Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować

Hener 22 Aug 2016 13:09 15021 25
Przewód Toplex
  • #1
    Hener
    Level 6  
    Witam mam wkrętarke jak w tytule i niestety rozładowała sie i nie chce ładowarka ją załadować>.

    Po przyciśnieciu przycisku, można usłyszeć dźwięk jakby próbowała ruszyć, ale już energi nie ma.

    Wkrętarka posiada jeden akumulatorek Litowo jonowy 3,7V i jest ładowany ładowarką co według opisu ma napięcie wyjściowe 6V, (0,3A) .
    Po wpięciu ładowarki nic się nie dzieje, sprawdziłem ją i na wyjściu posiada ona 11V! . Nie za dużo? Myślałem sobie, że może zepsuł się jej jakiś stabilizator napięcia, ale podpiąłem ładowarke od innych wkrętarki, która ładuje napięciem 16V i co? też nie ładuje, ale przynajmniej się świeci dioda czerwona przy podpięciu jej do urządzenia(przy orginalnej ładowarce nic się nie świeci).



    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować


    Ma ktoś z Państwa jakieś pomysły?
  • Przewód Toplex
  • #2
    Adam-T
    Level 40  
    Hener wrote:
    Ma ktoś z Państwa jakieś pomysły?

    Rozebrać wkrętarkę, zobaczyć co tam "siedzi" i pomierzyc napięcie na akumulatorze z ładowaniem i bez ładowania.
  • Przewód Toplex
  • #3
    Hener
    Level 6  
    Jak to syf za takie pieniądze i z tego miejsca, to po odkreceniu wszystkich wkrętów, nie da się zdjąć obudowy tylko odgiąć, jak użyje więcej siły to się raczej rozleci na części(zamysł projektatów).

    Ale udaje się zmierzyć napięcie na akumulatorze, wynosi ono 2,60V, pod podpięciu ładowarki nie ma ładowania, napięcie bez zmian.
    Na wikipedii pisze, że nie należy rozładowywać akumulatorków poniżej 3,20-2,75V.
    Czy taki stan napięcia ogniwa oznacza jego smierć?
  • #4
    klamocik
    Level 31  
    Akumulator jest rozładowany i po kilku naładowaniach moc wróci zasilacz niestabilizowany bez obciążenia może mieć 10V ale najlepiej sprawdzić żarówką i równocześnie zmierzyć napięcie.
  • #5
    Hener
    Level 6  
    Spróbuje to siłą otworzyć i sprawdzić ciągłość połączeń od wpięcia ładowarki do akumulatora.
    Straszny syf z tego, żeby to odtworzyć...
  • #6
    TomekB123
    Level 20  
    Nawet w takim "złomie" powinien być układ kontrolujący ładowanie tego akumulatora. Pewnie jest uszkodzony.
    Raz robiłem znajomemu zabawkę podobnej klasy. Nożyce do trawy. Tam był tylko przepalony bezpiecznik smd.
  • #7
    Hener
    Level 6  
    Udało mi się otworzyć tą wkrętarke i ku mojego zdziwienia nie było żadnych widocznych uszkodzeń na płytce, był zerwany przewód plusowy do końcówki ładowania, przylutowałem ją, ale efektu dalej żadnego nie ma.

    Na zdjęciu zerwany przewód to jest od diody podświetlającej, nie robiłem z tym bo na razie nie ma to sensu.

    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować


    Czyżby ten układ scalony umarł?
  • #8
    Hener
    Level 6  
    Witam, troche się tym pobawiłem, układ ładowania naprawiłem lutując dodatkowy przewód do wtyku ładowania i dodatniego biegunu akumulatora.

    Ale jest problem bo nie chce chodzić, włącznik jest ok, sprawdzałem ciągłość, ale prawdopodobnie tranzystor siadł?(tak mi się wydaje).
    obroty w lewo chodzą gdy dociągne minus z baterii lub z płytki do zasilania silnika i wtedy chodzą.


    Mam racje odnośnie tego tranzystora? Chyba, że to jest co innego bo nie mogłem znaleźć po wpisaniu cyfr co to jest.
  • #9
    Adam-T
    Level 40  
    Hener wrote:
    Witam, troche się tym pobawiłem, układ ładowania naprawiłem lutując dodatkowy przewód do wtyku ładowania i dodatniego biegunu akumulatora.

