Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SGTC - Klasyczna cewka Tesli

lodzik1990 21 Aug 2016 01:54 22179 56
NDN
  • SGTC - Klasyczna cewka Tesli

Przedstawiam przeze mnie zbudowana cewkę Tesli.
    Zainspirowany konstrukcjami innych kolegów postanowiłem, że zbuduję własną Teslę. Założeniem przed budową urządzenia było przesyłanie prądu elektrycznego na odległość bez użycia kabli. Jeszcze ten etap nie doczekał się realizacji, ale kto wie może w niedalekiej przyszłości nawinę drugie uzwojenie wtórne o takich samych parametrach (będzie ono pełnić rolę odbiornika).
    Jak wiadomo transformator Tesli nie posiada większego zastosowania praktycznego, Jedynie co to cieszy oko:-). Występują inne tesle typu: DRSSTC, które potrafią zagrać. aaa Tesla potrafi jeszcze zabijać owady.
    Jak wiadomo największym problemem jest zdobycie funduszy na projekt.
    Kondensator rezonansowy okazał się najsłabszym ogniwem spośród wszystkich elementów, budowałem kondensator kanapkowy, którego żywotność trwała kilka sekund (dostał przebicia).
    Kolejny kondensator jaki popełniłem to rolkowy, w ogóle nie był zanurzony w oleju elektroizolacyjnym a mimo to działał. Efekty z użyciem rolkowca były marne. kondensator taki posiada dużą indukcyjność co przekłada się na efekt końcowy.
    Zwijaniec wykonany był z folii paroizolacyjnej (paroszczelnej), oraz folii aluminiowej J.Niezbędnego.
    W między czasie eksperymentowałem z kondensatorami teflonowo-próżniowymi Fgt-i produkcji wschodniej. Nie zdały egzaminu bo zjarały się od wewnątrz. Kondensatory olejowe produkcji Telpod również nie nadają się do zastosowania w Tesli ( dzięki nim usmażyłem jeden transformator zasilający).
    Moim zdaniem najlepszym rodzajem kondensatora do zastosowania w Tesli jest kanapka czyli kond warstwowy, posiada małą indukcyjność.
    Jeszcze można zastanowić się nad użyciem MMC, szeregowe i równoległe łączenie kondensatorów w celu uzyskania wyższego napięcia dla całej baterii. (To się nazywa mieszane łączenie).
    Kosztorys:
    transformator NST: 100zł
    kondensator 125zł
    Drut na wtórne: ponad 50zł
    Rurka na pierwotne: 130zł
    sklejka na stolik: 60zł
    Toroid: +/- 30zł
    Kable połączeniowe 20KV: 5m po 3zł/m.
    Pomarańczowa płyta w spadku po trupach, tam gdzie robiono im prześwietlenie RTG.
    Reszta materiałów to groszowe sprawy.
    Co do samych wrażeń to ich za wiele nie było, w np w momencie sfajczenia się transformatora.
    Co do transformatora zasilającego, nie polecam nawijać go samemu. Powodem jest zbyt krótka żywotność, dochodzi do przegrzania izolacji. uzwojenie wtórne zaczyna ,,płonąć''. Dodam jeszcze, że Tesla nie jest dostrojona do końca, więc te 76cm może wydłużyć się. Oczywistym jest to że wyładowania w pomieszczeniu będą dłuższe - Dwór bardziej rozstraja cewkę Tesli mam na myśli otoczenie w jakim znajduje się urządzenie.

Parametry transformatora: 10kV 50mA
    Kondensator rezonansowy: 16nF 25kV
    Uzwojenie wtórne: wys. 700mm średnica 160mm, drut 0,5mm2
    Uzwojenie pierwotne: rurka 6,5mm. 16 zwojów już z zapasem.
    Toroid: rura spiro 120mm. średnica 45cm.
    Iskiernik obrotowy z wirującą elektroda wolframową 4mm. Silnik 12V DC.
    Iskrownik zabezpieczający: trzy śruby M5, dwie ułożone w poziomie zaś trzecia w pionie.
    Dławiki zabezpieczające: nawinięte tym samym drutem co uzw. wtórne.
    Cewka powstała ponad pięć lat temu, w międzyczasie przeszła drobne modyfikacje.
    Długość wyładowań maks to 76cm.
    W razie czego to pytajcie w komentarzach o szczegóły.
    https://www.youtube.com/watch?v=HLXAYFDfStY
    https://www.youtube.com/watch?v=bzvnu5yE26s

https://www.youtube.com/watch?v=KsNbLvvQEpY - Uruchomienie Tesli w 2013 roku z użyciem kondensatora rolkowego.

