Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projekt zwrotnicy do STX W.30.500.8.MC i STX D.12.800.8.TI STX PA.600

marsilver 22 Aug 2016 22:03 3048 10
    marsilver
    Level 10  
    Witam,

Przymierzam się do zrobienia kolumn na bazie STX PA-600-8-FR (STX W.30.500.8.MC i STX D.12.800.8.TI).

Chciałbym poprosić osoby znające temat o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy.

Rozważam jeszcze driver STX D.9.500.8.TI

Zwrotnica ze strony producenta wygląda tak:
    http://stx.pl/zwrotnica-pa-600-8-fr.html

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    marian133
    Level 38  
    marsilver wrote:

marsilver wrote:

A dokładnie o co Tobie chodzi?
    marsilver
    Level 10  
    marian133 wrote:
    marsilver wrote:

marsilver wrote:

A dokładnie o co Tobie chodzi?

Chodzi o to, że nie chce wydawać 145zł, bo za same elementy podane w schemacie ideowym wydam ok 50zł. Myślę też o zastąpieniu żarówki.

Potrzebuję wykaz elementów do samodzielnego zlutowania. Cewki, kondensatory itd.
    marian133
    Level 38  
    marsilver wrote:
    Potrzebuję wykaz elementów do samodzielnego zlutowania. Cewki, kondensatory itd.

Przepraszam, ale czy Ty w ogóle wiesz jak wygląda taki schemat zwrotnicy z podanymi elementami, znasz oznaczenia elementów itd.?

Przecież jak byk masz podane to w linku który wkleiłeś.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    marsilver wrote:

A to co jest?

P.S.
    Uprzedzając kolejne, równie zaangażowane pytanie; schemat to te kreseczki powyżej...
    Płytki nawet nie trzeba - wystarczy deska i kilka gwoździ... ;)
    marsilver
    Level 10  
    marian133 wrote:
    marsilver wrote:

Przepraszam, ale czy Ty w ogóle wiesz jak wygląda taki schemat zwrotnicy z podanymi elementami, znasz oznaczenia elementów itd.?

Przecież jak byk masz podane to w linku który wkleiłeś.

Wiem, ale myślałem że ktoś na takich samych głośnikach zrobił inną fajną zwrotnicę i coś podpowie.

Dodano po 2 [minuty]:

398216 Usunięty wrote:
    marsilver wrote:

A to co jest?

P.S.
    Uprzedzając kolejne, równie zaangażowane pytanie; schemat to te kreseczki powyżej...
    Płytki nawet nie trzeba - wystarczy deska i kilka gwoździ... ;)

Wiem co to schemat, cewki i kondensatory, szukałem tylko podpowiedzi, myślałem że ktoś dla takich głośników zaprojektował własną, lepszą zwrotnicę.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    marsilver wrote:
    myślałem że ktoś dla takich głośników zaprojektował własną, lepszą zwrotnicę.
    To przynajmniej mamy jasność...
    Na przyszłość - staraj się przedstawiać problem dokładnie i czytelnie.
    Nie jesteśmy w stanie domyśleć się, że pytasz o "lepsza"wersję zwrotnicy jeśli tego nie napiszesz.
    Tak jak to przedstawiłeś w pierwszym poście, wyglądało jakbyś był totalnym amatorem nie umiejącym na dodatek czytać... ;)
    A co do "lepszej" zwrotnicy:
    Skąd wiesz, że ta ze strony STX nie jest optymalna dla tych głośników? Sprawdzałeś ? Mierzyłeś? Czy z góry zakładasz, ze STX nie potrafi dobrać zwrotnicy do swoich głośników? A może masz/miałeś/ słuchałeś już takie kolumny i nie odpowiada Ci ich brzmienie?
    Bo nie rozumiem skąd takie pytanie... (dobrze by było gdybyś to również wyjaśnił)
    nofcukingname
    Level 12  
    Jeśli chcesz "lepszą" zwrotnicę to niestety bez pomiarów się nie obędzie. No i niestety musisz być przygotowany, że na pewno nie będzie tańsza niż ta ze sklepu STX.
    marian133
    Level 38  
    Nie ma opcji aby była tańsza niż ta STX-a.

Większość użytkowników twierdzi że D800 w oryginałach jest za wysoko cięty. Nie wiem jak to sprawdzili, ja oryginałów nie słyszałem. Natomiast miałem do czynienia z samym D800 który był cięty niżej i nic mu się nie stało do dziś (kilkuletnie kolumny 2x15 + D800, granie na koncertach).

Tańszej zwrotnicy nie zaprojektujesz jeśli ma być lepsza od tej oryginalnej. Samo niższe cięcie spowwoduje wzrost cen elementów, a to dopiero początek w uzyskaniu "lepszego" dźwięku.

Krztałt obudowy też zrobi swoje, mogą wystąpić górki na charakterystyce które trzeba będzie usunąć.

A na samym końcu się okaże że te zabiegi sprawiły że 'lepsza" paczka gra ciszej od oryginalnej.
    marsilver
    Level 10  
    Jednak będzie projekt na bazie STX ale nieco zmodyfikowany.