dane w arkuszu z którego te dane pobieram - w sposób automatyczny
    Tak, ale jedynie wykorzystując VBA (łącznie z tworzeniem arkusza zbiorczego).
    Prot
    Level 38  
    ARCode wrote:
    Problem polega na tym że w ten sposób mogę tylko sczytywać dane z tych arkuszy a chciałbym z poziomu arkusza zbiorczego edytować dane w poszczególnych arkuszach.

Zadanie jest równie realne jak w hydrologii gdzie chcieliby "z poziomu" morza regulować przepływ wody w górnych biegach rzek wpływających do tego morza
    - po prostu zawracanie kijem Wisły :D.

Po co robić dzienne arkusze, wypełniać je, a następnie ukrywać ? lub co gorsza ukrywać bez wypełniania, a potem próbować wypełniać je z poziomu arkusza zbiorczego?

Proponuje raczej zrobić jedną dużą tabelę, przygotować wygodny formularz do ułatwienia wprowadzania wszystkich danych, na gotowej tabeli ustawić autofiltrowanie lub przekształcić ją w tabele przestawną.

Jeśli zaś zachodzi konieczność ukrywania jakiś elementów tego skoroszytu (wszak to ewidencja wydatków :D ) to zawsze we właściwościach można ustawić atrybut visible=false.