Zamieszczam projekt kilku Tesli, których autorami są: Lucaslab i jego kumpel. http://lucaslab.grandhost.pl/wn.htm

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lodzik1990
    Level 19  
    STOP CETA-TTIP
    lodzik1990 wrote 444 posts with rating 178, helped 11 times. Live in city LUBLIN. Been with us since 2009 year.
  • NDN
    rosomak19
    Level 22  
    Fajne kondensatorki, mi to się marzył taki porcelanowy nie do zdarcia. U mnie to narazie trafo zdechło, a widzę, że koleżka zrobił identyczną konstrukcję co ja blisko 7 lat temu, tylko mi udało się uzyskać prawie metrowe wyładowania przy tej samej mocy trafa zasilającego.
    lodzik1990
    Level 19  
    szymon122 wrote:
    Skąd masz takie ciekawe kondensatory? Jaka jest ich cena? Czemu jeden jest niepodłączony?

Są to kondensatory mikowe. żródło pochodzenia to znany wszystkim portal ogłoszeń na ,,O''.
    Cena jednego kondensatora to ponad 1000zł (oczywiście leżak magazynowy). Do nabycia w firmie Milex (nie mylić z Miflex).
    Pojedynczy kondensator liczy 4nF pojemności, ja potrzebowałem w sumie 16nF stąd Piąty kond nie jest podpięty.

Kondensatory podpatrzyłem w Tesli na UMCS lublin.
    tomek122
    Level 22  
    Niezły wynik wyładowań przy mocy trafa 500W.
  • NDN
    Otaku9
    Level 23  
    Niepozorny iskrownik jak na 500W trafo, ale oznacza to małe straty na nim.
    Chwali Ci sie estetyka wykonania, choć osobiście wole półprzewodnikowe tesle :)
    Szkoda że dostępność kondensatorów i traf VN jest taka trudna w naszym kraju.
    lodzik1990
    Level 19  
    Otaku9 wrote:
    Niepozorny iskrownik jak na 500W trafo, ale oznacza to małe straty na nim.
    Chwali Ci sie estetyka wykonania, choć osobiście wole półprzewodnikowe tesle :)
    Szkoda że dostępność kondensatorów i traf VN jest taka trudna w naszym kraju.

Ja wole wszystkie Tesle, każda ma swój urok.
    Radku, ja uważam że moja konstrukcja niema nic wspólnego z estetyka. Spójrz na uzwojenie pierwotne, które jest jak psu z gardła wyjęte. Kolejnym przykładem jest krzywy toroid, w miejscu połączenia rury widoczna jest krzywizna.
    Otaku9
    Level 23  
    Nie jest źle :)
    Wiadomo że pierwotne ułożyć nie jest łatwo, przynajmniej bez giętarki. Ja do zdjęć daje za duży toroid bo ładniej wygląda, choć w pracy dostawała by przebicie do pierwotnego :)
    lodzik1990
    Level 19  
    Kondensatory pochodzące z kuchenek mikrofalowych nie gotują się czasem?. slu_1982 odradzał kiedyś stosowania takich kondensatorów w Tesli. Jak możesz to podziel się własnymi doświadczeniami.
    Otaku9
    Level 23  
    Nie jest to broń boże moje zdjęcie, jedno z 4hv.org z działu podziel sie teslą :) co do zastosowania ich w klasycznej tesli to pewnie mają za małe napięcie przebicia i choć prąd by wytrzymały, to raczej sie nie nadają. Kojarzysz pewnie półmetrowe łuki plazmy na 6 MOT-ach, wykonane chyba przez c4r0, tam ograniczają one(MOC-e) prąd w szeregu po stronach wtórnych.
    Anonymous
    Level 1  
    KJ
    Level 31  
    Kondensatory z mikrofali do tesli ... Powinny się nadać ale trzeba by ich dużo - sporo w szereg a potem sporo szeregów równolegle żeby zminimalizować prąd na kondensator. Niemniej jednak jak ktoś chce się pobawić teslą kilka razy i odstawić na półkę to można wsadzić. Tak samo jak można nawinąć kondensator rolkowy z folii Al i czarnej do oczek wodnych.
    lodzik1990
    Level 19  
    Kraniec_Internetów wrote:
    @lodzik1990 nie myślałeś może o jakimś breakpoincie? Myślę, że ładniej by to wyglądało.

