Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujka dualna WatchOut RK315DT Risco podłączenie do Satel Integra 64

maniek_ole 22 Aug 2016 21:44 3999 11
Optex
    maniek_ole
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam Satel Integre 64

Tak jak w temacie potrzebuje zamontować jedną sztukę czujki dualnej zewnętrznej WatchOUT 315DT firmy Risco przed domem, od razu wspomnę, że co do wysokość to pewnie zmieszczę w przedziale od 1 m do 2,7 m.
    Wybrałem tę czujkę bo wg większości opinii jest to najlepsza czujka dualne zew. na rynku.

Pytanie moje czy mogę zamontować tę czujkę tylko na 4 żyłach przewodu, tak aby działa w pełni swojej funkcjonalności i dział sabotaż.
    Czyli coś takiego jak typ czujka zwykła 2EOL/NC? Czyli wrzucam rezystory i jak jest sabotaż to też go sygnalizuje.
    W miejscu, w którym chcę ją zainstalować, akurat mam 4 wolne żyły.

Wg instrukcji podłączenie wygląda tak

Czujka dualna WatchOut RK315DT Risco podłączenie do Satel Integra 64

Pytanie drugie jak ta czujka zachowuje się, jak będzie na nią świeciło kilka godzin słońce?
    Nie jestem elektronikiem ani instalatorem alarmów, bardziej zajmuje się tym z zamiłowania, więc proszę o wyrozumiałość :) i pomoc :)
  • Optex
    zuczek1987
    Level 23  
    Tak czujnik ten można podłączyć na 4 żyłach w konfiguracji deol/nc.
    Długotrwale słońce wypisuje się w charakterystykę pracy tego czujnika, tak wiec specjalnie mu nie zaszkodzi. Jednak musisz wiedzieć że ustawić dobrze ten czujnik to nie lata sprawą. Zarówno wchodzące jak i zachodzące słońce(promienie) padające na czujnik mogą wywołać fałszywy alarm.
  • Optex
    maniek_ole
    Level 9  
    Czujka będzie załączona na głównie na noc. Typu od 22 do 7 rano, więc rano może na nią mocno świecić.
    A masz może schemat takie podłączenia?
    sosarek

Level 43  
    maniek_ole wrote:
    A masz może schemat takie podłączenia?

Nie umiesz podłączyć czujnika w 2EOL/NC?
    sosarek

Level 43  
    Tak, tylko że u Ciebie to zaciski Alarm i Tamper(podwójny rezystor na Alarm).
    maniek_ole
    Level 9  
    Ale z ustawieniem tej czujki to pewnie już nie dam rady :(
    sosarek

Level 43  
    Fizycznie ją zamontujesz, regulacja będzie wymagała trochę czasu.
    maniek_ole
    Level 9  
    Czy ma to wpływ na regulację, że nie będę miał żadnych ruchomych obiektów przed nią czyli typu drzewa i czy ruchliwa ulica. Drzew nie mam wcale, a u lica kończy się na moim domu więc jest ślepa i rzadko ktoś tu nawet zawraca.
    sosarek

Level 43  
    Przeczytaj instrukcję - cop oznaczają kolejno zapalające się diody i ustaw ją tak by reagowała na Ciebie, a nie na np.przelatującą muchę.
    Generalnie zanim zabierzesz się za kalibrację zostaw ją na fabrycznych ustawieniach i zobacz jak się sprawuje.
    Co do "najlepsza na rynku" - osobiście montuję Optexy, Bosch, Siemens.
    maniek_ole
    Level 9  
    To jeszcze szybkie pytanie :) planuje ją zamontować ją pod halogenem tak około 1m, czy halogen który świeci w tym samym kierunku co czujka obserwuje ma na nią jakiś wpływ? Czy bardziej gdyby włączał się i wyłączał to by miało wpływ np. gdyby był na czujkę ruchu?
    Ja mam akurat taki co świeci całą noc.

Co do czy najlepsza na rynku? To co konkretnie byś polecił z czym nie masz żadnych problemów lub bardzo mało? Chodzi mi oczywiście o czujkę dualna na zewnątrz.
    luk9753
    Level 24  
    maniek_ole wrote:
    To jeszcze szybkie pytanie :) planuje ją zamontować ją pod halogenem tak około 1m, czy halogen który świeci w tym samym kierunku co czujka obserwuje ma na nią jakiś wpływ? Czy bardziej gdyby włączał się i wyłączał to by miało wpływ np. gdyby był na czujkę ruchu?
    Ja mam akurat taki co świeci całą noc.

Co do czy najlepsza na rynku? To co konkretnie byś polecił z czym nie masz żadnych problemów lub bardzo mało? Chodzi mi oczywiście o czujkę dualna na zewnątrz.

IR i MW w które wyposażone jest RK315DT to zupełnie inne pasma niż światło widzialne, nie ma żadnego wpływu.
    Co do najlepszej na runku to jeśli się ją dobrze wykalibruje jest jedną z lepszych, czy najlepszą, można dyskutować...