    Może trochę pomyśl zanim zaczniesz robić takie głupoty.
    Hener wrote:
    Wkrętarka posiada jeden akumulatorek Litowo jonowy 3,7V i jest ładowany ładowarką co według opisu ma napięcie wyjściowe 6V, (0,3A) .
    Po wpięciu ładowarki nic się nie dzieje, sprawdziłem ją i na wyjściu posiada ona 11V!
  • #10
    Hener
    Level 6  
    Zasilacz jest niestabilizowany,
  • #11
    Marek153
    Level 11  
    Nie wiem czy mój wpis w czymś pomoże.
    W mojej wkrętarce też wyczerpał się akumulatorek i poratowałem się innym; ogniwem wyjętym ze starej baterii z laptopa. Usunąłem z wkrętarki niedziałające ogniwo li-jon, wlutowałem to ze wspomnianej baterii, wyciąłem w drugiej połówce obudowy część zabezpieczenia, które zawadzało przy składaniu wkrętarki. Zanim jednak dokonałem tych radykalnych czynności; podłączyłem "nowe"
    ogniwo w miejsce starego i podładowałem je kontrolując prąd ładowania. Ładowanie skończyło się automatycznie przy napięciu ogniwa 4,2V. Póki co, urządzenie działa poprawnie. Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować
    Muszę wnieść poprawkę.
    Rozładowałem ogniwo do bezpiecznego minimum, następnie podłączyłem ładowarkę i okazało się, że w pewnym momencie prąd ładowania wyniósł około 350mA.
    Z obawy uszkodzenia oryginalnej ładowarki, której prąd dopuszczalny to 300mA, zmieniłem ją na nieco mniej wydajną ale bezpieczną.
  • #12
    fenikste
    Level 2  
    Hener wrote:
    Jak to syf za takie pieniądze i z tego miejsca, to po odkreceniu wszystkich wkrętów, nie da się zdjąć obudowy tylko odgiąć, jak użyje więcej siły to się raczej rozleci na części(zamysł projektatów).

    Ale udaje się zmierzyć napięcie na akumulatorze, wynosi ono 2,60V, pod podpięciu ładowarki nie ma ładowania, napięcie bez zmian.
    Na wikipedii pisze, że nie należy rozładowywać akumulatorków poniżej 3,20-2,75V.
    Czy taki stan napięcia ogniwa oznacza jego smierć?


    Jak pod naklejką jest wkręt to sie go odkręca :) też...
  • #13
    dejavuu
    Level 12  
    Cześć,

    Przez przypadek podłączyłem ładowarkę 20V.
    Spalił się tranzystor 3 nóżkowy. Pytanie czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jaki tam siedzi ?

    Z góry dziękuje za pomoc :)
  • #14
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - tranzystor 3-nóżkowy który .;

    Dodano po 32 [sekundy]:

    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować
  • #15
    dejavuu
    Level 12  
    Tranzystor Q4 przysłania go czerwony przewód.
  • #16
    Marek153
    Level 11  
    Prawdopodobnie jest to tranzystor - SS8550
    Znalazłem również oznaczenia - 1HD L8550HQLT1
  • #17
    wirustc
    Level 11  
    Witam.
    Temat podobny, lecz wkrętarka Niteo Tools 20V. Nie można naładować baterii. Po rozkręceniu baterii każde ogniwo po zmierzeniu ma 3,7V.Po zmierzeniu wszystkich jest 18,5V. Niestety na wyjściu już po skręceniu jest 14V i oczywiście wkrętarka nie działa. Jaka jest tego przyczyna?
    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować
  • #18
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam- proszę zamieścić fotkę płytki z elektroniką , może być zimne lutowanie lub pęknięta ścieżka itp?
  • #19
    wirustc
    Level 11  
    Dodam, że ładowarka sprawna ładuje 20V dioda świeci na zielono. Na baterii podczas ładowania mrugają wszystkie trzy diody.
    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować
  • #20
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - czy w zaznaczonym polu nie było rezystora?
    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować
  • #21
    wirustc
    Level 11  
    Panie Wojtku Test z żarówką zrobiłem, przez 30 sek natężenie światła nie spadło. Co do rezystora (pustego miejsca) faktycznie jest to podejrzane, ale nikt tam na pewno nie grzebał. Wojtku jesteś wielki. Poszukałem w internecie i faktycznie coś w tym miejscu powinno być, tylko co? Jednak gdzie ten element wyparował?
    Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładować Wkrętarka z biedronki Niteo Tools nie chce ładowaćIMGP38..jpg Download (114.93 kB)
  • #23
    wirustc
    Level 11  
    Po przylutowaniu druciku ładowarka zaświeciła na czerwono i na baterii mrugają wszystkie diody.Po około 10 min ładowarka zaświeciła na zielono i na baterii diody świecą na stałe. po sprawdzeniu na baterii jest 15,75V.Następne wsunięcie baterii w ładowarkę-sytuacja się powtarza już po około 1 min.
  • #24
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - a jakie napięcia są na poszczególnych ogniwach ?
    Proszę skrócić ten drucik .
  • #25
    wirustc
    Level 11  
    Po wielu kombinacjach spaliłem włącznik.Praktycznie nie do dostania.Zamówiłem podobny .właściwie identyczny na chińskim portalu.Oczywiście długo czekałem i ......jest. Zbyt byłoby pięknie żeby pasował.Przycisk węższy o 2mm i wyższy o 0,1 mm.Nie odbijał do końca.Ale opanowałem. Polutowałem całość ,złożyłem i .....działa.Chociaż co 10 raz tył\lko szarpnie i nie kręci dioda przygasa.Przy delikatnym przyciśnięciu znowu kręci .To chyba te dalekowschodni włącznik .Ale orginalny też chiński,a może to inna przyczyna.
  • #26
    wirustc
    Level 11  
    Dzisiaj przeszła test i kręci,ale (zawsze musi być jakieś ale)przy wcześniejszym szukaniu przyczyny rozkręciłem mechanizm sprzęgiełka.Po złożeniu okazało się że brak regulacji siły dokręcania.Dokręca na max.Może ktoś podpowie co mogłem źle złożyć?