Nie koniecznie ładnie by to wyglądało ze szpikulcem. Testowalem juź Tesle z breakpointem i wynik był taki, Że wyładowania były o wiele mniejsze. SGTC niema problemu z przebiciem powietrza i zapalenia wyładowań. Breakpoint stosowany jest w elektronicznych cewkach typu: sstc, drsstc i tp.

Dodano po 9 [minuty]:

Otaku9 wrote:
    Nie jest to broń boże moje zdjęcie, jedno z 4hv.org z działu podziel sie teslą :) co do zastosowania ich w klasycznej tesli to pewnie mają za małe napięcie przebicia i choć prąd by wytrzymały, to raczej sie nie nadają. Kojarzysz pewnie półmetrowe łuki plazmy na 6 MOT-ach, wykonane chyba przez c4r0, tam ograniczają one(MOC-e) prąd w szeregu po stronach wtórnych.

Pewnie że kojaże łuki autorstwa c4r0 :-). A nie były to czasem dwa MOT-y i cztery kondensatory?. Przy sześciu trafach to przyłącze mogłoby upalić się.

Dodano po 7 [minuty]:

KJ wrote:
    Kondensatory z mikrofali do tesli ... Powinny się nadać ale trzeba by ich dużo - sporo w szereg a potem sporo szeregów równolegle żeby zminimalizować prąd na kondensator. Niemniej jednak jak ktoś chce się pobawić teslą kilka razy i odstawić na półkę to można wsadzić. Tak samo jak można nawinąć kondensator rolkowy z folii Al i czarnej do oczek wodnych.

Co do folii na kondensator rolkowy to chyba najlepsza jest folia paroszczela,(koloru żółtego). Nawet nie trzeba zalewac takiego konda - może być suchy.
    KJ
    Level 31  
    Zalewanie jakiegokolwiek kondensatora home made czymkolwiek to dokładanie sobie zbędnej pracy - parametrów i żywotności to raczej nie poprawi a już na pewno nie na tyle aby się babrać. Kondensator home made jest na jeden góra 2 sezony.
    ukixx
    Level 21  
    Konstrukcja fajna i estetycznie wykonana. Co do kosztorysu to się zdecyduj co ile kosztowało, w jednym miejscu piszesz, że kondensator to koszt 125zł, w drugim że jedna sztuka ponad 1000zł, to za kondensatory dałeś 5000zł :?: Jak kończyłem technikum to też wykonałem cewkę Tesli ale iskrownik rurkowy na bakelicie i tyle razy się spalił, że nie ma już czego skrobać i pewnie będzie obrotowy. Ale kondensator wykonałem sam, rolkowy z folii ogrodowej jednosezonowej i aluminiowej kanapkowej, koszt jakieś 20zł i nigdy nie było z nim problemu, wtedy myślałem że był bardzo drogi...

Wspominasz coś o kondensatorach foliowych rolkowych i kanapkowych własnej konstrukcji, a na zdjęciach mikowe z fabryki. Poza tym to o jakiej indukcyjności piszesz :?: Jakbyś nie wiedział to 99% kondensatorów foliowych to kondensatory zwijane, 4 warstwy zwinięte kilkadziesiąt a nawet kilkaset razy i jakoś indukcyjności za wiele nie mają, faktycznie jest to cewka ale bifilarna czyli bezindukcyjna.

Zdjęcia to tragedia, ciężko się na nie patrzy, wcale się nie dziwię że komuś puściły nerwy, chociaż moim zdaniem powinien najpierw napisać w PW. Jeżeli nie potrafisz obrócić zdjęcia to chociaż obróć aparat bo nie każdy ma czas pobierać obrazek i samemu obracać albo kręcić monitorem a konstrukcja na prawdę fajna.

KJ wrote:
    Zalewanie jakiegokolwiek kondensatora home made czymkolwiek to dokładanie sobie zbędnej pracy - parametrów i żywotności to raczej nie poprawi a już na pewno nie na tyle aby się babrać. Kondensator home made jest na jeden góra 2 sezony.

Nie prawda, w mojej Tesli kondensator powstał w 2005r, teraz mamy 2016 i kondensator nadal jest sprawny, miał być zatopiony w oleju mineralnym lub transformatorowym ale jedynie go nasączyłem polewając po wierzchu, szczerze nie pamiętam jakim olejem, możliwe że nawet rzepakowym.
    lodzik1990
    Level 19  
    ukixx wrote:
    Co do kosztorysu to się zdecyduj co ile kosztowało, w jednym miejscu piszesz, że kondensator to koszt 125zł, w drugim że jedna sztuka ponad 1000zł, to za kondensatory dałeś 5000zł :?:

Nowe leżaki magazynowe do nabycia na stronie Milex w cenie 960zł netto.
    http://milexele.com.pl/kondensatory.htm
    w firmie Mitra, koszt produkcji KMz wynosi ponad 4tys.zł.
    http://www.mitra.com.pl/kondensatory.htm
    Ja kondensatory nabyłem w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2307674.html
    Z tego co się dowiedziałem wynikało, że Kondensatory miały zostać zutylizowane. Kupiłem te kondensatory po 25zł szt.

Dodano po 24 [minuty]:

ukixx wrote:
    Nie prawda, w mojej Tesli kondensator powstał w 2005r, teraz mamy 2016 i kondensator nadal jest sprawny, miał być zatopiony w oleju mineralnym lub transformatorowym ale jedynie go nasączyłem polewając po wierzchu, szczerze nie pamiętam jakim olejem, możliwe że nawet rzepakowym.

Z tego co mi wiadomo to użytkownik: KJ, Nigdy nie budował klasycznej Tesli. Raz pomagał Krokusowi22 przy uruchomieniu jego Tesli, wtedy chodziło tylko o uziemienie uzwojenia wtórnego, Po czym Tesla zaczęła sypać iskrami:-). KJ może wypowiedzieć się w temacie elektronicznych Tesli, gdyż posiada sporą wiedzę na ten temat. Kondensator warstwowy nie potrzebuje oleju jeśli zostanie skręcony (ściśnięty) dość mocno, wówczas nie wystąpi ruch okładek.
    ukixx wrote:
    Wspominasz coś o kondensatorach foliowych rolkowych i kanapkowych własnej konstrukcji, a na zdjęciach mikowe z fabryki

Przecież pisałem z jakimi kondensatorami eksperymentowałem.
    Pierwszy był kanapkowy, jego żywotność była dość krótka. Następnie były jakieś kondy fabryczne: teflonowo-próżniowe, póżniej były olejaki telpod. Kolejnym kondem był rolkowiec, spisywał się bezawaryjnie- wydobywało się z niego specyficzne buczenie, pewnie efekt przesuwających się względem siebie folii.
    ukixx
    Level 21  
    lodzik1990 wrote:

Kondensator warstwowy nie potrzebuje oleju jeśli zostanie skręcony (ściśnięty) dość mocno, wówczas nie wystąpi ruch okładek..... Kolejnym kondem był rolkowiec, spisywał się bezawaryjnie- wydobywało się z niego specyficzne buczenie, pewnie efekt przesuwających się względem siebie folii.

Dokładnie, podczas zwijania między folią a okładką zostaje trochę powietrza, po przyłożeniu wysokiego napięcia następuje przyciąganie elektrostatyczne i słychać jak kondensator pracuje. Ja swój w kilku miejscach mocno ścisnąłem taśmą ale ostatecznie chyba nadtopiłem folię od spodu (chociaż tego nie jestem pewien, jak będę przy tesli to się upewnię) i nasączyłem kondensator olejem, zrobiło się o wiele ciszej. Okładziny mają z dwóch końców dolutowane wyprowadzenia i dopiero wszystko zostało zwinięte, dzięki temu jest mniejsza gęstość prądu na okładzinie w pobliżu wyprowadzeń.

W pierwszym poście napisałeś:
    Quote:
    kondensator rezonansowy 125zł

A na zdjęciach w konstrukcji jest 5szt. Gdybyś napisał "kondensatory rezonansowe 125zł" to wszystko by było jasne :)
    Anonymous
    Anonymous  
    ukixx
    Level 21  
    Tam był cały opis jak zrobić cewkę Tesli i właśnie z niego korzystałem. Wtedy też się dowiedziałem w jaki sposób do aluminiowej folii przylutować miedziany przewód za pomocą cyny i lutownicy. Budowa kondensatora była tak dokładnie opisana, że zrobiony wg tamtego opisu nadal działa bezawaryjnie. Natomiast materiał izolacyjny, z którego zrobiłem iskrownik tyle razy dostawał przebicia, że ostatecznie jakiś miesiąc temu zakończył żywot.
    KJ
    Level 31  
    A no był taki opis w EDW i z tego co pamiętam był tam też opis polskiego "narzędzia" do liczenia cewki tesli - TCD o którym wiadomo że po pierwsze liczy teslę od tyłu - na samym końcu każde dobierać rozmiar toroidu aby pasował do jego wcześniejszych wyliczeń i który generalnie liczy wszystko wg najbardziej uproszczonych z możliwych wzorów. Skutkiem czego jego wyniki różnią się od rzeczywistości o kilkadziesiąt procent. Mimo to ludzie dalej liczą tym tesle budują je a potem się dziwią że nie działa albo że nie idzie zestroić albo że z 1kW transformatora da się wyciągnąć ponad 1m iskier (przy dobrze policzonej i zestrojonej TC). Statyczny iskrownik ? no będzie działać ale kiepsko i nie ma żadnej regulacji w czasie rzeczywistym. Jak już robić to wirującą elektrodę bo wynalazki z tarczą owszem mają dość dobre parametry ale są skomplikowane w wykonaniu, wymagają dokładnego wyważenia i są zdecydowanie bardziej niebezpieczne dla otoczenia.
    Konrad34wroclaw
    Level 2  
    Mi takie koromysło zjarało 2 dekodery ncplus. Zjarało 2 płyty
    lodzik1990
    Level 19  
    Proszę uziemić sobie maszt antenowy w celu zabezpieczenia anteny przed przypadkowym wyładowaniem atmosferycznym. Każdemu wyładowaniu towarzyszy pole elektromagnetyczne, które jest w stanie zaindukować niebezpieczne napięcie w przedmiotach metalowych oraz potrafi wytworzyć przepięcia w sieci napowietrznej.
    Konrad34wroclaw
    Level 2  
    Maszt od anteny satelitarnej zamocowanej na ścianie napewno uziemie :) uszkodzenie stwierdzone przez serwis dekoderów. Więc wiem o czym Pisze. Anten satelitarnych nie da się uziemić:)
    bzyk69ak47
    Level 13  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczow :D
    Od jakiegos czasu zainteresowaly mnie konstrukcje zwiazane z WN...,ZVS Flyback,nagzrewnice indykcyjne,drabine Jackoba,ZVS na 2 trafo,jedna SSTC mam juz za soba...
    Myslalem o DRSSTC ale to droga konstrukcja a i wiedzy jeszcze u mnie za malo aby sie za nia brac,postanowilem wiec zabrac sie za SGTC...
    No i w zwiazku z tym mialbym kilka pytan do szanownych kolegow,ktorzy maja juz doswiadzczenie na tym polu...
    Mianowicie chodzi mi generalnie o kondensator, MMC drogo wyjdzie wiec narazie odpada,wg TCD potrzebuje jakies 180nF,zasilanie to 4 MOT-y lacznie okolo troszke ponad 8kV 500mA,Uzw. pierwotne 10zw rurka 4,75mm(odstep 9mm miedzy zwojami),wtorne bedzie 900zw drutem 0,6mm na PCV 110mm,iskrownik tarcza obrotowa fi 162mm z 8 elektrodami fi10 z wegkika spiekanego rozlozonymi na fi 142mm,silnik od sokowirowki,bedzie do tego plynna reg. obrotow.
    Teraz problem nad ktorym sie zastanawiam to czy nawinac kondensatory rolkowe i je polaczyc do tych okolo 180nF(nawinalem 1 na probe,z pomiaru ma 7,4 nF) czy da sie moze wykorzystac jakos kond. energetyczny tylko ze ma duza pojemnosc jak w stosunku do tej ktorej potrzebuje,no i czy te 9mm mmiedzy zwojami pierwotnego to nie za malo...
    Wrzucam kilka photo z dotychczasowych efektow prac i prosze o wszelkie uwagi.
    Z gory dziekuje wszystkim za pomoc,pozdrawiam :D
    bzyk69ak47
    Level 13  
    Ps. ten energetyk to uklad gwiazda,3x 5,7uF wiec gdyby uzyc dwoch galezi szeregowo bylo by 2.85uF 12kV,zastanawia mnie czy przy tak przerosnietej pojemnosci uklad wogole zadziala,,,
    KJ
    Level 31  
    Te śruby zwierające zwoje w pierwotnym to ja rozumiem że tymczasowe :D 9mm to nie jest za mało tyle tylko że prawdopodobnie potrzebujesz innego kondensatora bo rezonansowa którą wyliczył TCD ma się nijak do rzeczywistości - patrz post nr.20. Tarcza... no skoro już zrobiłeś to lepsze to niż statyczny natomiast radzę z tym uważać bo po pierwsze bakelit jest relatywnie kruchy po drugie węgliki spiekane mają zwykle dość dużą gęstość więc jak się coś urwie albo tarcza pęknie to będzie bardzo nieciekawie. MOT-y nie są najlepsze do TC bo mają cholernie duży prąd jałowy - czasem i ponad 1,5A do tego mocno się grzeją - najlepiej zalać olejem. Na znanym portalu aukcyjnym powinieneś bez problemu upolować odpowiednie kondensatory za relatywnie małe pieniądze ;)
    bzyk69ak47
    Level 13  
    SUPER,dzieki za szybka odpowiedz,tak,oczywiscie,sruby sa tylko do momentu zabezpieczenia ozwojenia zywica w rowkach z czym chcialem sie wstrzymac gdyz nie bylem pewien co do odstepow miedzy nimi....
    Co do MOT-ow to tez czhyba tymczasowe bo nie znalazlem jeszcze tanszego NST no i z dobrymi parametrami,wszystkie jakie zdolalem wypatrzec na aukcjach mialy Uwyj. = 2 do 4kV a takiego na 10 czy 12 nigdzie nie znalazlem...
    Olej oczywiscie bedzie,tylko czekam az mi znajomy ogarnie transformatorowy,bo nie chcialem zalewac zwyklym.
    A co do kondensatorow to jaki suma sumarow zastosowac i jakie napiecie powinien miec,bo chyba jakies 10-12kV tak zeby byl jakis zapas maly... a pojemnosc myslalem dac mniejsza,okolo 90-100 nF,czy tyle wystarczy?
    Iskrownik z bakielitu bo mialem oprocz tego jeszcze PLEXE,ale to juz wogole jest kruche,rozpedzalem calosc do max obrotow,niewiem ile ale tak "na oko" bo niemam tachometru to jakies 8-10 tys /min.,wszystko dobrze wywazone,ladnie chodzi bez drgan itp.,a calosc bedzie dla bezpieczenstwa pod oslona ze stalowego sita...
    KJ
    Level 31  
    Trzeba policzyć cała cewkę normalnym softem i będziesz wiedział jaki kondensator, jaka indukcyjność pierwotnego, jaki toroid itd :P teraz nie wiesz nawet jaka masz rezonansowa wtórnego.
    bzyk69ak47
    Level 13  
    Mam miernik indukcyjnosci i pojemnosci LC200A,chinszczyzna ale pomiary dosc dokladne jak testowalem na fabrycznych cewkach,wtorne zmierze jak nawine,narazie skladam nawijarke,bo ta od SSTC za krotka troche wiec przerabiam.
    A moze jest jakis link do pogramu co wylicza parametry w miare podobne do rzeczywistych??? Te 180n to wychodzilo podobnie w JAVASCRIPT TCD ,TESLA COIL CAD 2.0 natomiast w TESLA MAP 8.0 prawie 2 razy wiecej jesli dla iskrownika RSG...
    No i jeszcze pytanie o kondy,czy takie sie nadaja??? bo raczej nie sa przystosowane do duzych pradow,prosil bym o jakis typ jakiego szukac wogole...